Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πιο κοντά στον ψηφιακό μετασχηματισμό το δικαστικό σύστημα

Πιο κοντά στον ψηφιακό μετασχηματισμό το δικαστικό σύστημα

Ψηφίστηκε το σχετικό ν/σ στη Βουλή.

Ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση της στρατηγικής του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δικαστικού συστήματος υλοποιείται σήμερα με την ψήφιση των σχετικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιδόσεων εγγράφων και αποδέσμευση της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής και πολιτικής δίκης και λοιπές επείγουσες διατάξεις».

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα με την ψηφιοποίηση των επιδόσεων επιταχύνονται οι διαδικασίες διενέργειας επιδόσεων, διατηρείται η ασφάλεια κατά τη διενέργεια των επιδόσεων, εξασφαλίζεται η πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση του παραλήπτη για την ύπαρξη επιδοτηρίων.

Παράλληλα, η ψηφιοποίηση όλων των επιδόσεων θα επιφέρει μείωση του διοικητικού κόστους για το ελληνικό Δημόσιο, μείωση του οικονομικού κόστους που βαραίνει τους πολίτες αλλά και αποδέσμευση εκατοντάδων αστυνομικών, οι οποίοι επιστρέφουν στα κύρια καθήκοντά τους για την εμπέδωση της ασφάλειας και την προστασία του πολίτη.

Μάλιστα, η αποδέσμευση ακόμα περισσότερων αστυνομικών πρόκειται να επιτευχθεί με τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας, καθώς στο νομοσχέδιο προβλέπεται ειδικός ένστολος κλάδος που θα αναλάβει τη φύλαξη των δικαστικών κτιρίων, με την οποία σήμερα είναι επιφορτισμένες οι διωκτικές αρχές. Επίσης, αυτό το ένστολο τμήμα θα αναλάβει την εκτέλεση εκκρεμών καταδικαστικών αποφάσεων, τις οποίες εκτελεί ακόμα και σήμερα η Αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί πριν από μερικές μέρες η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις ηλεκτρονικές επιδόσεις από τους δικαστικούς επιμελητές, σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως διαμορφώθηκε μετά από τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης

Sports in

Τι σχολίαζαν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την παραφιλολογία περί ανάμειξης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο μπάσκετ

Τι αναφέρουν στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024