Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος: Κερδοσκοπική η αύξηση των ζωοτροφών

Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος: Κερδοσκοπική η αύξηση των ζωοτροφών

Κίνδυνος συρρίκνωσης της κτηνοτροφίας

Κατά 100% και 70% αυξήθηκαν οι τιμές σε καλαμπόκι και σόγια αντίστοιχα, σε σχέση με τις τιμές που είχαν ένα χρόνο πριν.«Αυτή η αύξηση των τιμών δεν δικαιολογείται από τις αυξήσεις της ενέργειας ή των λιπασμάτων που απαιτούνται για την καλλιέργεια τους», αναφέρει το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος, τονίζοντας ότι με την συνεχή αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές τον τελευταίο χρόνο, που κορυφώθηκε έπειτα από την έναρξη των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, πλέον «απειλείται η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας στη χώρα μας».

Πιο συγκεκριμένα από την ανάλυση που έκανε το Ινστιτούτο Ελληνικού Γάλακτος (ΙΕΓ) στο Νομό Σερρών, προκύπτει ότι:

  • Το καλαμπόκι και η σόγια που διατίθενται σήμερα είναι σοδειά του 2021 και φέρει τα κόστη του 2021, προ των αυξήσεων σε ενέργεια και λιπάσματα. Επομένως, κάθε αύξηση είναι κερδοσκοπική.
  • Οι αυξήσεις στο κόστος παραγωγής του καλαμποκιού της σοδειάς 2022 εκτιμώνται στο 34% σε σύγκριση με τα κόστη του 2021. Δεν δικαιολογείται λοιπόν μια αύξηση τιμής της τάξης του 100%.
  • Το γεγονός ότι οι ζωοτροφές αποτελούν το 70-80% των δαπανών μιας αγελαδοτροφικής μονάδας καταδεικνύει την τεράστια επίπτωση που έχουν στο τελικό κόστος παραγωγής του γάλακτος.

Τέλος, σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων στο ΙΕΓ, πέρα από την κερδοσκοπία στις ζωοτροφές, παρατηρούνται φαινόμενα τεχνητών ελλείψεων στην αγορά του καλαμποκιού.

Με βάση τα παραπάνω, το ΙΕΓ καλεί το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να διενεργούν αυστηρούς ελέγχους σε όλο το δίκτυο εμπορίας και διακίνησης που επηρεάζουν την τελική τιμή των ζωοτροφών με στόχο την αποφυγή της κερδοσκοπίας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024