Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΔΙΜΕΑ: Επέβαλε πρόστιμα πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε σχεδόν 2 χρόνια

ΔΙΜΕΑ: Επέβαλε πρόστιμα πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε σχεδόν 2 χρόνια

Πρόστιμα ανω των 7 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η ΔΙΜΕΑ μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια για παράνομο εμπόριο-αισχροκέρδεια και παράβαση μέτρων κατά της COVID-19.

Πρόστιμα άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ για 5.783 παραβάσεις έχει επιβάλλει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), μετά από συνολικά 65.123 ελέγχους από τον Αύγουστο του 2020 έως και τις 15 Μαΐου 2022, που αφορούσαν παράνομο εμπόριο-αισχροκέρδεια και παράβαση μέτρων κατά της COVID-19 (φωτογραφία αρχείου, επάνω, Eurokinissi).

Παράνομο εμπόριο

Αυτό αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας στην αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, μεταξύ της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και της ΔΙΜΕΑ.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση, είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Παρεμπορίου συνεδριάζει εκτός Αθηνών.

«Το θέμα του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου προτάσσεται στην Κεντρική Ενωση, γιατί πριν από όλα είναι πολύ μεγάλη αδικία για έναν επιχειρηματία να πληρώνει φόρους και το εμπόριο να μην είναι δίκαιο. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να το προστατέψουμε. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα εδώ» σημείωσε ο Γιάννης Μασούτης.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε όλοι μας και με όλες μας τις δυνάμεις για την πάταξη της μάστιγας του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου» ανέφερε στην εισήγησή του ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Μιλώντας για τη δημιουργία της ΔΙ.ΜΕ.Α., σημείωσε ότι αποτελεί τη δικαίωση των προσπαθειών της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος καθώς και το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο διοικητής και τα στελέχη της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου, που δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, παρουσίασαν τον τρόπο που δρα η ΔΙΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου καθώς και αναλυτικά στοιχεία από τα αποτελέσματα της δράσης της.

Προστασία εσωτερικής αγοράς

Συγκεκριμένα, για τη λειτουργία της ΔΙΜΕΑ μίλησαν ο διοικητής της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς Χαράλαμπος Μελισσινός, ο Σπύρος Περιστέρης, προϊστάμενος της διεύθυνσης Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής Επεξεργασίας και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου και η Ηρώ Καπίδου, διευθύντρια Διεύθυνσης Συντονισμού και Διοικητικής Υποστήριξης.

Οπως εξήγησαν, η ΔΙΜΕΑ ευθύνεται για την προστασία της εσωτερικής αγοράς η οποία συνίσταται:

α. στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας

β. στην προστασία του καταναλωτή από επικίνδυνα παράνομα αγαθά και υπηρεσίες που διακινούνται και προσφέρονται στο εσωτερικό της χώρας

γ. στην ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας, μέσω της καταπολέμησης των παράνομων κυκλωμάτων εμπορίας και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών.

Επίσης, η ΔΙΜΕΑ είναι υπεύθυνη και για την εποπτεία του ηλεκτρονικού εμπορίου, συνεργάζεται με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τη δημοτική αστυνομία, την ΑΑΔΕ και τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες, όπου εντοπίζεται παράνομη δραστηριότητα σε όλη τη Ελλάδα.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τον Αύγουστο του 2020 έως και τις 15 Μαΐου 2022 έγιναν συνολικά 65.123 έλεγχοι που αφορούσαν παράνομο εμπόριο-αισχροκέρδεια και παράβαση μέτρων κατά της COVID-19, βεβαιώθηκαν 5.783 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής Παρεμπορίου που συνήλθε διευρυμένα στην έδρα του Επιμελητηρίου Πιερίας με πρωτοβουλία του προέδρου του επιμελητηρίου και προέδρου της Θεματικής Επιτροπής Παραοικονομίας και Παρεμπορίου της ΚΕΕΕ Ηλία Χατζηχριστοδούλου και του προέδρου της ΚΕΕΕ Γιάννη Μασούτη.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024