Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
25 θανατηφόρες ασθένειες προλαμβάνονται με εμβόλιο

25 θανατηφόρες ασθένειες προλαμβάνονται με εμβόλιο

Ένα από τα καλύτερα προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρώπη διαθέτει η χώρα μας, επισημαίνει η Πνευμονολογική Εταιρεία υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τεκμηριωμένες επιστημονικά αποφάσεις σε θέματα εμβολιασμού των πολιτών

Κάθε χρόνο, ο εμβολιασμός εμποδίζει 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως να νοσήσουν από ιλαρά, ένα εκατομμύριο από κοκκύτη και 2 εκατομμύρια μωρά από τέτανο.

Ξεκινώντας με το εμβόλιο της ευλογιάς το 1796, η συνεχής έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη νέων εμβολίων και τώρα 25 θανατηφόρες ασθένειες μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως  η γρίπη, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, η ερυθρά, η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, η διηθητική πνευμονιοκοκκική νόσος και η πολιομυελίτιδα.

Τα ίδια τα εμβόλια κατά του Covid-19 είναι αποτέλεσμα αυτής της μακράς ιστορίας έρευνας και καινοτομίας και η ανάπτυξή τους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα ήταν αποτέλεσμα δεκαετιών προηγούμενης έρευνας και πρωτοφανών επιπέδων συνεργασίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης: Ο κοροναϊός καθυστερεί και τους τακτικούς εμβολιασμούς

Ενώ η πανδημία του COVID-19 ήταν μια περίοδος πρόκλησης για τη διατήρηση υψηλών ποσοστών εμβολιασμού ρουτίνας σε παιδιά και εφήβους, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την ενίσχυση των συνηθισμένων προγραμμάτων εμβολιασμών, για την κάλυψη των κενών ανοσίας και την αποφυγή ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Η χώρα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη, παρέχοντας δωρεάν όλα τα συνιστώμενα εμβόλια για όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που το φετινό μήνυμά της είναι «μακροζωία για όλους».

Διαβάστε επίσης: Άνοιξε ο δρόμος για εμβόλιο στις πιο δύσκολες ασθένειες

Εντούτοις, όπως επισημαίνει η ΕΠΕ, ορισμένα εμβόλια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ανεπαρκώς. Αν και ο εμβολιασμός γίνεται όλο και πιο ασφαλής και αποτελεσματικός, μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η αντίθεση του πληθυσμού κατά του εμβολιασμού. Μπορεί να έχουμε συνηθίσει πολύ στα οφέλη του εμβολιασμού, καθώς ορισμένες ασθένειες είναι πλέον τόσο σπάνιες που δεν θυμόμαστε καν πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι οι συνέπειές τους. Ωστόσο τα προγράμματα εμβολιασμού απειλούνται από ανεπαρκείς πληροφορίες, από αβάσιμες φήμες για ανεπιθύμητες ενέργειες ή από ομάδες που, για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους, αντιτίθενται στον εμβολιασμό. Τρανταχτό παράδειγμα η επιδημία του COVID19 και οι αρνητές του εμβολιασμού στη χώρα μας, με τις γνωστές συνέπειες για τη δημόσια υγεία.

Η κοινοποίηση των σωστών επιστημονικών δεδομένων είναι επομένως σημαντική και παρέχει τη δυνατότητα τόσο στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και στο κοινό να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή.

Διαβάστε επίσης: Η πανδημία καθυστερεί τον εμβολιασμό ρουτίνας των παιδιών – Ρήγμα στο τείχος ανοσίας

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού το ECDC μας παροτρύνει να λάβουμε  μέρος στη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποιώντας τις ενημερωτικές κάρτες της εκστρατείας και χρησιμοποιώντας τα hashtags: #LongLifeForAll, #VaccinesWork και #VaccinesSaveLives!

Παράλληλα ενημερώνει τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τους Ουκρανούς πολίτες να ενταχθούν στο Σύστημα Υγείας της χώρας που τους φιλοξενεί για να εμβολιαστούν αυτοί και τα παιδιά τους.

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024