Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο άνδρας που ενδέχεται να αμφισβητήσει την εξουσία του «σουλτάνου»

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο άνδρας που ενδέχεται να αμφισβητήσει την εξουσία του «σουλτάνου»

Με τις τουρκικές εκλογές να πλησιάζουν, ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης εμφανίζεται ως ένα εκ των φαβορί για την προεδρία - όμως κινδυνεύει να μείνει χωρίς πολιτικά δικαιώματα

Συζητώντας με τους αντιδημάρχους του για την ανάπλαση μιας πλατείας στη συνοικία του Μπακίρκιοϊ, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πιέζει για πιο άμεσα αποτελέσματα. Λίγο νωρίτερα, είχε κάνει το ίδιο για ένα έργο στη συντηρητική συνοικία Ουσκουντάρ. «Η δουλειά θα πρέπει να είναι ορατή. Έχω ήδη προγραμματίσει να περπατήσω στο σημείο την επόμενη εβδομάδα».

Πιο μακροπρόθεσμα, όμως, οι φιλοδοξίες του σοσιαλδημοκράτη Ιμάμογλου είναι σαφώς μεγαλύτερες: σκοπεύει να διεκδικήσει την προεδρία από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτάσσοντας το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) απέναντι στο Κόμμα για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη (AKP) του Ερντογάν.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Ιμάμογλου εμφανίζεται πεινασμένος για εξουσία, προβάλλοντας ως παραδείγματα την ενίσχυση του δημόσιου προφίλ του μέσω μιας επίσκεψης στο συνέδριο ασφαλείας του Μονάχου ή της δημιουργίας μιας ανεπίσημης συνεργασίας Κωνσταντινούπολης-Αθήνας, τη στιγμή που μεγάλη μερίδα της τουρκικής κυβέρνησης αντιμετωπίζει ακόμη την Ελλάδα ως προαιώνιο εχθρό.

Όμως για τους υποστηρικτές του, αποτελεί την σημαντικότερη ελπίδα της Τουρκίας να ανατρέψει τον Ερντογάν έπειτα από δυο δεκαετίες εξουσίας και να απομακρύνει την χώρα από τον αυταρχισμό – ιδίως αν καταφέρει να επικρατήσει στις εσωκομματικές εκλογές του CHP, αποκτώντας το χρίσμα για την κούρσα της προεδρίας.

Κινδυνεύει με αφαίρεση πολιτικών δικαιωμάτων

Η πολιτική του άνοδος, όμως, θα μπορούσε να έρθει σύντομα αντιμέτωπη με το πιο σημαντικό εμπόδιο που έχει αντιμετωπίσει μέχρι τώρα. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να κρίνει αυτή την εβδομάδα αν έχει προσβάλει τους αξιωματούχους των εκλογών. Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να αποκλειστεί πλήρως από τη συμμετοχή του στην πολιτική ζωή. Μία κρίσιμη σύμμαχός του, η Κανάν Καφτάντσιογλου, πρόσφατα φυλακίστηκε και αποκλείστηκε από την πολιτική ζωή εξαιτίας σχολίων της στα κοινωνικά δίκτυα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, είχε ηγηθεί των προσπαθειών για μια δεύτερη νίκη του Ιμάμογλου στις δημοτικές εκλογές, όταν ο Ερντογάν και το AKP απαίτησαν επανάληψη της ψηφοφορίας.

Ο Ιμάμογλου έχει ορκιστεί ότι θα αμφισβητήσει οποιονδήποτε αποκλεισμό και έχει παραπέμψει στην αύξηση των ψήφων του μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης ψηφοφορίας του 2019.

Το γεγονός ότι ο Ιμάμογλου αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια πολιτική θέση στην οποία είχε θητεύσει και ο Ερντογάν 30 χρόνια νωρίτερα, δείχνει ότι η παρουσία του είναι πραγματικά ενοχλητική για τον πρόεδρο, μεταξύ άλλων και επειδή τον ανέδειξε απευθείας ως πιθανό του αντίπαλο. Το τελευταίο είναι εμφανές και δημοσκοπικά, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο Ιμάμογλου έχει πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επικρατήσει του Ερντογάν σε σχέση με τον ηλικιωμένο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σημερινό αρχηγό του CHP, και είναι κοντά στον δήμαρχο της Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση.

