Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε τροχιά αναβάθμισης η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ

Σε τροχιά αναβάθμισης η στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ

Οι ασκήσεις, οι συνεκπαιδεύσεις και οι συμφωνίες για οπλικά συστήματα.

H διπλή τηλεφωνική επικοινωνία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον ισραηλινό ομόλογό του Αβίβ Κοχαβί, την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών. Η «χημεία» στη στρατιωτική συνεργασία είναι τέτοια που ξεπερνάει ίσως και τις πολύ βελτιωμένες διπλωματικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια Αθήνας – Ιερουσαλήμ.

Μολονότι τα διαδοχικά τηλεφωνήματα έγιναν μετά την αναβληθείσα επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στο Ισραήλ – που ζητήθηκε από τον Κοχαβί λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Δυτική Οχθη – είναι πρόδηλο πως δεν ήταν απλά προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Είχαν αρκετή ουσία.

Συμφώνησαν η συνάντησή τους στο Ισραήλ να επαναπρογραμματιστεί σύντομα, αλλά και να αναληφθούν άμεσα ενέργειες για τον προγραμματισμό κοινών δράσεων, συνεργειών και δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Οι συνεκπαιδεύσεις και οι ασκήσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο αποτελεί τον ένα πυλώνα της πολύ στενής στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ.  Ισραηλινοί κομάντος συμμετείχαν πρόσφατα στην πολυεθνική άσκηση ΩΡΙΩΝ 22 στην Ελλάδα και ισραηλινά αεροσκάφη στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ.

Αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά λαμβάνουν συχνά μέρος στην άσκηση Blue Flag στο Ισραήλ. Αυτή η συνεργασία αποτυπώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και με την υπογραφή στην Αθήνα του «Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – Ισραήλ».

Οι εξοπλισμοί

O τομέας των εξοπλισμών είναι ο δεύτερος πυλώνας της στενής στρατιωτικής συνεργασίας των υπουργείων Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων στην 120 Πτέρυγα Εκπαιδεύσεως Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα, τη λειτουργία του οποίου ανέλαβε για 22 χρόνια ισραηλινή εταιρεία (Elbit Systems Ltd). Με βάση τη διακρατική συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι Ελλάδα και Ισραήλ οι ίκαροι της Πολεμικής Αεροπορίας θα έχουν ικανοποιητική επάρκεια ωρών πτήσεως και με υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα.

Ταυτόχρονα όμως η Ελλάδα ποντάρει στην εμπειρία και στην τεχνογνωσία που διαθέτει το Ισραήλ στην αμυντική βιομηχανία και στα «έξυπνα» οπλικά συστήματα με στόχο την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Ισραηλινοί έχουν παρουσιάσει στους έλληνες επιτελείς UAV’s  αλλά και αντι-UAV’s συστήματα (όπως το Iron dome και το drone dome), αλλά και νεότερης γενιάς μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιούν από πέρυσι δύο ισραηλινά UAV’s τύπου Heron (με leasing για 3 χρόνια). Δεν αποκλείεται η ενοικίαση να επεκταθεί. Επίσης, το ισραηλινό τυφέκιο (Tavor) ήταν ανάμεσα στα υποψήφια για την αντικατάσταση του G3 που χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός.

Πάντως συζητήσεις και επαφές έχουν τα δύο υπουργεία Αμυνας και τα επιτελεία και για θέματα εκσυγχρονισμού οπλικών μας συστημάτων. Η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για τη συντήρηση και αναβάθμιση των ελικοπτέρων Απάτσι αλλά και των αεροσκαφών C-130.

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024