Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Τι φέρνει το εκλογικό αίτημα Ανδρουλάκη

ΠΑΣΟΚ: Τι φέρνει το εκλογικό αίτημα Ανδρουλάκη

Με ανεβασμένες αντιπολιτευτικές στροφές, είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του ΚΙΝΑΛ κάνει αναφορά σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: «Οσο γρηγορότερα αλλάξουν τα πράγματα και έρθει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τον τόπο και τον λαό».

Στο Κίνημα Αλλαγής συμφωνούν πως οι εκλογές δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι ούτε για την κυβέρνηση ούτε για την αντιπολίτευση – που πάει να πει πως πρέπει να υπάρχει λόγος και για να προκηρύσσονται πρόωρα, αλλά και για να ζητούνται. Αυτός ο λόγος γίνεται πια φανερός και στη Χαριλάου Τρικούπη, διά στόματος του αρχηγού της, που βγήκε μπροστά λέγοντας πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν «όσο το δυνατόν συντομότερα».

Με ανεβασμένες αντιπολιτευτικές στροφές, είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει αναφορά σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η επιλογή, που διαφοροποιείται από την αρχική στάση του κόμματος, αιτιολογείται από τα σημερινά δεδομένα και τις αντιδράσεις της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε τονίσει, λίγες ημέρες αφότου εξελέγη, πως ενώ είναι προετοιμασμένος για εκλογές, δεν τις ζητάει.

Πλέον όμως οι συνθήκες που επέβαλλαν αυτή τη στάση έχουν ανατραπεί – και λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων, που επιτρέπουν την εκλογική διαδικασία, αλλά κυρίως λόγω της στάσης της ίδιας της κυβέρνησης. «Οι εκλογές κανονικά πρέπει να γίνονται κάθε τέσσερα χρόνια, όμως αυτό που ζούμε τον τελευταίο καιρό με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αδιανόητο. Οι ίδιοι κάνουν ήδη εκλογές. Οι ίδιοι έχουν κατεβάσει τα μολύβια και κάνουν κάθε μέρα εκλογές», ανέφερε ο Ανδρουλάκης (Star Κεντρικής Ελλάδας), τονίζοντας πως «θεωρεί αδιανόητο» η σημερινή κυβέρνηση να διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης «με τον τρόπο που τα διαχειρίζεται» – καθώς αυτά τα χρήματα είναι μία από τις «τελευταίες ευκαιρίες» για τη χώρα.

Ενέργεια και εθνικά

Κατά τη γνώμη του Ανδρουλάκη, «όσο γρηγορότερα αλλάξουν τα πράγματα και έρθει μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, τόσο καλύτερα για τον τόπο και τον λαό» – μια κυβέρνηση που, όπως έχει πει, θα επιδιώξει να δημιουργηθεί με κορμό το ΚΙΝΑΛ.

Στο τραπέζι της Χαριλάου Τρικούπη μπαίνει και η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα ενεργειακά προβλήματα που προέκυψαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και να αφομοιώσει το κόστος, αλλά και τα εθνικά, για τα οποία ο Ανδρουλάκης δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον – τόσο στα ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και την τουρκική προκλητικότητα, που σήμερα συζητάται περισσότερο λόγω των υπερπτήσεων.

Αυτό το κεντροαριστερό βήμα προς τις εκλογές δεν σημαίνει πως η στάση του Ανδρουλάκη παρομοιάζει με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ – του οποίου ο αρχηγός ενσωμάτωσε το εκλογικό αίτημα σε έναν πιο καταγγελτικό λόγο με τον οποίο επιλέγει να διαφοροποιείται επισήμως το ΚΙΝΑΛ.

Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να επιμένει στην κριτική του τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση, απορρίπτοντας τη ρητορική του ενός και του άλλου. Αφενός μιλάει για έναν «πελατειακό ελιτισμό» με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα πράγματα και αφετέρου για «λαϊκισμό και Πολάκηδες», που κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται «και με το διεθνές δίκαιο και με όσους το καταπατούν. Και με την επιστήμη και ενάντιά της» – την ώρα που το ΚΙΝΑΛ επιλέγει πιο ξεκάθαρες θέσεις, με στόχο να αναδειχθεί ως βασική εναλλακτική απέναντι στην κυβέρνηση.

Η νέα επιλογή του κόμματος όσον αφορά τις εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής τους γίνεται και ενόψει του συνεδρίου, που θα ολοκληρώσει και την πρώτη περίοδο υπό τη νέα ηγεσία, με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, και θα ορίσει και την πολιτική με την οποία το κόμμα θα φτάσει μέχρι τις κάλπες, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024