Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νταβός: Στη σκιά του πολέμου – Τι θα συζητηθεί

Νταβός: Στη σκιά του πολέμου – Τι θα συζητηθεί

Από το 2020 μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει στο παγκόσμιο σύστημα – Oι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις που τους έχουν κόψει λίγο τα φτερά για πρώτη φορά – Φέτος δεν θα υπάρχει η παρουσία επιχειρηματιών και πολιτικών από τη Ρωσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι πολύ αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την παγκόσμια οικονομική και επιχειρηματική οικονομική ανάπτυξη, οι ενεργειακές προκλήσεις, οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας, οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον, η τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή αναμένεται ότι θα είναι τα βασικά θέματα στο θερινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) που θα διεξαχθεί μέχρι την Πέμπτη στο Νταβός της Ελβετίας.

Μετά την πανδημία

Πρόκειται για το πρώτο Νταβός από το 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία. Φέτος, αναμένεται να παρευρεθούν λιγότερα άτομα από άλλες χρονιές, περίπου 2.500, από την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους.

Από το 2020 μέχρι σήμερα που ξαναγίνεται το Νταβός πολλά έχουν αλλάξει στο παγκόσμιο σύστημα, εκπρόσωποι του οποίου συγκεντρώνονται στην Ελβετία εν μέσω πολλών προκλήσεων που τους έχουν κόψει λίγο τα φτερά για πρώτη φορά, όπως σχολίαζαν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι το κατά πόσο το σύστημα παγκοσμιοποίησης το οποίο εκπροσωπεί και πρεσβεύει το WEF εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί.

Χωρίς Ρώσους

Για πρώτη φορά επίσης αναμένεται ότι δεν θα υπάρχει η παρουσία επιχειρηματιών και πολιτικών από τη Ρωσία. Αυτό γίνεται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στο –πολύ κοντινό- παρελθόν είχαν παρευρεθεί για να μιλήσουν στα πάνελ του Νταβός πολλούς κορυφαίοι εκπρόσωποι της χώρας με επικεφαλής τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτή τη φορά το WEF δεν προσκάλεσε κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο ή επιχειρηματία από τη Ρωσία, όπως αναφέρεται.

Έσοδα για τους ντόπιους

Όσοι κατέφτασαν εκεί φέτος για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) μπορούν να ετοιμάσουν σανδάλια αντί για μπότες του σκι ζώντας μια σπάνια ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή εκδοχή της εκδήλωσης στο Νταβός, σχολίαζε το Reuters. Τον Δεκέμβριο, οι διοργανωτές ανέβαλαν τη συνάντηση των κρατικών παραγόντων, των επιχειρηματιών και άλλων λομπιστών που είχε προγραμματιστεί ως συνήθως για τον Ιανουάριο, επικαλούμενοι τις δυσκολίες της διοργάνωσης μιας τέτοιας διάσκεψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακόμη κι έτσι η πραγματοποίηση της εκδήλωσης μετά από παύση δύο ετών είναι ευπρόσδεκτη είδηση για τους ντόπιους, οι οποίοι, σύμφωνα με μελέτη του 2017, επωφελούνται από έσοδα περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε φορά που το WEF πραγματοποιείται.

FILE PHOTO: The logo of the upcoming World Economic Forum 2022 (WEF) is pictured on a window at the congress center, in the Alpine resort of Davos, Switzerland May 21, 2022. REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

Λιγότερα πάρτι – «Παρών» διαδηλωτών

Όπως και να έχουν τα πράγματα, μερικά από τα μεγαλύτερα παραδοσιακά πάρτι που φιλοξενούνται από εταιρείες όπως οι JPMorgan και McKinsey φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν αναφέρουν πληροφορίες των Φαινάνσιαλ Τάιμς. Αναμένεται όμως να παρουσιαστούν εκεί άλλοι τακτικοί παρευρισκόμενοι –διαδηλωτές που θα συγκεντρωθούν έξω από τη περίμετρο ασφαλείας που στήνεται για να μην ενοχλήσει κανείς τις ελίτ. Επίσης στο Ντραβός θα κάνουν ξανά την εμφάνισή τους πολλές υποψίες για το τι αποφασίζεται από τις ελίτ που φυλάσσονται μέσα από αυτή την περίμετρο ασφαλείας, σχολιάζει ακόμη η βρετανική εφημερίδα.

Το συνέδριο του Νταβός είναι η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), ενός ανεξάρτητου, διεθνούς, μη κυβερνητικού οργανισμού αφιερωμένου στη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, το ίδρυμα περιλαμβάνει σημαντικούς πολιτικούς, επιχειρηματικούς, πολιτιστικούς ηγέτες και λομπίστες που κινούνται για τα συμφέροντα των κλάδων που εκπροσωπούν.

Το WEF είναι κυρίως γνωστό για την ετήσια συνάντησή του που πραγματοποιούσε μέχρι να ξεσπάσει η πανδημία στα τέλη κάθε Ιανουαρίου στο Νταβός, το ορεινό θέρετρο στην περιοχή των ανατολικών Άλπεων της Ελβετίας. Η συνάντηση συγκεντρώνει περίπου 3.000 μέλη που πληρώνουν καλά για να παρευρεθούν ώστε να κάνουν επαφές. Περιλαμβάνει επίσης επιλεγμένους συμμετέχοντες – μεταξύ των οποίων επενδυτές, ηγέτες επιχειρήσεων, πολιτικοί ηγέτες, οικονομολόγοι και άλλες. Συνήθως διαρκεί έως πέντε ημέρες κατά τις οποίες πραγματοποιούνται εκατοντάδες διαφορετικές συνεδρίες. Ιδρύθηκε το 1971 από τον Κλάους Σουάμπ, καθηγητή οικονομικών από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Πηγή: OT

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024