Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mi-24: Τα ελικόπτερα που θεωρείται ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στη Ρωσία

Mi-24: Τα ελικόπτερα που θεωρείται ότι πραγματοποίησαν την επίθεση στη Ρωσία

Το Μι-24PU1 προφανώς ενδείκνυται για μια νυχτερινή επιχείρηση όπως αυτή στο Μπελγκορόντ

Σε ουκρανικά επιθετικά ελικόπτερα, αν και η Ουκρανία δεν έχει επιβεβαιώσει, αποδίδεται η αεροπορική επίθεση κατά αποθήκης καυσίμου στο Μπελγκορόντ της Ρωσίας, τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Μάλιστα, θεωρείται η πρώτη αεροπορική επίθεση σε ρωσικό έδαφος από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Αν ισχύουν όλα όσα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, πρόκειται για μια εξαιρετικά παράτολμη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από ουκρανικά Mi-24 Hind, που πέταξαν χαμηλά πάνω από τα σύνορα, ξεφεύγοντας από τα ραντάρ της ρωσικής αεράμυνας, και φτάνοντας στον στόχο τους χωρίς να γίνουν αντιληπτά.

Ποια είναι τα Mi-24

Σύμφωνα με τη Huffington Post, το εν λόγω ελικόπτερο είναι ένα από τα πιο εμβληματικά σοβιετικά/ ρωσικά ελικόπτερα: Πρόκειται για ένα πολύ βαριά οπλισμένο και θωρακισμένο ελικόπτερο (έχει χαρακτηριστεί «ιπτάμενο τανκ»), ικανό να μεταφέρει και στρατιώτες, που έχει δει χρήση σε πολλά θέατρα επιχειρήσεων (μεταξύ των οποίων και στο Αφγανιστάν κατά τη σοβιετική εισβολή) ανά τις δεκαετίες υπηρεσίας του- ενώ υπηρετούσε και υπηρετεί στις δυνάμεις πολλών χωρών (αξίζει να σημειωθεί πως μια παραλλαγή του, το Mi-35P, χρησιμοποιείται και από την Κυπριακή Δημοκρατία).

Ως προς την Ουκρανία, τα ελικόπτερα αυτά χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα το 2014-2015, υφιστάμενα αρκετές απώλειες. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως πριν την έναρξη της εν εξελίξει εισβολής, τα ουκρανικά Hind ανέρχονταν στα 34 (κυρίως της έκδοσης Mi-24P Hind-F).

Κατά τις επιχειρήσεις του 2014-2015 η Ουκρανία άρχισε να αναβαθμίζει κάποια από τα Mi-24P της στην έκδοση Mi-24PU1, που διαθέτει αναβαθμισμένους κινητήρες, σύστημα αυτοπροστασίας Adros KT-01AV, νέο σύστημα λέιζερ FPM-01KV για βελτιωμένη στόχευση τη νύχτα και βελτιωμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών και πλοήγησης- ενώ το πλήρωμα διαθέτει νέα κράνη πολωνικής κατασκευής, με διόπτρες νυχτερινής οράσεως.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το Μι-24PU1 προφανώς ενδείκνυται για μια νυχτερινή επιχείρηση όπως αυτή στο Μπελγκορόντ.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024