Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας: Η ελληνική οικονομική διπλωματία σχεδιάζεται με μακρόπνοο ορίζοντα και σαφή στόχευση

Δένδιας: Η ελληνική οικονομική διπλωματία σχεδιάζεται με μακρόπνοο ορίζοντα και σαφή στόχευση

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Ελλάδα στην κρίση είχε υποστεί αποεπένδυση άνω των 100 δισ. και στόχος είναι τα 400 δισ. την επόμενη 15ετία. ώστε να βρεθεί αναλογικά στο μέγεθος μιας χώρας όπως η Ολλανδία

Την ανάγκη η ελληνική οικονομική διπλωματία να σχεδιάζεται με μακρόπνοο ορίζοντα και σαφή στόχευση, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του 2ου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας για το 2022.

Όπως τόνισε, η οικονομική διπλωματία της χώρας μας έχει τρεις άξονες: την προβολή και προώθηση των ελληνικών προϊόντων, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά στις διεθνείς αγορές, την έμπρακτη στήριξη του ανθρώπινου στοιχείου, δηλαδή των Ελλήνων εξαγωγέων και την ανάδειξη της χώρας μας ως ελκυστικού επενδυτικού προορισμού.

«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια να εκμεταλλευτούμε τη γεωστρατηγική θέση μας που συνιστά και μια πρόκληση. Και να διεκδικήσουμε, με ρεαλισμό πάντα και με αίσθηση του μεγέθους μας, την αναβάθμιση του αποτυπώματός μας στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε.

Ανέφερε πως οι δράσεις της οικονομικής διπλωματίας δίνουν έμφαση στην προώθηση των θεμάτων της ενέργειας, αλλά και της διασυνδεσιμότητας και των logistics, γιατί η Ελλάδα «μπορεί να γίνει ένα σημαντικό περιφερειακό κέντρο».

Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, το 2021 ήταν μία πολύ σημαντική χρονιά για το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς με την εφαρμογή του νέου Οργανισμού του υπουργείου υλοποιήθηκε σε νομοθετικό επίπεδο μία ευρεία μεταρρυθμιστική προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται.

«Η δομή του υπουργείου εκσυγχρονίσθηκε. Σε επίπεδο νομοθεσίας, δηλαδή, ενσωματώθηκε το πλήρες φάσμα της οικονομικής και της δημόσιας διπλωματίας, της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας, καθώς και τα ζητήματα του απόδημου ελληνισμού». Σημείωσε και εξήγησε πως έτσι το διπλωματικό έργο είναι νομοθετικά ενοποιημένο και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Α. Κατσανιώτης και Κ. Φραγκογιάννης διοικούν τις δυο πτέρυγες.

«Έτσι, συνδυάζεται η διπλωματία με την κλασσική της μορφή, η οποία ασκείται από τον υπουργό και από τον αναπληρωτή υπουργό, κ. Βαρβιτσιώτη, με ένα σύγχρονο, δυναμικό και πολυδιάστατο έργο που έχει να κάνει με την οικονομική διπλωματία, με τη δημόσια διπλωματία και με τον απόδημο Ελληνισμό», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως στόχος «είναι να προσαρμοστούμε στα διαρκώς μεταβαλλόμενα διεθνή δεδομένα και στις διαρκώς αναδυόμενες προκλήσεις. Γιατί, νομίζω ότι αυτό που έχει φανεί τον 21ο αιώνα είναι ότι οι κρίσεις δημιουργούν και παράθυρα ευκαιρίας. Και αν υπάρχουν τα αντανακλαστικά, αυτά μπορεί να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα. Έτσι, ο απολογισμός θα έλεγα είναι ενθαρρυντικός».

Η Ελλάδα, όπως τόνισε, μέσα από διαρκείς επαφές του ίδιου με τους ομολόγους του και μια κινητικότητα, διεύρυνε τον κύκλο των διμερών της σχέσεων και καλλιέργησε στενότερους δεσμούς με κράτη που δεν ήταν παραδοσιακοί της εταίροι, όπως η Νιγηρία, η Αγκόλα, η Σενεγάλη, η Γκάνα, η Ρουάντα, η Γκαμπόν, το Πράσινο Ακρωτήρι. Επίσης, η νέα πρεσβεία στη Σενεγάλη, στη γαλλόφωνη Αφρική, η επαναλειτουργία της πρεσβείας στην Τρίπολη και το γενικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Αναφέρθηκε ακόμη στην καταλυτική για τις σχέσεις της Ελλάδας με την υποσαχάρια Αφρική, διπλωματία των εμβολίων και υπενθύμισε πως έχουμε αποστείλει περίπου 5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 είτε διμερώς, είτε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού COVAX.

Ακόμη, η Ελλάδα επικεντρώθηκε στις χώρες της Ασίας και του Κόλπου, με τις πρόσφατες επισκέψεις του στην Ινδία και στην Ιαπωνία και τη συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και πολυμερή σχήματα συνεργασίας, με κορυφαίο το 3+1 Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ, το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει 4.

Η Ελλάδα διεξάγει ακόμη για πρώτη φορά στην ιστορία της ταυτοχρόνως τρεις εκστρατείες: Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προεδρία της Γενικής Συνέλευσης (2035), συμμετοχή στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (2027-28). «Τα δύο από τα τρία η Ελλάδα δεν τα έχει κατακτήσει ποτέ. Το ένα μόνο μια φορά», όπως ανέφερε.

Ο κ. Δένδιας σημείωσε πως η Ελλάδα στην κρίση είχε υποστεί αποεπένδυση άνω των 100 δισ. και τόνισε: «Αυτά τα κεφάλαια πρέπει να επανα-επενδυθούν και, μάλιστα, να αυξηθούν, αν η χώρα μας θέλει να μπει σε σημαντικούς οικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

«Η Ελλάδα είναι μια οικονομία περίπου 200 δισ. δολαρίων», σημείωσε. Για να καταστεί πραγματικά αυτό που όλοι θέλουμε, θα πρέπει να υπερβούμε σε ορατό χρονικό ορίζοντα τα 300 δισ. και να προσεγγίσουμε τα 400 δισ. την επόμενη 15ετία. Τότε περίπου θα βρισκόμαστε αναλογικά στο μέγεθος μιας χώρας όπως η Ολλανδία. Μη θεωρούμε, δηλαδή, ότι πρόκειται για μια κάποια μεγάλη ιδέα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να έρθουμε στα ευρωπαϊκά μέτρα που μας αξίζουν και δικαιούμαστε».

Η δομή του υπουργείου Εξωτερικών για την οικονομική διπλωματία είναι το δίκτυο πρεσβειών και γραφείων οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων ανά τον κόσμο, το Enterprise Greece, η Ελληνική Εταιρεία Εξαγωγικών Πιστώσεων. Οι δράσεις αποτυπώνονται στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, που αποτελεί τον οδικό χάρτη της οικονομικής μας διπλωματίας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνωρίζει τις μοναδικές δυνατότητες που η ελληνική διπλωματία έχει και επενδύει πάρα πολλά σε αυτή», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

«Το υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να καταστεί ένας δυναμικός οργανισμός που ανανεώνεται, που προσλαμβάνει τις προκλήσεις, που επαναδιαμορφώνει τις συνθήκες μέσα από το μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον. Ένα περιβάλλον που η επαγρύπνηση και η εκμετάλλευση των ευκαιριών είναι η απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης» κατέληξε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024