Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προεδρικός σύμβουλος ΗΑΕ: Εφθασε το τέλος της δυτικής ηγεμονίας στο παγκόσμιο σύστημα

Προεδρικός σύμβουλος ΗΑΕ: Εφθασε το τέλος της δυτικής ηγεμονίας στο παγκόσμιο σύστημα

Η ανάδυση νέων οικονομικών δυνάμεων και τεχνολογιών από την Ασία θα αλλάξει την ισορροπία που «είχε κλίση» προς τη Δύση, εκτιμά ο Ανουάρ Γκαργκάς, προεδρικός σύμβουλος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, προβλέποντας το τέλος της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου.

Ο Ανουάρ Γκαργκάς, σύμβουλος επί διπλωματικών θεμάτων του προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από AP), είπε ότι η δυτική ηγεμονία επί του διεθνούς συστήματος διανύει τις τελευταίες μέρες της, η δυτική παγκόσμια τάξη επίσης και επισήμανε ότι θα είναι πλέον φυσιολογική η αλλαγή και αποκλίνουσες από τον κανόνα η σταθερότητα και η ισορροπία.

«Θα αλλάξει η ισορροπία»

Ο Γκαργκάς δήλωσε ότι η ανάδυση των νέων οικονομικών δυνάμεων και τεχνολογιών από την Ασία, οι οποίες εκπροσωπούνται από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ινδονησία «θα αλλάξει την ισορροπία που είχε κλίση προς τη Δύση, ώστε η οικονομία να γίνει λιγότερο δυτική».

Και πρόσθεσε: «Η Κίνα σήμερα είναι ένας σημαντικός οικονομικός και τεχνολογικός παίκτης και ένας πολύ σημαντικός πολιτικός παίκτης, αν και δεν θα τη βάλουμε στο επίπεδο της Αμερικής τώρα, αλλά αυτές οι διαφοροποιήσεις δείχνουν ότι η αλλαγή είναι ο κανόνας στο διεθνές σύστημα, χωρίς σταθερότητα και ισορροπία».

Το δολάριο έφθασε στο τέλος του

Ο Γκαργκάς συνέχισε: «Το διεθνές σύστημα σήμερα που βρίσκεται υπό τη δυτική ηγεμονία, ζει τις τελευταίες του μέρες», προσθέτοντας ότι και το οικονομικό σύστημα που εξαρτάται από το δολάριο είναι ήδη 70 ετών.

«Σήμερα βλέπουμε ότι οι χώρες εξαρτώνται από το δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς και πιστεύουμε ότι αυτό καθιερώθηκε προ αμνημονεύτων χρόνων. Η αλήθεια είναι ότι το διεθνές σύστημα που εξαρτάται από το δολάριο είναι 50, 60 ή 70 ετών, άρα η εναλλαγή που επέρχεται είναι κάτι φυσιολογικό», είπε.

Αναδιάταξη των συμμαχιών

Σχετικά με τις συμμαχίες των Εμιράτων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «Είμαστε ακόμη σε μια δυναμική αναδιάταξης των υποθέσεών μας, επανεξέτασης των συμμαχιών μας και επιβεβαίωσης ότι αυτές οι συμμαχίες αποτελούν μέρος του συνολικού συστήματος προστασίας των ΗΑΕ».

Η πολιτική των «γεφυρών» που ακολουθεί η διπλωματία των ΗΑΕ με τις χώρες της περιοχής στοχεύει στο ότι η «μεσαία», όπως τη χαρακτήρισε, σε πληθυσμό χώρα του πρέπει να κινείται εντός ενός «αραβικού ή περιφερειακού μπλοκ» στο πλαίσιο μιας περιοχής που υφίσταται συνεχείς αλλαγές μέσα σε σκληρές συνθήκες.

Ο Γκαργκάς επισήμανε ότι τα ΗΑΕ πιστεύουν στην επίλυση των διαφορών με άλλες χώρες μέσω της διπλωματικής οδού, η οποία μπορεί να απαιτεί περισσότερο χρόνο και περισσότερη υπομονή, αλλά οι συνέπειές της παραμένουν πολύ λιγότερες από εκείνες των «ανοιχτών αντιπαραθέσεων».

«Πολιτική προπαγάνδα»

Ο διπλωμάτης των Εμιράτων επέκρινε τη διαίρεση ορισμένων δυτικών αναλυτών σε δημοκρατικές και αυταρχικές χώρες, λέγοντας πως «Η διαίρεση των χωρών σε δημοκρατικές και αυταρχικές χώρες από ορισμένους δυτικούς αναλυτές είναι μια απορριπτική πρόταση γιατί σημαίνει: “ Αν είστε μαζί μας, είστε δημοκρατική χώρα, αν είστε εναντίον μας, είστε αυταρχική”».

«Αυτό είναι ένα είδος πολιτικής προπαγάνδας», τόνισε.

Πηγή: arabic.cnn.com, echedoros-a.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024