Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ευλογιά των πιθήκων: Ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Ύποπτο κρούσμα στην Ελλάδα

Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εξετάζεται και στην Ελλάδα

Ύποπτο κρούσμα μόλυνσης από ευλογιά των πιθήκων εξετάζεται και στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα νεαρό Άγγλο τουρίστα ο οποίος μαζί με τη σύντροφό του, που είναι ασυμπτωτική, βρισκόταν σύμφωνα με πληροφορίες, στην Κεφαλονιά.

Οι δυο τους θα μεταφερθούν στο Αττικό νοσοκομείο στην Αθήνα και ειδικότερα στη λοιμωξιολογική κλινική που επικεφαλής είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας, προκειμένου να νοσηλευτούν σε δωμάτια αρνητικής πίεσης. Οι τοπικές υγειονομικές αρχές χαρακτήρισαν το περιστατικό ως ύποπτο, καθώς είχε δερματικά εξανθήματα και άλλα συμπτώματα που παραπέμπουν σε αυτά της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο άνδρας, σύμφωνα με πληροφορίες, πήγε χθες στο νοσοκομείο Κεφαλονιάς όπου οι υγειονομικές αρχές αξιολόγησαν το περιστατικό, και σήμερα αποφασίστηκε η μεταφορά και των δύο ατόμων στην Αθήνα καθώς ο άνδρας παρουσίασε έξαρση των συμπτωμάτων.

Η διακομιδή τους γίνεται με όλα τα μέτρα προστασίας, και θα χρησιμοποιηθούν ειδικές κάψουλες (όπως στα κρούσματα κοροναϊού) για την προστασία της δημόσιας υγείας.

φωτο αρχείου

Ο ΕΟΔΥ έλαβε δείγματα για επιβεβαιωτική εξέταση τα οποία στάλθηκαν στο εργαστήριο αναφοράς και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τη Δευτέρα.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη

Αν και ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν τις προηγούμενες ημέρες ότι είναι λίγο πολύ αναμενόμενο να δούμε την συγκεκριμένη ασθένεια να φτάνει και στην Ελλάδα.

Ήδη τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη, με τον αριθμό τους να ξεπερνά τα 100.

Οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, μια ημέρα μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος, ενώ σήμερα καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στο καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία.

«Εντοπίσαμε πολλούς ασθενείς στην Ολλανδία με ευλογιά των πιθήκων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας.

Στην Ελβετία το κρούσμα είναι ένα πρόσωπο που μολύνθηκε μέσω «στενής σωματικής επαφής στο εξωτερικό», ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το καντόνι.

Οι υγειονομικές αρχές στην Ισπανία ανακοίνωσαν χθες 23 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, κυρίως στην περιφέρεια της Μαδρίτης όπου η τοπική κυβέρνηση έκλεισε μια σάουνα που συνδέεται με την πλειονότητα των κρουσμάτων.

Με αυτά, ο συνολικός απολογισμός στην Ισπανία έφθασε τα 30 κρούσματα, ενώ 23 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη γειτονική Πορτογαλία όπου τα 9 εντοπίστηκαν χθες.

Είκοσι κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία, όπου οι αρχές χορηγούν εμβόλιο κατά της ευλογιάς σε υγειονομικούς υπαλλήλους και άλλους που πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό.

Έκτακτη συνάντηση από τον ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συγκάλεσε χθες Παρασκευή, συνάντηση για τον σπάνιο ιό και παρά το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Οργανισμού ανέφερε στο Reuters, ότι η συνάντηση ήταν μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται καθημερινά, ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, δήλωσε πως ανησυχεί ότι η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων θα μπορούσε να επιταχυνθεί στη Γηραιά Ήπειρο καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται για πάρτι και φεστιβάλ μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) σκοπεύει να δημοσιεύσει την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης κινδύνου «στις αρχές της επόμενης εβδομάδας», δήλωσε ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι αρμόδιος για ασθένειες και επιδημίες. Η υπηρεσία, η οποία λέει ότι «παρακολουθεί στενά την κατάσταση», συνιστά «την απομόνωση και τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και την έγκαιρη αναφορά τους».

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024