Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «αστέρι» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στη σκιά του Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το «αστέρι» των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στη σκιά του Πούτιν

Η Μανουέλα Σβέσιχ θεωρείτο το ισχυρό «χαρτί» για την επόμενη ημέρα στο νυν κυβερνών SPD στο Βερολίνο. Νέες αποκαλύψεις για τον ρόλο της στον αγωγό Nord Stream 2 και για τις σχέσεις της με τη Ρωσία την «καίνε»

Το κάστρο του Σβερίν στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, όπου γίνονται οι συνεδριάσεις του τοπικού κοινοβουλίου, φωτίστηκε στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας με το που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Αλληλεγγύη στην Ουκρανία», έγραψε τότε σε σχετική ανάρτηση στο Twitter η σοσιαλδημοκράτισσα πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου, Μανουέλα Σβέσιχ.

«Χάλια η υποκρισία», ήταν η «πληρωμένη απάντηση» που έλαβε από τον Άντριι Μέλνικ, τον Ουκρανό πρέσβη στο Βερολίνο.

Η αιτία για το δηκτικό σχόλιο δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι στο βορειοανατολικό κρατίδιο καταλήγει ο αποπερατωμένος, πλην ανενεργός γερμανο-ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, υπέρ της λειτουργίας του οποίου ήταν αναφανδόν (και) η Σβέσιχ.

Έφτασε τέλη Μαρτίου -ένα μήνα αφότου η κυβέρνηση Σολτς είχε βάλει «πάγο» στην αδειοδότηση του έργου- μέχρι η 47χρονη πολιτικός και ανερχόμενο «αστέρι» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να ανακρούσει πρύμναν και να χαρακτηρίσει πρώτη φορά δημόσια λάθος την μακροχρόνια στήριξή της στον αγωγό.

Το έργο φάνταζε καλή ιδέα στο παρελθόν, όμως αυτή η θεώρηση είχε πια αποδειχθεί λανθασμένη, παραδέχθηκε, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, επικρίσεων από το Κίεβο στο Βερολίνο για την μακροχρόνια πολιτική κατευνασμού της Μόσχας, αλλά και της πλήρους μεταστροφής της Γερμανίας από την Οστπολιτίκ.

Ούτε έναν μήνα μετά, η Γερμανίδα πολιτικός -στο πρόσωπο της οποίας πολλά στελέχη του SPD έβλεπαν τον επόμενο κομματικό ηγέτη- κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους της ως «μαριονέτα του Πούτιν».

Εντολές από την Gazprom;

Φέρνοντας στο φως εσωτερικά έγγραφα της καγκελαρίας του Σβερίν, η εφημερίδα Die Welt χαρακτήρισε το γραφείο της Μανουέλα Σβέσιχ «παράρτημα της Gazprom».

Από τις περίπου 960 σελίδες με στοιχεία, στις οποίες η γερμανική εφημερίδα απέκτησε πρόσβαση μέσω δικηγόρου, προκύπτει ότι η τοπική πρωθυπουργός, ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εσωτερικών του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Κρίστιαν Πέγκελ και άλλα στελέχη της τοπικής κυβέρνησης συνασπισμού (στην οποία συμμετείχαν επί σειρά ετών και μέχρι τις περσινές τοπικές εκλογές οι Χριστιανοδημοκράτες) βρίσκονταν υπό την καθοδήγηση του κρατικού ενεργειακού κολοσσού της Ρωσίας: βασικού χρηματοδότη και μετόχου του Nord Stream 2, μέσω της διαχειρίστριας εταιρείας Nord Stream 2 AG.

Οι οδηγίες αφορούσαν στο «πλασάρισμα» του έργου, τόσο επί του πρακτέου όσο και επικοινωνιακά στην κοινή γνώμη, μέσω και του -αμφιλεγόμενου, όπως αποδεικνύεται- Ιδρύματος MV Climate.

Μιας περιβαλλοντικής ΜΚΟ, που ιδρύθηκε πέρυσι τον Ιανουάριο (προ των τελευταίων τοπικών εκλογών του Σεπτεμβρίου) από την κυβέρνηση του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, με χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από την Gazprom και μόλις 200.000 ευρώ συνδρομής του Σεβερίν.

O πραγματικός στόχος, αναφέρει η Welt, ήταν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού και η αποφυγή των επιπτώσεων αμερικανικών κυρώσεων.

