Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πυρηνική ενέργεια: Δικαστικό μπλόκο στην προσπάθεια της Ιαπωνίας να θέσει αντιδραστήρες σε επαναλειτουργία

Πυρηνική ενέργεια: Δικαστικό μπλόκο στην προσπάθεια της Ιαπωνίας να θέσει αντιδραστήρες σε επαναλειτουργία

Η κυβέρνηση του Τόκιο ήλπιζε ότι τα πυρηνικά θα επιταχύνουν την απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Ιαπωνικό δικαστήριο απαγόρευσε την Τρίτη την επανέναρξη λειτουργίας πυρηνικού σταθμού λόγω ανεπαρκών μέτρων προστασίας από τσουνάμι, ένα σημαντικό πλήγμα για το σχέδιο του Τόκιο να απεξαρτηθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα επιστρέφοντας στην πυρηνική ενέργεια.

Το περιφερειακό δικαστήριο του Σαπόρο αποφάσισε ότι η Hokkaido Electric Power Co. δεν πρέπει να θέσει εκ νέου σε λειτουργία τους τρεις αντιδραστήρες του παράκτιου σταθμού Τομάρι στη βόρεια Ιαπωνία, κρίνοντας ότι η ανεπαρκής προστασία από τυχόν τσουνάμι θέτει σε κίνδυνο τους κατοίκους, οι οποίοι κατέθεσαν μαζική αγωγή κατά της εταιρείας αντιδρώντας στο σχέδιο επαναλειτουργίας.

Η Hokkaido Electric Power Co. χαρακτήρισε την απόφαση «λυπηρή και απολύτως απαράδεκτη» και προειδοποίησε ότι θα ασκήσει έφεση, αναφέρει το Associated Press.

Όπως και τα περισσότερα άλλα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας, ο σταθμός του Τομάρι παραμένει εκτός λειτουργίας για ελέγχους και αναβαθμίσεις μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που χτύπησαν τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα το 2011.

Η βιομηχανία ενέργειας στην Ιαπωνία παραμένει υπό τη σκιά της Φουκουσίμα (Reuters)

Κύματα άνω των 15 μέτρων πλημμύρισαν το εργοστάσιο και έθεσαν εκτός λειτουργίας το σύστημα ψύξης, με αποτέλεσμα τρεις από τους έξι αντιδραστήρες της εγκατάστασης να υποστούν τήξη πυρήνα και να απελευθερώσουν μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την πυρηνική βιομηχανία να ξαναρχίσει την παραγωγή προκειμένου να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων και να επιβραδυνθεί η κλιματική αλλαγή. Η προσπάθεια τώρα επιταχύνεται εν μέσω ανησυχίας για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας μετά την απόφαση της Ιαπωνίας να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές λιθάνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η Hokkaido Electric Power Co. δεν έλαβε μέτρα για τα ζητήματα ασφάλειας που έθεσαν οι ενάγοντες και δεν απέδειξε την επάρκεια του υφιστάμενου τείχους προστασίας από τσουνάμι, το οποίο κατασκευάστηκε μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα αλλά αργότερα δέχτηκε επικρίσεις για την ανθεκτικότητα των θεμελίων.

Η εταιρεία έχει προτείνει την έγερση νέου τοίχους που θα προστάτευε τον σταθμό από κύματα ύψους μέχρι 16,5 μέτρα, σύμφωνα όμως με το δικαστήριο δεν έχει δώσει επαρκείς πληροφορίες για την κατασκευή του. Το εργοστάσιο βρίσκεται σε υψόμετρο 10 μέτρων.

Ακόμα, το δικαστήριο έκρινε ότι η εταιρεία δεν έδωσε επαρκείς διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των ράβδων χρησιμοποιημένου πυρηνικού καυσίμου που αποθηκεύονται στην εγκατάσταση.

Sports in

Τι ισχύει για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 5 με τους Πέισερς

Οι Μπακς παίζουν όλη τη σεζόν στο Game 5 με τους Πέισερς στο Μιλγουόκι (1/5, 04:30) και ενδεχομένως να αγωνιστούν ξανά χωρίς τους Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ, που εξακολουθούν να είναι αμφίβολοι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024