Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας

ΗΠΑ: Ζητούν από το Συμβούλιο Ασφαλείας αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας

«Εντός των προσεχών ημερών» αναμένεται να διεξαχθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επί αμερικανικού σχεδίου απόφασης που προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, μετά την εκτόξευση χθες διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

Οι ΗΠΑ θα καλέσουν να οργανωθεί ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από το Reuters) για να σκληρύνουν οι κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, δήλωσε χθες Τετάρτη ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος, μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγιάνγκ.

Ενδεχόμενο βέτο

Ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, είπε πως αναμένει η ψηφοφορία να διεξαχθεί «εντός των προσεχών ημερών» επί σχεδίου απόφασης που θα περιορίζει ιδίως τις εισαγωγές πετρελαίου στην απομονωμένη χώρα. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να ασκήσουν βέτο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι απόφαση του ΣΑ το 2017 – ομόφωνη – προέβλεπε την επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας σε περίπτωση εκτόξευσης ICBM.

«Ηταν μια από τις διατάξεις εκείνης της απόφασης. Αυτό ακριβώς συνέβη και γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι πλέον καιρός να αναληφθεί δράση», εξήγησε. Οι ΗΠΑ ασκούν την προεδρία του ΣΑ του ΟΗΕ τον Μάιο.

Ο αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να σχολιάσει το πιθανό βέτο της Μόσχας και της Ρωσίας, ωστόσο τόνισε ότι «πιστεύουμε πως η απόφαση αυτή θα υποστηριχθεί σθεναρά», καθώς «πρόκειται ένα ζήτημα με μεγάλη σημασία για εμάς, προφανώς, και για τους συμμάχους μας, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα».

Οι προτεινόμενες κυρώσεις

Σχέδιο απόφασης προτείνει μείωση από τα τέσσερα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου σήμερα στα τρία εκατ. την ποσότητα που μπορεί να εισάγει η Βόρεια Κορέα σε ετήσια βάση για πολιτικές χρήσεις.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη μείωση των εισαγωγών διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από τα 500.000 στα 375.000 βαρέλια.

Ακόμη, εισηγείται την επιβολή κυρώσεων στις βορειοκορεατικές εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων εξαγωγών ρολογιών και ορυκτών καυσίμων.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε χθες Τετάρτη μέσα σε μια ώρα τρεις πυραύλους, ανάμεσά τους πιθανόν τον μεγαλύτερο ICBM που έχει αναπτύξει, τον Hwasong-17, ώρες αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Ασία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η επίσκεψη είχε σκοπό ιδίως να διατρανώσει την αμερικανική υποστήριξη στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία για την αντιμετώπιση της απειλής που εγείρουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πιονγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Την ενοχή του οδηγού για το θάνατο του Ιάσονα προτείνει ο εισαγγελέας

«Η αμέλεια του κατηγορούμενου είναι βαρύτατη...» υποστήριξε ο εισαγγελέας, με τον οδηγό να τονίζει ότι «ακόμη και σήμερα η οδηγία της Αστυνομίας είναι αν υπάρχει επίσημος να μπαίνει έτσι».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024