Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην Καλαμάτα το Μνημείο του Φωτός

Στην Καλαμάτα το Μνημείο του Φωτός

Στην Κεντρική Πλατεία - Βασ. Γεωργίου στην Καλαμάτα αποκαλύφθηκε το έργο του γλύπτη Παναγιώτη Λαμπρινίδη, ένα Μνημείο του Φωτός που «φώτισε» τις καρδιές όλων των παρευρισκομένων.

Αποκαλύφθηκε το Μνημείο του Φωτός στην Καλαμάτα και όλοι μας έχουμε ακόμη έναν λόγο να επικεφτούμε την πόλη αυτή. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος σε χαιρετισμό του ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην επίσημη παρουσίαση του Μνημείου Φωτός. Ενός μνημείου που φιλοτεχνήθηκε και κοσμεί το κέντρο της πόλης μας. Ενός μνημείου με έντονο συμβολισμό, συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας.

Δύο αιώνες μετά, η Καλαμάτα τιμώντας με σεβασμό την Έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων το 1821, σχεδίασε και υλοποίησε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων. Δράσεις που εντάχθηκαν στον Εθνικό σχεδιασμό, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Εκδηλώσεις για το χθες, το σήμερα και το αύριο της Καλαμάτας. Με οδηγό την ιστορία, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Στο επίκεντρο το εμβληματικό όχι μόνο για την Καλαμάτα, αλλά για ολόκληρο το Έθνος, κείμενο. Η περίφημη «προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς». Το πρώτο πολιτικό και συνάμα διπλωματικό έγγραφο των Επαναστατημένων Ελλήνων. Ένα κείμενο με λέξεις φλογερές και έννοιες που ακόμα και σήμερα παραμένουν επίκαιρες παρά ποτέ.

Με τη σημερινή τελετή για το Μνημείο Φωτός, ολοκληρώνεται κι ένας κύκλος εκδηλώσεων του Δήμου, τόσο για το επετειακό έτος συνολικά, όσο και για το μήνα Μάρτιο ειδικά. Ο μήνας Μάρτιος πρόθεση μας να αποτελεί στο εξής ένα μήνα σημείο ιστορικής αναφοράς και εξωστρέφειας για το Δήμο.

Υπενθυμίζω ενδεικτικά ότι κατά το επετειακό έτος, παρά την πανδημία υλοποιήθηκαν δράσεις όπως:

– Έκδοση συλλεκτικού μεταλλίου “Πνοή Ελευθερίας”

– Συμμετοχή στην παραγωγή της ταινίας “Άνεμος Ελευθερίας – Καλαμάτα 1821”

– Ψηφιακό μουσείο “Καλαμάτα 1821” στο Ιστορικό Δημαρχείο

– Ψηφιακό έκθεμα στο Πνευματικό Κέντρο στο πλαίσιο του προγράμματος “Μοριάς ‘21”

– Φιλοξενία έκθεσης “Μνήμον Φώς” του Χρήστου Μποκόρου

– Έκδοση αφιερωματικού τόμου για το 1821.

– Διοργάνωση 1ου Διεθνούς Φόρουμ Διπλωματίας Καλαμάτας

– Παραγωγή και εμφιάλωση 1821 συσκευασιών υλοποιώντας τη δράση “λάδι του ‘21” και άλλα.

Κυρίες και κύριοι, Σήμερα παρουσιάζουμε επίσημα το Μνημείο Φωτός, σε υλοποίηση της ενταγμένης δράσης στους επετειακούς εορτασμούς υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδας 2021», με τίτλο: «Καλαμάτα 2021 – Φως και υμείς εφωτίσθητε».

Φως Ελευθερίας. Μια κληρονομιά που η Καλαμάτα έχει την ιερή υποχρέωση να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές.

Ένα φως με έντονο συμβολισμό σε μια περίοδο δύσκολη. Σε μια περίοδο αμφισβήτησης Αρχών και Αξιών. Σε μία περίοδο όπου η σκιά του πολέμου έχει κάνει την εμφάνισή της και πάλι στο Ευρωπαϊκό έδαφος.

Σήμερα, ας αντλήσουμε δύναμη από το φως που εκπέμπουν τα χαμόγελα των παιδιών. Για Ελευθερία και Ειρήνη. Για έναν κόσμο καλύτερο.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024