Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Delphi Forum- Μητσοτάκης: Ανάγκη για ευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Delphi Forum- Μητσοτάκης: Ανάγκη για ευρωπαϊκά μέτρα απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Ψήφος εμπιστοσύνης από τον Ματίας Κόρμαν του ΟΟΣΑ

«Ελπίζουμε σε ανάκαμψη γρήγορη, κανείς δεν ήξερε ότι θα υπάρξει πόλεμος» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Ματίας Κόρμαν στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, στους Δελφούς.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Politico Florian Eder.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι ο πόλεμος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, κι ως εκ τούτου η κυβέρνηση αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη το 2022.

Επανέλαβε ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η τιμή του φυσικού αερίου από την τιμή του ηλεκτρισμού και υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή απάντηση λέγοντας ότι προσδοκά να υπάρξει απόφαση τον Μάιο.

«Αν αυτό δεν συμβεί, θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές», τόνισε σημειώνοντας ότι αν δεν δράσουμε, θα αφήσουμε χώρο στις δυνάμεις του λαϊκισμού. «Αν δεν παρθεί απόφαση από την ΕΕ, τότε θα δράσουμε μόνοι σε εθνικό επίπεδο» υπογράμμισε. Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης ανέφερε ότι έχουμε 230 δισ. αδιάθετα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης και θα μπορούσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ως ΕΕ και να τα αξιοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας.

«Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι».

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει φιλόδοξη ατζέντα που την υλοποιεί σε συνθήκες δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

Από την πλευρά του ο Ματίας Κόρμαν, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. «Είναι ψηλά οι τιμές. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και στην αγορά ρεύματος. Να δώσουμε προσοχή στο τι συμβαίνει τώρα» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το πρώτο μήνυμα είναι να μείνουν ανοιχτές οι αγορές και να πέσουν οι τιμές και να υπάρχει η απαραίτητη παραγωγή. «Θα πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση» υπογράμμισε.

Επενδυτική βαθμίδα

O πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είναι εφικτός στόχος να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα το 2023: «Τότε θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και οι αγορές θα μας δώσουν αυτό που αξίζουμε», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας ο κ.Κόρμαν, είπε ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς της σωστή κατεύθυνση: «Υπάρχει φιλόδοξη ατζέντα η οποία πρέπει να συνεχιστεί για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Είμαστε υποστηρικτικοί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση την ατζέντα της»

Το ασύμμετρο σοκ του πολέμου

«Είναι ασύμμετρο το σοκ του πολέμου και οι νικητές και οι χαμένοι έχουν συνέπειες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις πρέπει να συνεργαστούν: «Πρέπει να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «οι κυρώσεις προκαλούν πόνο και πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας, ιδίως τους πιο ευάλωτους»

«Δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο από τη μια μέρα στην άλλη. Δε λέμε ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις διακοπής του ρωσικού αερίου»

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024