Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Χαμηλή συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές

Λίβανος: Χαμηλή συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές

Με μικρότερη του 50% η συμμετοχή στις κάλπες του Λιβάνου

Χαμηλή, περί το 41%, ήταν συμμετοχή στην ψηφοφορία των πρώτων βουλευτικών εκλογών που οργανώθηκαν στον Λίβανο μετά την λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε τον Οκτώβριο 2019 με αίτημα την αποχώρηση μίας πολιτικής τάξης που θεωρείται διεφθαρμένη, ανίκανη και υπεύθυνη για την οικονομικοκοινωνική κρίση που πλήττει την χώρα

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται ότι δεν θα θίξει το status quo που ευνοεί τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, ωστόσο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της εκλογικής βραδιάς, ανεξάρτητοι υποψήφιοι κατέγραψαν υψηλές επιδόσεις σε πολλές περιοχές, κυρίως στον νότιο Λίβανο, προπύργιο του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ.

Η καταμέτρηση θα συνεχισθεί κατά την διάρκεια της νύκτας και τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί.

Η μεγάλη κρίση

Από το 2019, ο Λίβανος είναι βυθισμένος σε κοινωνικοοικονομική κρίση, την χειρότερη στον κόσμο από το 1850, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Οφείλεται σε δεκαετίες κακοδιαχείρισης και διαφθοράς της ηγετικής τάξης που παραμένει αμετακίνητη εδώ και δεκάδες χρόνια.

Μέσα σε διάστημα δύο ετών, το εθνικό νόμισμα έχασε το 90% της αξίας του στην μαύρη αγορά και το ποσοστό της ανεργίας σχεδόν τριπλασιάσθηκε. Περί το 80% του πληθυσμού ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας , σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Η ελεύθερη πτώση της λιβανικής οικονομίας και η κατάρρευση των δημοσίων υπηρεσιών ώθησε μεγάλο αριθμό Λιβανέζων να εγκαταλείψουν την χώρα τους.

Οι εκλογές διεξάγονται βάσει του εκλογικού νόμου του 2017 που ευνοεί τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία και απουσία του βασικού σουνίτη πολιτικού ηγέτη , του Σάαντ Χαρίρι, ο οποίος μποϊκοτάρει την ψηφοφορία.

Τα αποτελέσματα του 2018

Στις εκλογές του 2018 κυριάρχησε η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, κυρίως το Ελεύθερο Πατριωτικό Ρεύμα του προέδρου Αούν και το σιιτικό κίνημα Αμάλ, του προέδρου της Βουλής Ναμπίχ Μπέρι.

Σύμφωνα με την Λιβανική Ενωση για την Δημοκρατία στις Εκλογές, που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία της ψηφοφορία, πολλά μέλη της δέχθηκαν επιθέσεις τα εκλογικά τμήματα που επισκέφθηκαν , κυρίως στην Μπεκάα, προπύργιο της Χεζμπολάχ, όπου επιθέσεις δέχθηκαν και ανεξάρτητοι υποψήφιοι. Στην ίδια περιοχή, το χριστιανικό κόμμα των Λιβανικών Δυνάμεων κατήγγειλε ότι πολλοί αντιπρόσωποί του χτυπήθηκαν και εκδιώχθηκαν από τα εκλογικά τμήματα.

Πολλοί υποψήφιοι των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων και ανεξάρτητοι, επικέντρωσαν την προεκλογική τους εκστρατεία στην καταγγελία του κινήματος Χεζμπολάχ, κατηγορώντας το ότι υπηρετεί τα συμφέροντα του Ιράν και διατηρεί την κυριαρχία του στον Λίβανο χάρη στο μεγάλο του οπλοστάσιο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024