
Γερμανία: Ανεβάζουν στροφές οι εισαγγελείς για το σκάνδαλο Cum-Ex – Σειρά για έφοδο είχε η Morgan Stanley
Tο σκάνδαλο φοροδιαφυγής Cum-Ex εκτιμάται πως κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογούμενους στη Γερμανία και τουλάχιστον άλλες δέκα χώρες
Έφοδο στα γραφεία της Morgan Stanley στην Φρανκφούρτη πραγματοποίησαν Γερμανοί εισαγγελείς, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, στο πλαίσια της μεγάλης έρευνας που διεξάγεται για το λεγόμενο σκάνδαλο φοροδιαφυγής Cum-Ex, το οποίο εκτιμάται πως κόστισε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στους φορολογούμενους στη Γερμανία και τουλάχιστον άλλες δέκα χώρες.
Την έφοδο επιβεβαίωσε η Morgan Stanley, εξηγώντας πως η τράπεζα συνεχίζει να συνεργάζεται με τις αρχές για την συνεχιζόμενη έρευνα.
Οι εισαγγελείς στην Κολωνία ανακρίνουν περίπου 1.500 άτομα του χρηματοοικονομικού κλάδου, ενώ έχουν κλιμακώσει την πίεση προς τις διεθνείς τράπεζες. Το τελευταίο δίμηνο έχουν πραγματοποιήσει εφόδους στα γραφεία της βρετανικής Barclay’s, της αμερικανικής Bank of America, όπως και της Merrill Lynch. Το σκάνδαλο ξέσπασε πολύ πριν την έναρξη της πανδημίας, όμως η έρευνα είχε παγώσει λόγω των περιοριστικών μέτρων.
Ουσιαστικά οι αρχές κατηγορούν τις εμπλεκόμενες τράπεζες πως, όταν πλησίαζε η περίοδος να χορηγηθούν μερίσματα τους μετόχους, τράπεζες και πελάτες τους διαπραγματεύονταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα μετοχές με δικαίωμα μερισμάτων. Με τον τρόπο αυτό δεν ήταν εύκολο να διαπιστωθεί η ταυτότητα των πραγματικών κατόχων των μετοχών αυτών επιτρέποντας σε περισσότερα του ενός μέρη να διεκδικούν και να παίρνουν την ίδια επιστροφή φόρου. Οι επιστροφές αυτές θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί σε έναν μόνο δικαιούχο και τελικά αποδίδονταν σε περισσότερους.
Οι επίμαχες συναλλαγές, γνωστές ως Cum-Ex, υπολογίζεται πως στέρησαν από την Γερμανία φορολογικά έσοδα ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, αν και η συνολική ζημιά του σκανδάλου που απλώνεται σε άλλες δέκα χώρες εκτιμάται πως αγγίζει τα 55 δισ. ευρώ.
Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έδωσε το πράσινο φως για την αναδρομική ισχύ της νομοθεσίας που μπορεί να επιτρέψει στο Δημόσιο να κατασχέσει κονδύλια από τις τράπεζες και τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο. Η εξέλιξη αυτή έδωσε νέα ώθηση στους εισαγγελείς που έχουν ανεβάσει στροφές, προκειμένου να καλύψουν και τον χρόνο που χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
- Ιράν: Δύο άνδρες εκτελέστηκαν δι’ απαγχονισμού για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιανουαρίου
- Τσιτσιπάς: Η απονομή του τροπαίου στο Γκστάαντ και η ατάκα για την… αγελάδα (vid)
- Το smartphone καταστρέφει τους αντίχειρές σας – Να πώς μπορείτε να το αποτρέψετε
- «Μολυσμένη μητέρα» – Γιατί ο Κιμ Γιονγκ Ουν σβήνει την ίδια του τη μάνα από την ιστορία της Βόρειας Κορέας
- Μεσσηνία: Προθεσμία να απολογηθούν την Τετάρτη πήραν οι τρεις συλληφθέντες για τους εμπρησμούς
- Τη μεγαλύτερη απειλή στις πτήσεις την κουβαλάμε πάνω μας







