Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια - Δέκα έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank

Φυσικό αέριο: Ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν σε ρούβλια – Δέκα έχουν ανοίξει λογαριασμό στην Gazprombank

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει σε ρούβλια για την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου

Τέσσερις ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ρούβλια, σύμφωνα με την απαίτηση της Μόσχας, αναφέρει το Bloomberg, που επικαλείται πηγές που πρόσκεινται στην Gazprom.

Επισημαίνει ακόμα ότι δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει λογαριασμούς στην Gazprombank.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι περαιτέρω διακοπές φυσικού αερίου δεν είναι πιθανές μέχρι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, όταν θα πρέπει να καταβληθούν οι επόμενες πληρωμές.

Παραβίαση των κυρώσεων

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό που είχε ζητήσει η Μόσχα, το να αρχίσουν να γίνονται δηλαδή οι πληρωμές σε ρούβλια μέσω της Gazprombank, θα αποτελούσε παραβίαση του πλαισίου των κυρώσεων που έχουν ήδη επιβληθεί στη Ρωσία από τους Ευρωπαίους για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι προμήθειες προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία διακόπηκαν την Τετάρτη αφού αρνήθηκαν τον προτεινόμενο μηχανισμό της Gazprom για πληρωμές σε ρούβλια, ο οποίος, σύμφωνα με τον γίγαντα του φυσικού αερίου, δεν παραβιάζει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Κομισιόν κατά Ουγγαρίας για τις πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια

Μετά τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, η Κομισιόν απέστειλε ειδοποίηση προς την Ουγγαρία ενεργοποιώντας επισήμως την διαδικασία αιρεσιμότητας, η οποία συνδέει την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου, ανακοίνωσε η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για τις Αξίες και την Διαφάνεια Βέρα Γιούροβα. Αφορμή οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, ότι η χώρα θα κάνει την πληρωμή της για την προμήθεια φυσικού αερίου στις 22 Μαΐου σε ρούβλια.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας είχε δηλώσει ότι η χώρα του λαμβάνει κανονικά ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Σερβίας και της Βουλγαρίας παρά τη διένεξη μεταξύ της τελευταίας και της ρωσικής εταιρείας προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου Gazprom.

Ο Σιγιάρτο σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ουγγαρίας για το φυσικό αέριο προβλέπεται στις 22 Μαΐου και ότι η χώρα του θα μεταφέρει κεφάλαια σε ευρώ στην Gazprombank για να μετατραπούν σε ρούβλια.

Η Ουγγαρία λαμβάνει 3,5 δισεκ. κυβικά μέτρα (bcm) αερίου ετησίως μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας βάσει της μακροπρόθεσμης συμφωνίας που σύναψε με τη Ρωσία και περαιτέρω ένα δισεκ. κυβικό μέτρο μέσω αγωγού από την Αυστρία.

Η συμφωνία της με την Gazprom είναι για 15 χρόνια, με δυνατότητα τροποποίησης των αγορασθέντων ποσοτήτων έπειτα από 10 χρόνια.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024