Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διακοπή καπνίσματος για προληπτικές εξετάσεις στη δράση «Ανάσα Ζωής»

Διακοπή καπνίσματος για προληπτικές εξετάσεις στη δράση «Ανάσα Ζωής»

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία προσκαλεί θεσμούς, φορείς, οργανισμούς υγείας και πολίτες στη διαμόρφωση μίας κοινωνικής συμμαχίας για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα

Στη δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης του καρκίνου του πνεύμονα, με προληπτική εξέταση και διακοπή του καπνίσματος, στοχεύει η Χάρτα της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής» που υλοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία.

Η Χάρτα Κοινωνικής Πρωτοβουλίας, καλεί θεσμούς, φορείς και οργανισμούς υγείας αλλά και τους πολίτες να την συνυπογράψουν, με στόχο την ηθική δέσμευση όλων των μερών στην ανάπτυξη κουλτούρας πρόληψης της νόσου.

Την Χάρτα υπέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα δηλώνοντας τη στήριξη του υπουργείου Υγείας σε κάθε δράση πρόληψης. «Έχουμε υιοθετήσει ένα εθνικό πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου και διασφάλισης πλαισίου υγιούς διαβίωσης», δήλωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός. Ταυτόχρονα εξέφρασε τη χαρά της για τη στήριξη που δίνουν ως συνοδοιπόροι σε αυτό το εθνικό πρόγραμμα, η Χάρτα της κοινωνικής πρωτοβουλίας και η «Ανάσα Ζωής», ενθαρρύνοντας τη διακοπή του καπνίσματος και τις προληπτικές εξετάσεις των πνευμόνων γενικά, αλλά και του καρκίνου του πνεύμονα, ειδικότερα. Καταλήγοντας ευχήθηκε «κι άλλοι φορείς να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση ενός πλαισίου που μας αφορά όλους».

Στο πλαίσιο των δράσεων του υπουργείου, η υπουργός τάχθηκε υπέρ της προώθησης ενός προγράμματος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα στις ομάδες υψηλού κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, όπως οι καπνιστές, με την ειδική εξέταση πνευμόνων με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης, στο πλαίσιο της σχετικής συνέντευξης Τύπου δήλωσε: «Φέτος, η «Ανάσα Ζωής» γίνεται μια κοινωνική συμμαχία που προσκαλεί Πολιτεία και πολίτες να δράσουν μαζί για έναν κοινό σκοπό: μια κοινωνία απαλλαγμένη από καρκίνο του πνεύμονα. Η Χάρτα της Κοινωνικής Πρωτοβουλίας δίνει μία προστιθέμενη αξία σε αυτό το σημαντικό έργο, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργή εμπλοκή θεσμικών φορέων και πολιτών».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Ελευθέριος Ζέρβας, επισήμανε: «Με την υπογραφή των θεσμικών φορέων αποσκοπούμε να επισφραγιστεί η δέσμευσή τους για τη σημασία διαμόρφωσης ενός πλαισίου πρόληψης. Σας καλούμε όλους να γίνετε μέλη αυτής της κοινής προσπάθειας και να είστε δίπλα μας σε αυτή τη σημαντική στιγμή».

Η Υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γεωργία Χαρδαβέλλα, ανέφερε: «Ένας από τους βασικούς μας στόχους στην ΕΠΕ είναι η θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την ενημέρωση για την αξία της πρώιμης διάγνωσης, δίνοντας μία «Ανάσα Ζωής» σε χιλιάδες συμπολίτες μας».

Ο Υπεύθυνος της Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Ιωάννης Γκιόζος, δήλωσε πως «μέσα από την «Ανάσα Ζωής» και το έγγραφο δέσμευσης που δημιουργήσαμε, αποσκοπούμε στη μαζική ενημέρωση για το ειδικό πρόγραμμα ελέγχου, προτρέποντας τους πολίτες να ενημερωθούν και να συμβουλεύονται τον πνευμονολόγο τους».

Η πρωτοβουλία «Ανάσα Ζωής» υποστηρίζεται από την Johnson & Johnson.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Βαλκάνιων και Ισραήλ του τμήματος καταναλωτικών προϊόντων της Johnson & Johnson Γρηγόρης Καρέλος, δήλωσε «υπερήφανα στηρίζουμε αυτή τη σημαντική προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης και υπευθυνότητας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, ενθαρρύνοντας τους συμπολίτες μας να προχωρήσουν στη διακοπή του καπνίσματος με τα κατάλληλα βοηθήματα διακοπής, όπως προϊόντα υποκατάστασης νικοτίνης τα οποία πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες οριστικής διακοπής από την πρώτη κιόλας βδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τη δημόσια υγεία, η οποία αποτελεί κύρια προτεραιότητα της Johnson & Johnson».

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Johnson and Johnson Medical Devices Θοδωρής Λιακόπουλος, σημείωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που στηρίζουμε ενεργά μία πρωτοβουλία, η οποία ενημερώνει αποτελεσματικά και αξιόπιστα το ευρύ κοινό για σοβαρές νόσους όπως είναι ο καρκίνος του πνεύμονα και είναι βέβαιο ότι θα είμαστε αρωγοί σε όλη αυτή τη σημαντική διαδρομή».

Η «Ανάσα Ζωής», από το 2020, εστιάζει στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση για την υγεία του πνεύμονα και την αξία του προληπτικού ελέγχου, καθώς επίσης και στην ένταση των προσπαθειών για τη διακοπή του καπνίσματος. Στόχος είναι η καλλιέργεια μίας κουλτούρας πρόληψης για την υγεία του πνεύμονα, ώστε να γίνει η Ελλάδα, η χώρα με τους λιγότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα στην Ευρώπη. Η υπογραφή της Χάρτας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα σε μια προσπάθεια θεσμικής υπευθυνότητας που αφορά στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα καθώς και ενίσχυσης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με θεσμούς και κοινωνικούς φορείς.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024