Η Κωνσταντινούπολη και η προεδρία

Ο Ιμάμογλου, πάντως, αρνήθηκε να δηλώσει ξεκάθαρα αν θα διεκδικήσει την προεδρία, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Guardian. «Δεν έχω ατζέντα σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές ή την προεδρία», υποστήριξε χαμογελώντας.

Η υποψηφιότητά του θα εκπροσωπούσε μια σημαντική εσωτερική πρόκληση για το CHP. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται του ευνοούμενου του κόμματος, Κιλιτσντάρογλου, ενώ οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι μπορεί να συγκινήσει τις μειονότητες περισσότερο από τον πρώην εθνικιστή Γιαβάς. Όμως για να διεκδικήσει την προεδρία, θα έπρεπε να παραιτηθεί από τη θέση του, παραδίδοντας στο AKP την πολυπληθέστερη πόλη της Τουρκίας, εξαιτίας μιας παράξενης διάταξης του εκλογικού νόμου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βρετανικής εφημερίδας, ο ίδιος σημείωσε: «Η λύση σε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να έρθει από το τραπέζι των έξι» (αναφέρεται στον συνασπισμό της τουρκικής αντιπολίτευσης).

«Πιστεύω ότι πάντα έβλεπε τον εαυτό του ως φαβορί της εκλογικής κούρσας», υποστηρίζει μιλώντας στον Guardian ο Σόνερ Καγκαπτάι του Ινστιτούτου της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή. «Δεν ήταν εύκολο να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, αν και δεν το έκανε μόνος του. Αυτού του είδους η νίκη σήμαινε ότι από την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ήταν ήδη υποψήφιος για την προεδρία».

Μάχη με την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ

Όμως στα τρία χρόνια της θητείας του, ο δήμαρχος παλεύει να κερδίσει ορατότητα για τα επιτεύγματά του. Απαιτεί την έγκριση των έργων από το δημοτικό συμβούλιο και ενίοτε από την κυβέρνηση και ο έλεγχος του AKP και στα δυο σώματα παγώνει τα πιο φιλόδοξα σχέδιά του. Η κυβέρνηση άρχισε ακόμη και να κατασκευάζει δική της γραμμή μετρό στην Κωνσταντινούπολη, χωριστά από το σύστημα συγκοινωνιών που διοικεί το γραφείο του Ιμάμογλου, υπονομεύοντας έτσι τις προσπάθειές του να αποκαταστήσει τις υποδομές της πόλης, μεταξύ άλλων και καταπολεμώντας την καταστροφική έλλειψη ταξί.

«Μας θλίβει αυτό», εξήγησε ο ίδιος στον Guardian. «Πραγματικά προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Αυτό που έγινε, είναι από κάποιες απόψεις κωμικό, ιδίως όταν αφορά τη συγκοινωνία… επί τρία χρόνια προσπαθούμε να επιλύσουμε το πρόβλημα των ταξί και άλλα ζητήματα, όμως όλες οι αποφάσεις μας μπλοκάρονται».

Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους επιτρέπει να ισχυριστούν ότι η αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να διοικήσει τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, όπου ζουν περισσότεροι από 15 εκατ. άνθρωποι, τα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ καυτηριάζουν κάθε του λάθος κίνηση, από τις αποτυχίες του στη διαχείριση της κακοκαιρίας, μέχρι το ότι μπήκε σε ένα τζαμί με τα χέρια πίσω από την πλάτη του. Όμως τα 7 εκατ. ακόλουθοί του στο Twitter εξακολουθούν να τον στηρίζουν, αναρτώντας χαμογελαστές selfie δίπλα στα έργα που υλοποιούνται σε όλη την πόλη.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, επιμένει στο ότι η χώρα πρέπει να απομακρυνθεί από το προεδρικό σύστημα, και να επιστρέψει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Εξάλλου, αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκράτης.

Πηγή: Guardian

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024