Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηπατίτιδα σε παιδιά: Αλήθειες και μύθοι – Σχετίζεται με τον κοροναϊό ή με το εμβόλιο;

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Αλήθειες και μύθοι – Σχετίζεται με τον κοροναϊό ή με το εμβόλιο;

Άγνωστη μέχρι στιγμής η αιτία της ηπατίτιδας - Δεν καλύπτεται από εμβόλια.

Την επαγρύπνηση γιατρών και γονέων για την ανίχνευση συμπτωμάτων σε παιδιά που ενδεχομένως να νοσούν με τη νέα ηπατίτιδα που έχει κάνει την εμφάνισή της σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνέστησε ο παιδίατρος, Μάριος Ανδρέου.

Όπως είπε, τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς είναι ο πυρετός, το κοιλιακό άλγος, οι εμετοί, οι διάρροιες, τα σκουρόχρωμα ούρα και το «κιτρίνισμα» του δέρματος.

«Τη γνωρίζαμε παλιά την ηπατίτιδα σαν ηπατίτιδα Α, B, C και Ε. Ωστόσο, έχουμε σταματήσει να τη βλέπουμε γιατί όλα τα παιδιά έχουν εμβολιαστεί. Η ηπατίτιδα είναι μια οξεία φλεγμονή του ήπατος, του συκωτιού δηλαδή», επισήμανε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Διαβάστε επίσης: SOS από Τζανάκη: Πιθανόν να έχουμε νέο ιό ηπατίτιδας που προσβάλλει παιδιά

Άγνωστη η αιτία της ηπατίτιδας

Ο ίδιος τόνισε ότι ακόμα παραμένει άγνωστη η αιτία, αν και υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις. «Προσπαθώντας να βρούμε την αιτία, στην αρχή υποπτευθήκαμε μήπως οφείλεται σε κάποια τροφή, ποτό ή παιχνίδι και δε βρέθηκε τίποτα. Εξετάσαμε μήπως έχει σχέση με το εμβόλιο, αλλά δε συσχετίζεται ούτε με το εμβόλιο, διότι κανένα από αυτά τα παιδιά δεν είχε εμβολιαστεί. Τα μισά παιδιά είχαν νοσήσει με κοροναϊό, αλλά δεν μπορεί να προκλήθηκε από τη νόσηση. Ωστόσο, στα μισά περίπου περιστατικά βρέθηκε ένας καινούριος ιός, ο αδενοϊός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρέου.

Καθησυχαστικοί οι λοιμωξιολόγοι

Καθησυχαστικοί όσον αφορά την εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας στη χώρα μας, εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι, διασαφηνίζοντας ότι τα κρούσματα αυτά που αφορούν παιδιά, δεν είναι απόρροια του εμβολιασμού ή των συμπτωμάτων long covid, καθώς, κανένα από τα παιδιά αυτά στη Βρετανία δεν είχε εμβολιαστεί και το σύνδρομο Long ή post covid, σπάνια χτυπάει τα παιδιά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πιθανόν για τις περιπτώσεις αυτές να ευθύνεται ένας άλλος ιός που δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμη ή κάποιος άλλος ιός εκτός από τους 5 ιούς της ηπατίτιδας( A, B,C, D E).

«Πάντα υπήρχαν περιστατικά ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας και στη χώρα μας, τα οποία οφείλονταν σε κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας, σε κάποιον άλλο ιό που μπορεί να απομονωθεί, σε κατάχρηση αλκοόλ, σε φάρμακα, ενώ υπάρχει και η αυτοάνοση ηπατίτιδα», τόνισε στην ΕΡΤ3 ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας ΕΚΠΑ, ηπατολόγος, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης. Εδώ όμως, όλα τα γνωστά αίτια έχουν αποκλειστεί, πρόσθεσε.

Δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με τον εμβολιασμό

Από την πλευρά της η κα. Σονίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, τόνισε πως δεν σχετίζεται το εμβόλιο κατά του κοροναϊού με τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας, καθώς κανένα παιδί δεν είχε εμβολιαστεί.

«Δεν ανοίξαμε ποτέ πλατφόρμα για εμβολιασμό παιδιών κάτω των 10 ετών», είπε χαρακτηριστικά στην ΕΡΤ.

6 από τα 74 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος

Η σοβαρότητα της κατάστασης, πάντως, από την επέλαση της οξείας ηπατίτιδας, προκύπτει και από το γεγονός, ότι 6 από τα 74 παιδιά στη Βρετανία, υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος, ενώ περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, εντοπίστηκαν και σε 4 ακόμη χώρες, μεταξύ αυτών, η Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, αν και, μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστη η αιτία που την προκαλεί, υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να ευθύνεται ο αδενοϊός, χωρίς όμως να μπορεί να αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής ο τυχόν ρόλος του στην παθογένεια της νόσου.

Επίσης, δεν έχει παρατηρηθεί, μέχρι στιγμής, επιδημιολογική συσχέτιση με ταξίδια. Το κλινικό σύνδρομο εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας έως 16 ετών, κυρίως 2-5 ετών, και περιλαμβάνει σοβαρή οξεία ηπατίτιδα με αξιοσημείωτα αυξημένες τρανσαμινάσες, συχνά με ίκτερο. Σε παιδιά ηλικίας έως 10 ετών, συχνά παρατηρήθηκαν γαστρεντερικά συμπτώματα, συνήθως έμετοι, που προηγήθηκαν του ίκτερου.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024