Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με Μπάιντεν – Με αντζέντα εφ’ όλης της ύλης στον Λευκό Οίκο

Τι θα συζητήσει ο Μητσοτάκης με Μπάιντεν – Με αντζέντα εφ’ όλης της ύλης στον Λευκό Οίκο

Τι θα συζητήσει και τι επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν στις 16 Μαΐου.

Την ατζέντα επαφών και παρεμβάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αρχίζουν πλέον να γεμίζουν οι στενοί συνεργάτες του από τη στιγμή που η αμερικανική πλευρά «ξεκλείδωσε» και επίσημα τη μετάβαση του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ανακοινώνοντας για τις 16 Μαΐου το τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν.

Θα είναι η δεύτερη παρουσία του Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο έπειτα από εκείνη επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και το πρώτο δια ζώσης ραντεβού με τον αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο είχε πρωτογνωρίσει στα γραφεία της ΝΔ το 2017 σε διαφορετικές συνθήκες διεθνώς.

Το περυσινό, μισάωρο τηλεφώνημα των δύο ανδρών, κατά το οποίο ο Μπάιντεν απηύθυνε στον Μητσοτάκη επίσημη πρόσκληση, διαδέχθηκαν τελικά 13 μήνες δυσάρεστων ανατροπών και αλλαγής προτεραιοτήτων τόσο για την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη όσο και για τις ΗΠΑ, εξαιτίας αρχικά της πανδημίας και έπειτα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με το βλέμμα πια στην 16η Μαΐου, η Αθήνα ρίχνει το βάρος στη «μεγάλη εικόνα» από τις συνομιλίες σε επίπεδο κορυφής στο οβάλ γραφείο αλλά και ταυτόχρονα επιδιώκει περαιτέρω σημειακές κινήσεις συμβολισμού επί αμερικανικού εδάφους. Εξού και προδιαγράφεται ότι η Ουάσιγκτον δεν θα είναι ο μοναδικός σταθμός στο πρωθυπουργικό ταξίδι.

Το Μαξίμου επιδιώκει την επιβεβαίωση της αξιοπιστίας της Ελλάδας ως ενός «πολύτιμου συμμάχου», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «και σοβαρός «παίκτης» σε όλα τα επίπεδα».  Στο επίκεντρο βρίσκονται οι εξελίξεις στο Ουκρανικό (διαρκής στήριξη της Ουκρανίας, κυρώσεις προς τη Ρωσία κ.λπ.), οι τρόποι εμβάθυνσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας και η αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων, ανάμεσά τους – αν όχι κυρίως – η ενεργειακή ασφάλεια.

Στην ατζέντα υπάρχουν επιπλέον ζητήματα που αφορούν την άμυνα – ασφάλεια καθώς και την οικονομία (με κρίσιμο άλλωστε τον στόχο η Ελλάδα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023), ενώ δηλώσεις αξιωματούχων και από τις δύο πλευρές τους τελευταίους μήνες δείχνουν το υψηλό επίπεδο στις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ. «Το παζλ έχει ήδη πολλά και ισχυρά κομμάτια…», σχολιάζουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, στην ενισχυμένη αμερικανική παρουσία σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη, στο αμερικανικό ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή ανάπτυξης με ευημερία και χωρίς εντάσεις.

Η ενέργεια

Στην προ ημερών τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, λίγες ώρες προτού ο Λευκός Οίκος ανακοινώσει την ημερομηνία συνάντησης Μπάιντεν – Μητσοτάκη, τέθηκε επί τάπητος και η επικείμενη συνάντηση του σχήματος 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ) και η προώθηση της ενεργειακής και οικονομικής συνεργασίας.

Είναι σαφές ότι ξεχωριστό κεφάλαιο, ιδιαίτερης βαρύτητας, αποτελούν πλέον τα ενεργειακά πρότζεκτ, με τις ΗΠΑ να μην προκρίνουν τον αγωγό EastMed, αλλά να στηρίζουν άλλες κινήσεις, όπως ο EuroAsia Interconnector, ενώ στην εξίσωση υπάρχει αναβαθμισμένος πια ο ρόλος του LNG. «Οποιον τρόπο και αν επιλέξουμε για τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο ως το σημείο εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη», έλεγε ο Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνάντησή του στο Μαξίμου με διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Σε Βοστώνη και Σικάγο

Στο μεταξύ με αφετηρία τις συνομιλίες στον Λευκό Οίκο είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες και για άλλη μία σημαντική παρέμβαση του Μητσοτάκη επί αμερικανικού εδάφους – την αναμενόμενη ομιλία του, συγκεκριμένα, σε κοινή συνεδρίαση της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το πρωθυπουργικό πρόγραμμα γεμίζει, λένε οι πληροφορίες, με επαφές με οικονομικούς παράγοντες ενώ κλεισμένη είναι τόσο η μετάβασή του στη Βοστώνη (23 Μαΐου) για ομιλία στο Boston College όσο και στο Σικάγο (22 Μαΐου) για επαφές με την ομογένεια.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024