Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Σύλληψη επιστήμονα της NASA που αλυσοδέθηκε στην JP Morgan Chase

Κλιματική αλλαγή: Σύλληψη επιστήμονα της NASA που αλυσοδέθηκε στην JP Morgan Chase

Παγκόσμια κινητοποίηση των Extinction Rebellion μετά τη δυσοίωνη έκθεση του ΟΗΕ.

Κλιματολόγος της NASA που συμμετείχε την Τετάρτη σε διαδήλωση κατά των ορυκτών καυσίμων αλυσοδέθηκε στην πόρτα γραφείων της τράπεζας JP Morgan Chase στο Λος Άντζελες και συνελήφθη μαζί με τρεις ακόμα ακτιβιστές.

Η JP Morgan Chase έχει επενδύσει στα ορυκτά καύσιμα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασαν το 2020 η Sierra Club και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Οι διαδηλωτές απαίτησαν από την τράπεζα να σταματήσει τις επενδύσεις σε λιθάνθρακα, πετρέλαιο και αέριο, αναφέρει το Business Insider.

H διαδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο Facebook, εντάσσεται στο πλαίσιο παγκόσμιας κινητοποίησης επιστημόνων που συμμετέχουν στο κίνημα Extinction Rebellion, με αφορμή την τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα.

O Πίτερ Κάλμπους σε φωτογραφία από τον ιστότοπό του (Peter Kalmus)

«Είμαι διατεθειμένος να αναλάβω το ρίσκο για αυτόν τον υπέροχο πλανήτη, για τους γιους μου» είπε ενώπιον των συγκεντρωμένων ο Πίτερ Κάλμους, ο οποίος ασχολείται με τα βιολογικά συστήματα και την κλιματική αλλαγή στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA έξω από το Λος Άντζελες.

«Προσπαθούμε εδώ και δεκαετίες να σας προειδοποιήσουμε ότι οδεύουμε προς την καταστροφή αλλά μας αγνοείτε. Αγνοείτε τους επιστήμονες όλου του κόσμου και αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν αστειευόμαστε. Δεν λέμε ψέματα. Δεν υπερβάλουμε» είπε.

Πέρασαν τέσσερις ώρες από την έναρξη της κινητοποίησης μέχρι να συλληφθούν και να απομακρυνθούν οι ακτιβιστές.

Στη Γερμανία, επιστήμονες κόλλησαν τα χέρια τους στην άσφαλτο (Reuters)

Αρκετές ακόμα διαδηλώσεις των «Scientist Rebellion» πραγματοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα από τους Extinction Rebellion. Στο Βερολίνο, επιστήμονες κόλλησαν τα χέρια τους στην άσφαλτο για να μπλοκάρουν μια γέφυρα, ενώ στη Μαδρίτη διαδηλωτές πέταξαν κόκκινη μπογιά στα σκαλιά του Κοινοβουλίου. Στο Λονδίνο, ακτιβιστές έριξαν ψεύτικο πετρέλαιο στα κεντρικά γραφεία της Shell, ενώ στο Σίδνεϊ ένας καθηγητής βιολογίας συνελήφθη μαζί με τέσσερα ακόμα άτομα αφότου ξάπλωσαν στο έδαφος για να κλείσουν έναν δρόμο υπό βροχή. Και στην Ουάσιγκτον, διαδηλωτές αλυσοδέθηκαν στον φράχτη που περιβάλλει τον Λευκό Οίκο.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση που δημοσιοποίησε την Δευτέρα η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) προειδοποιεί ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται το αργότερο το 2025 προκειμένου να συγκρατηθεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας έως τα τέλη του αιώνα.

Στη Μαδρίτη, ακτιβιστές πέταξαν κόκκινη μπογιά στο Κοινοβούλιο (Reuters)

Οι σημερινές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων οδηγούν σε άνοδο κατά τουλάχιστον 3,2 βαθμούς, υπολογίζουν οι εκατοντάδες επιστήμονες που συμμετείχαν στην έκθεση.

«Είναι τώρα ή ποτέ αν θέλουμε να περιορίσουμε την παγκόσμια θέρμανση στον ενάμιση βαθμό» δήλωσε ο Τζιμ Σκία, συνπροεδρεύων της IPCC, σε δελτίο Τύπου της υπηρεσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υπερασπίστηκε τις διαδηλώσεις για το κλίμα: «Οι ακτιβιστές του κλίματος συχνά παρουσιάζονται ως επικίνδυνοι εξτρεμιστές, όμως οι πραγματικά επικίνδυνοι εξτρεμιστές είναι οι χώρες που αυξάνουν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων» είπε.

Sports in

Live η «μάχη» της Άστον Βίλα με την Μπράιτον λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό

Παρακολουθήστε live στις 16:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Μπράιτον – Άστον Βίλα για την 36η αγωνιστική της Premier League, λίγες μέρες πριν τη ρεβάνς της Βίλα με τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024