Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιμαλάια: Οι τρεις Έλληνες ορειβάτες που βρήκαν τραγικό θάνατο στην οροσειρά

Ιμαλάια: Οι τρεις Έλληνες ορειβάτες που βρήκαν τραγικό θάνατο στην οροσειρά

Ο Αντώνης Συκάρης πέθανε στα Ιμαλάια, ενώ την ίδια τύχη είχαν και οι Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς το 1998.

Σοκ έχει προκαλέσει ο θάνατος του κορυφαίου Έλληνα ορειβάτη, Αντώνη Συκάρη στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στο Νταουλαγκίρι στο Νεπάλ. Ο σπουδαίος Έλληνας αλπινιστής είχε ενημερώσει με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook ότι είχε φτάσει στην κορυφή του Νταουλαγκίρι τη Δευτέρα.

Όμως, τελικά έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Ο Αντώνης Συκάρης στην ίδια ανάρτηση είχε αφιερώσει την κατάκτηση της συγκεκριμένης κορυφής σε δύο Έλληνες ορειβάτες που είχαν χάσει τη ζωή τους στα Ιμαλάια το 1998, τον Νίκο Παπανδρέου και τον Μπάμπη Τσουπρά.

Ποιοι ήταν οι Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς

Ο Νίκος Παπανδρέου είχε σκοτωθεί την Πρωτομαγιά του 1998 στις κορυφές των Ιμαλαΐων. Τα «ΝΕΑ» έγραφαν τότε για τον χαμό του: «Τραγικό θάνατο βρήκε την Πρωτομαγιά, στις κορυφές των Ιμαλαΐων, ο ορειβάτης του Συνδέσμου Ελλήνων Ορειβατών (ΣΕΟ) Νίκος Παπανδρέου, πατέρας δύο παιδιών, από τους Αγίους Αναργύρους.

Ο 44χρονος πεπειραμένος ορειβάτης, μαζί με άλλα δύο μέλη της επταμελούς ελληνικής ορειβατικής ομάδας βρισκόταν σε ύψος 7.500 μέτρων, όταν κάτω από δυνατούς ανέμους που έπνεαν στην περιοχή, παραπάτησε και έπεσε σε γκρεμό 1.500 μέτρων. Παρά την κινητοποίηση των Ελλήνων ορειβατών και των σωστικών συνεργείων του Νεπάλ, ο άτυχος Νίκος Παπανδρέου δεν βρέθηκε.

Παρότι για την ανεύρεση του Έλληνα ορειβάτη χρησιμοποιήθηκε και ελικόπτερο, ο εντοπισμός του στάθηκε αδύνατος».

Αρχηγός της αποστολής ο Συκάρης

Τραγική ειρωνία είναι ότι αρχηγός της αποστολής τότε ήταν ο Αντώνης Συκάρης.

«Ήταν μια μοιραία στιγμή», είπε τότε στα «ΝΕΑ» από το Κατμαντού ο Αντώνης Συκάρης. «Εμφανώς σοκαρισμένος από την απώλεια του Νίκου Παπανδρέου, ο κ. Συκάρης περιέγραψε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες συνέβη το κακό», σημείωνε η εφημερίδα.

«Ο Νίκος, τη στιγμή που προσπάθησε να αλλάξει το σταθερό σχοινί, γλίστρησε και έπεσε στον γκρεμό. Ο Μπάμπης Τσούμπρας και ο Δημήτρης Κάλος, που εκείνη τη στιγμή ήταν μαζί του, δεν πρόλαβαν να κάνουν τίποτα», είχε δηλώσει στην εφημερίδα.

Στο Νταουλαγκίρι

Ο Μπάμπης Τσουπράς σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 1998 σε ηλικία 36 ετών λίγο μετά την κατάκτηση της πολυπόθητης κορυφής του Νταουλαγκίρι, όπως δηλαδή και ο Αντώνης Συκάρης.

Τα «ΝΕΑ» έγραφαν τότε: «Ο 36χρονος ορειβάτης έφθασε στην κορυφή, στα 8.167 μέτρα, στις τέσσερις το απόγευμα.

Ύστερα από λίγο, πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Τον πρόλαβε όμως μια ξαφνική χιονοθύελλα και τα ίχνη του χάθηκαν. Όταν πέρασε η ώρα χωρίς να φανεί ο συναθλητής τους, οι υπόλοιποι Έλληνες οργάνωσαν ομάδα διάσωσης με Ιταλούς και Ισπανούς ορειβάτες και πήγαν να τον βρουν.

Στα 7.900 μέτρα, όμως, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες και να γυρίσουν πίσω λόγω χιονοστιβάδων, χωρίς να καταφέρουν να βρουν ίχνη του άτυχου ορειβάτη».

Στη συνέχεια τα «ΝΕΑ» πρόσθεταν: «Την περασμένη άνοιξη, σε υψόμετρο 7.000, ο Νίκος Παπανδρέου σκοτώθηκε πέφτοντας σε μία χαράδρα. Τη μοιραία στιγμή, ο Τσουπράς ήταν δίπλα του».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024