Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι κρύβει η ομιλία Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι κρύβει η ομιλία Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία

Το βρετανικό δίκτυο SkyNews, απευθυνόμενο σε ειδικούς, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα μηνύματα που ο ρώσος πρόεδρος θέλει να περάσει

Αποκλιμάκωση, μαζική κινητοποίηση ή πυρηνικές απειλές. Αυτά ήταν κάποια από τα επικρατέστερα σενάρια για τις πολυαναμενόμενες δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ενόψει του εορτασμού της 9ης Μαΐου για την Ημέρα της Νίκης. Τελικά, τίποτα από όλα αυτά δεν προέκυψε από την ομιλία του ρώσου προέδρου, όπως οι περισσότεροι ανέμεναν.

Στην ομιλία του, ο ηγέτης του Κρεμλίνου προσπάθησε και πάλι να δικαιολογήσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία δημιουργούν απειλές «απαράδεκτες για εμάς» στα σύνορα της Ρωσίας.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι τα στρατεύματα και οι εθελοντές στην ανατολική ουκρανική περιοχή Ντονμπάς «μάχονται για τη μητέρα πατρίδα, το μέλλον της» και κατηγόρησε τη Δύση ότι προετοιμάζει «εισβολή στη γη μας».

Ο ίδιος χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «προφανή απειλή» για τη Ρωσία και δήλωσε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρησή του» ήταν αναγκαία και «σωστή απόφαση».

Επίσης, αναφέρθηκε στις ρωσικές στρατιωτικές απώλειες, κρατώντας ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες στρατιώτες. Το κράτος θα κάνει «τα πάντα» για να φροντίσει τις οικογένειες που βιώνουν πένθος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, είπε και πρόσθεσε: «Ο θάνατος κάθε στρατιώτη και αξιωματικού είναι οδυνηρός για εμάς».

Η ομιλία ολοκληρώθηκε υπό τις επευφημίες των στρατιωτών στην Κόκκινη Πλατεία, τους πυροβολισμούς κανονιών και τον ρωσικό εθνικό ύμνο.

Γιατί η ομιλία του Πούτιν ήταν «ενθαρρυντική» για τη συνέχεια

Το βρετανικό δίκτυο SkyNews, απευθυνόμενο σε ειδικούς, επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει την ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τα μηνύματα που ο ρώσος πρόεδρος θέλει να περάσει.

Η εμφάνιση του ρώσου προέδρου στην παρέλαση για την «Ημέρα της Νίκης» θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι θα μπει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, δήλωσε κορυφαίος βρετανός διπλωμάτης.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία, Sir Tony Brenton, δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν είχε πρόσφατα δείξει «ανησυχητικά σημάδια» ότι «τα… είχε χαμένα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ο λόγος του σήμερα ήταν «συνεκτικός», κάνοντας λόγο για μια «πολύ επαγγελματική παράσταση».

Ενώ πρώην πρέσβης είπε ότι δεν συμφωνούσε με το μήνυμα -το οποίο προσπάθησε να δικαιολογήσει την εισβολή της Ρωσίας και να χτυπήσει το ΝΑΤΟ- είπε ότι «πάτησε όλα τα σωστά πατριωτικά κουμπιά στη ρωσική πολιτική ατμόσφαιρα».

«Είναι μάλλον ενθαρρυντικό το γεγονός ότι μού αφήνει την αίσθηση πως έχουμε να κάνουμε με ένα λογικό άτομο, με το οποίο ελπίζω ότι με τον καιρό θα είναι δυνατόν να κάνουμε μια λογική συμφωνία για να τελειώσει όλο αυτό το χάος» είπε.

Ο αμυντικός αναλυτής του SkyNews συμφώνησε, λέγοντας ότι το ζήτημα του ορθολογισμού του Πούτιν είναι πολύ σημαντικό. «Ο Ψυχρός Πόλεμος και η πυρηνική αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου λειτούργησαν επειδή και οι δύο πλευρές ήταν ορθολογικές. Και οι δύο πλευρές κατανοούσαν τις καταστροφικές συνέπειες της χρήσης πυρηνικών όπλων. Γι’ αυτό και δεν το έκαναν» επεσήμανε.

«Προβλέψιμα» τα σχόλια για το ΝΑΤΟ

Ο ίδιος χαρακτήρισε τον υπαινιγμό του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του ότι το ΝΑΤΟ είναι ο επιτιθέμενος «προβλέψιμο».

Σύμφωνα με τον λόρδο Dannatt, ήταν πιθανό ότι ο ρώσος ηγέτης «θα προσπαθούσε να το διαμορφώσει έτσι και να προσπαθήσει να πείσει τον λαό του ότι δεν πρόκειται για επιθετικό πόλεμο».

Ο λόρδος Dannatt πρόσθεσε ότι το μήνυμα του Πούτιν προς τον ρωσικό λαό είναι ότι πρόκειται για μια «σημαντική και αναγκαία αμυντική επιχείρηση, για να δείξει στον λαό της Ρωσίας ότι είναι ένας μεγάλος ηγέτης και ότι πρόκειται να υπερασπιστεί τις αξίες του».

Επομένως, «πρόκειται να δείξει ότι οι Ουκρανοί αντικαθεστωτικοί, όπως (ο Πούτιν) θα ήθελε να τους παρουσιάσει στο Ντονμπάς, σχεδίαζαν με την υποστήριξη του ΝΑΤΟ -με τη δυτική υποστήριξη- να πραγματοποιήσουν ουσιαστικά εισβολή για να επιτεθούν στη Ρωσία» πρόσθεσε.

Ο λόρδος Dannatt επεσήμανε ότι «δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αποτυχημένη επιχείρηση γύρω από το Κίεβο». Επίσης, δεν έγινε καμία αναφορά στην εντατικοποίηση του πολέμου ή σε γενική κινητοποίηση του ρωσικού πληθυσμού.

Ο Πούτιν παρουσίασε τη Ρωσία ως θύμα

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Katarzyna Zysk, ρωσίδα στρατηγική αναλύτρια, είπε στο BBC News ότι δεν ήταν έκπληξη να ακούει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να συνδέει τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία με τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, «δοξάζοντας το σοβιετικό παρελθόν και αξιοποιώντας τη σοβιετική νοσταλγία που είναι αρκετά διαδεδομένη στη Ρωσία».

Η ίδια παρατήρησε ότι ο ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ψευδείς κατηγορίες κατά του ΝΑΤΟ ότι σχεδίαζε πυρηνική επίθεση και μίλησε για την καταπολέμηση «των επινοημένων Ουκρανών ναζί».

Η αναλύτρια επεσήμανε ότι αυτό αποτελεί μέρος ενός σχεδίου για να παρουσιάσει τη Ρωσία ως φρούριο υπό πολιορκία και να υποδείξει ότι για κάθε αποτυχία στη Ρωσία από τη δεκαετία του 1990 και μετά φταίει η Δύση. «Βάζει τη Ρωσία στον ρόλο θύματος. Αυτό γίνεται, επίσης, για να δικαιολογήσει και να δώσει κάποιο νόημα σε αυτόν τον πόλεμο».

Πάντως, η ίδια εξέφρασε την έκπληξή της που ο Πούτιν δεν αναφέρθηκε σε φιλοδυτικούς προδότες στη Ρωσία, στέλνοντας μήνυμα σε όποιον αμφισβητεί τον πόλεμο.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024