Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: Η παγκόσμια κοινότητα κινδυνεύει με επισιτιστική κρίση λόγω των κυρώσεων

Πούτιν: Η παγκόσμια κοινότητα κινδυνεύει με επισιτιστική κρίση λόγω των κυρώσεων

Ο Ρώσος πρόεδρος προήδρευσε ειδικής διαδικτυακής συνεδριάσης στο Κρεμλίνο με θέμα την παραγωγή τροφίμων και την επάρκεια της χώρας

Τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης για τις… μη φιλικές προς τη Ρωσία χώρες επανέφερε στο προσκήνιο ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νέες δηλώσεις του, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να απειλήσει ευθέως τη Δύση εν αναμονή της ανακοίνωσης νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας. Στο κάδρο έβαλε δε, και την απειλή των μεταναστευτικών ροών από τον Τρίτο Κόσμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως οι υψηλές ενεργειακές τιμές σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στα λιπάσματα θα αναγκάσουν τη Δύση να τυπώσει χρήματα προκειμένου να αυξήσει τα αποθέματα της, κάτι που θα οδηγήσει σε ελλείψεις σε τρόφιμα και πείνα τις φτωχότερες χώρες. Εξέλιξη που θα συμβάλει και στην ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών.

«Αναπόφευκτα θα προκαλέσουν ελλείψεις σε τρόφιμα στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, πυροδοτώντας νέα κύματα προσφύγων και γενικότερα ωθώντας τις τιμές των τροφίμων ακόμη υψηλότερα» σχολίασε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε ειδική διαδικτυακή συνεδρίαση που διοργάνωσε με θέμα το ζήτημα της παραγωγής τροφίμων και την επάρκεια στη χώρα.

Για το σκοπό αυτό, η ίδια η Ρωσία –σύμφωνα με τον κύριο Πούτιν- θα πρέπει να κρατήσει υπό αυστηρό έλεγχο τις εξαγωγών τροφίμων προς τις μη φιλικές χώρες.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, ένα έλλειμμα στα λιπάσματα στην παγκόσμια αγορά είναι αναπόφευκτο» σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος. «Εμείς θα πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο προσεκτικοί σε σχέση με τις προμήθειες τροφίμων προς το εξωτερικό και να ελέγχουμε προσεκτικά τις εξαγωγές προς χώρες που είναι εχθρικές προς εμάς».

Θυμίζουμε πως η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής σιτηρών, με τις προμήθειες της να κατευθύνονται κυρίως προς την Αφρική και την Μέση Ανατολή, ενώ είναι βασικός παραγωγός πρώτων υλών όπως η ποτάσα, ο φώσφορος και το άζωτο που είναι κυρίαρχα στοιχεία για την παραγωγή λιπασμάτων.

Πραγματικά, υπολογίζεται ότι η Ρωσία παράγει πάνω από 50 εκατ. τόνους λιπασμάτων ετησίως, ήτοι το 13% της παγκόσμιας παραγωγής.

Όπως εξήγησε ο κύριος Πούτιν, οι δυτικές κυρώσεις έχουν διαταράξει τις προμήθειες λιπασμάτων από την Ρωσία, όπως και από την Ουκρανία, ενώ οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου έχουν καταστήσει την ίδια την παραγωγή ακόμη πιο ακριβή για τη Δύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να αναφερθεί και πάλι στον πόλεμο και την σκοπιμότητα του για τη Μόσχα. Υποστήριξε πως η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν αναγκαία επειδή οι ΗΠΑ χρησιμοποιούσαν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία, ενώ η ρωσική κυβέρνηση έπρεπε να παρέμβει και για την προστασία του ρωσόφωνου πληθυσμού της Ουκρανίας από τις διώξεις.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024