Σχέδιο για την περαιτέρω ενίσχυση του ύψους 450 δισ. δολαρίων κρατικού της fund έχει στα «σκαριά» το Κατάρ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

To σχέδιο έχει να κάνει με την συγχώνευση όλων των βασικών περιουσιακών στοιχείων του πλούσιου αραβικού κρατιδίου υπό την ομπρέλα του Qatar Investment Authority, με στόχο την ισχυροποίηση του.

Πάντως, για την ώρα δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις αναφορικά με το ποιες κρατικές επιχειρήσεις και περιουσιακά στοιχεία θα προστεθούν στο fund.

Στο επίκεντρο του νέου οικονομικού σχεδίου

Στόχος είναι να μπορέσει η Ντόχα να περιορίσει το κόστος λειτουργίας και συνάμα να αυξήσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια του QIA, που σήμερα βρίσκεται στην ένατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πλουσιότερων κρατικών fund, σύμφωνα με το διεθνές ινστιτούτο SWF.

Εξάλλου, οι αρχές του Κατάρ έχουν θέσει το QIA στο επίκεντρο του νέου οικονομικού σχεδίου για την διαφοροποίηση των οικονομικών πόρων του κρατιδίου και την επένδυση σε διαφορετικές πηγές εσόδων.

Μάλιστα για το σκοπό αυτό έχει αποφασιστεί η ενίσχυση των επενδύσεων σε Ασία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Μέσα στην τελευταία χρονιά η δεξαμενή κονδυλίων του fund έχει αυξηθεί σημαντικά χάρη στα επιπλέον έσοδα που διασφάλισε η χώρα χάρη στο ράλι της τιμής του φυσικού αερίου, που είναι το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν του Κατάρ.

Παράλληλα οι αρχές εκτιμούν πως η φετινή διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου θα δώσει μια ώθηση ύψους 20 δισ. δολαρίων στην οικονομία.

Πηγή: ΟΤ