Σταϊκούρας: Αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση θα σχεδιάσουμε εθνικές λύσεις
«Τα εκκαθαριστικά που θα πάρουν οι πολίτες την μεθεπόμενη εβδομάδα από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι περαιτέρω μειωμένα για το 80% των πολιτών» σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ
«Βοηθάμε τον ευάλωτο πολίτη, εκείνον που έχει πραγματικά ανάγκη», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, με αφορμή την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια. Ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πακέτο μέτρων σε περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση, είπε ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα είναι σημαντικά μειωμένος και ότι θα επεκταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές.
Mιλώντας στην εκπομπή «Από τις Έξι» για την ενεργειακή κρίση ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος λέγοντας ότι «αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή απόφαση, σχεδιάσουμε εθνικές λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε όσο είναι εφικτό».
Αναφερόμενος στον νέο ΕΝΦΙΑ είπε ότι θα είναι μειωμένος: «Τα εκκαθαριστικά που θα πάρουν οι πολίτες την μεθεπόμενη εβδομάδα από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι περαιτέρω μειωμένα για το 80% των πολιτών, κατά 350 εκατ. ευρώ».
Βοηθάμε σημαντικά τον ευάλωτο πολίτη
Μιλώντας για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ακρίβειας ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε ότι «βοηθάμε σημαντικά τον ευάλωτο πολίτη. Δημιουργήθηκε ένας επαρκής δημοσιονομικός χώρος που εν πολλοίς έχει αξιοποιηθεί ήδη. Αυτά που θα χορηγηθούν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι απόρροια του δημοσιονομικού χώρου που εκτιμούσαμε ότι έχουμε». Αναλύοντας την οικονομική βοήθεια, με τη μορφή επιδομάτων, που δίνεται στους πολίτες επισήμανε ότι «θα πρέπει να βοηθήσουμε περισσότερο» μια και «ροκανίζεται σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών».
Όσον αφορά τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση τόνισε ότι είναι επικεντρωμένα σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. «Πρέπει να έχουμε ένα δημοσιονομικό χώρο για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 προκειμένου να επεκτείνουμε τον μειωμένο ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές».
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.