Παρά το πρόσφατο «πάγωμα» του Nord Stream 2, το ίδρυμα παραμένει έως τώρα σε λειτουργία.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, για το θέμα έχει ξεσπάσει ανοιχτή πια διαμάχη μεταξύ της Σβέσιχ και του προκατόχου της στην τοπική πρωθυπουργία (κι επίσης σοσιαλδημοκράτη) Έρβιν Σέλεριγκ, ο οποίος έχει αναλάβει εξ αρχής την προεδρία του MV Climate.

Πιέσεις για παραίτηση

Μετά τις αποκαλύψεις, οι αντιπολιτευόμενοι πια -και σε τοπικό, και σε ομοσπονδιακό επίπεδο- Χριστιανοδημοκράτες (CDU) ξεσπάθωσαν κατά της Σβέσιχ, η οποία σήμερα συγκυβερνά στο βορειοανατολικό κρατίδιο με το αριστερό Die Linke.

Δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πρωθυπουργός «και λομπίστας του Πούτιν», σχολίασε ο γενικός γραμματέας του CDU, Μάριο Τσάγια.

O υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής στο CDU, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ήταν κάθετος. «Εφόσον ισχύουν όσα αναφέρονται στα ΜΜΕ, τότε η κυρία Σβέσιχ δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», τόνισε. «Αυτό είναι αδύνατο».

Ήδη οι Χριστιανοδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία όρισαν εξεταστική επιτροπή στο τοπικό κοινοβούλιο, βάζοντας την υπόθεση στο «μικροσκόπιο» από τον προσεχή Μάιο.

Σε αυτή φέρεται μάλιστα να εμπλέκεται και ο πρώην καγκελάριος, νυν μεγαλοστέλεχος στο ρωσικό ενεργειακό τομέα Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος είχε συναντηθεί πολλές φορές με τη Σβέριχ, γράφει το περιοδικό Der Spiegel.

Αν και ο καγκελάριος έχει μέχρι στιγμής τηρήσει για το θέμα σιγήν ιχθύος, η κοινοβουλευτική ομάδα του SPD έσπευσε να στηρίξει τη Σβέσιχ.

Οι στενοί δεσμοί με τη Ρωσία δεν είναι δική της ευθύνη, αλλά της 16ετούς ηγεμονίας της Άνγκελα Μέρκελ και του CDU, αντέτεινε ο βουλευτής του SPD στην Ομοσπονδιακή Βουλή από την περιφέρεια του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, Φρανκ Γιούνγκε.

Από τα ψηλά, στα χαμηλά

Έως τώρα, η Μανουέλα Σβέσιχ θεωρείτο ανερχόμενο αστέρι των Σοσιαλδημοκρατών.

Πολλοί λένε ότι θα είχε ήδη εκλεγεί στην κομματική ηγεσία το 2019, εάν δεν είχε αναγκαστεί να αποσυρθεί από την κούρσα, καθώς διαγνώσθηκε τότε με (ευτυχώς ιάσιμο) καρκίνο του μαστού.

Παραιτήθηκε από όλα τα κομματικά αξιώματα (τότε εκτελούσε χρέη υπηρεσιακής συμπροέδρου).

Διατήρησε ωστόσο την τοπική πρωθυπουργία στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία.

Ήταν εξάλλου το ανατολικογερμανικό κρατίδιο που την ανέδειξε στην πολιτική σκηνή, όταν το 2008 ανέλαβε το υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων στην τοπική κυβέρνηση, σε ηλικία μόλις 34 ετών: η νεότερη πολιτικός που ανέλαβε ποτέ υπουργικό πόστο στη Γερμανία.

Μόλις πέντε χρόνια αργότερα έγινε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Γερμανίας, στον «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ CDU και SPD υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Το 2017 πρωτοεξελέγη πρωθυπουργός του κρατιδίου. Πόστο, στο οποίο επανεξελέγη πανηγυρικά στον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τα τελευταία χρόνια, συγκαταλεγόταν στις πιο αξιόλογες εκπροσώπους της νέας γενιάς στη γερμανική πολιτική σκηνή. Πολλοί είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτή ως ηγετική προσωπικότητα από την πρώην κομμουνιστική ανατολική Γερμανία.

Όμως τώρα, με τις αποκαλύψεις, οι «μετοχές» της δείχνουν να έχουν καεί…

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024