Το «Μουσικό Κουτί» της ΕΡΤ για την Ουκρανία έκανε πολύ χαμηλά ποσοστά τηλεθέασης. Τόσο χαμηλά που προκάλεσε και χαιρέκακα σχόλια για τη διείσδυση του «φιλελέ» ακτιβισμού στην κοινωνία. Αρκετοί δε, στα social, έβαλαν τον πίνακα της τηλεθέασης δίπλα σε φωτογραφία από τη συναυλία στα Προπύλαια, τότε που η ειρήνη ήταν η απάντηση. Φαίνεται όμως ότι αυτοί που είδαν το «Μουσικό Κουτί» ήταν λίγοι αλλά ευσυγκίνητοι. Κάπως έτσι, πάνω από 80.000 άνθρωποι έπιασαν το κινητό και έστειλαν μήνυμα προκειμένου να συμμετάσχουν στον κουμπαρά για την Ουκρανία. Και δεν ξέρουμε, ακόμα, πόσοι έκαναν μεταβίβαση ποσού από τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε τουλάχιστον 80.000 ανθρώπους που απέδειξαν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τον λαό της Ουκρανίας. Και από την άλλη, κάποιες χιλιάδες, ας πούμε και δέκα, που παρακολούθησαν μια δωρεάν συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών. Στη ζυγαριά των εντυπώσεων κερδίζει η συναυλία στα Προπύλαια. Οχι όμως και στην ουσία. Οι μεν μάζεψαν 300.000 ευρώ που θα πιάσουν τόπο. Οι δε έφτιαξαν ωραίο πρωτοσέλιδο στην «Αυγή». Βέβαια δεν ξέρουμε τι ποσό θα μάζευαν αν έβαζαν ένα συμβολικό εισιτήριο στα Προπύλαια. Αλλά ακόμα και αν μάζευαν, δεν θα είχαν πού να το διαθέσουν, εκτός και αν τα έδιναν σε καμιά ΜΚΟ συντρόφων με διεθνιστική δράση για την παγκόσμια ειρήνη. Ενδεχομένως και στα παιδιά της Αφρικής. Αλλωστε παιδιά δεν υπάρχουν μόνο στην Ουκρανία. Εν ανάγκη, εκείνα τα παιδιά μπορεί να τα ταΐσει και το ΝΑΤΟ.

Που λέτε, έχω την αίσθηση ότι αυτό που συνέβη με το «Μουσικό Κουτί» εξηγεί πολλά που η Κουμουνδούρου αδυνατεί να κατανοήσει όταν διαβάζει δημοσκοπήσεις. Οι χαμηλοί τόνοι κάποιων δεν δηλώνουν και απουσία. Και ο θόρυβος που σηκώνεται καμιά φορά, δεν αντιστοιχεί απαραιτήτως σε πραγματική μάζα κοινωνικής και πολιτικής ύλης. Στον ΣΥΡΙΖΑ τούς λένε κυρ Παντελήδες. Μπορεί να είναι και έτσι. Σίγουρα όμως είναι οι άνθρωποι που βαρέθηκαν τις φωνές και το σκαρφάλωμα στα κάγκελα. Ανθρωποι που είναι και θέλουν να λέγονται κανονικοί.