Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν σε Μακρόν για Μαριούπολη: «Καταθέστε τα όπλα για να γίνει ανθρωπιστική επιχείρηση»

Πούτιν σε Μακρόν για Μαριούπολη: «Καταθέστε τα όπλα για να γίνει ανθρωπιστική επιχείρηση»

Νέα τηλεφωνική επαφή Μακρόν - Πούτιν

Αδύνατη καθίσταται αυτή τη στιγμή η ανθρωπιστική επιχείρηση, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, στη Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο γάλλος ομόλογός το,υ Εμανουέλ Μακρόν, συζήτησαν σήμερα σε τηλεφωνική επικοινωνία την κατάσταση στην Ουκρανία, με τον τελευταίο να θέτει το ζήτημα διεξαγωγής ανθρωπιστικής αποστολής στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η θέση της Ρωσίας σχετικά με μια ανθρωπιστική αποστολή για τη Μαριούπολη παραμένει σκληρή, δήλωσε γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν είπε στον γάλλο πρόεδρο ότι θα το σκεφτεί και ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή η όποια επιχείρηση.

Πιο αναλυτικά, ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη -το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό- θα πρέπει να παραδοθούν ώστε να μπορέσει να φτάσει βοήθεια για τους αμάχους που βρίσκονται εκεί.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε ότι για να βρεθεί λύση στη Μαριούπολη πρέπει οι «εθνικιστές» να καταθέσουν τα όπλα.

Επίσης, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν την απόφαση της Ρωσίας να ζητήσει πληρωμές σε ρούβλια για τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Κοινές επιχειρήσεις Ελλάδας, Τουρκίας και Γαλλίας

Υπενθυμίζεται πως ο γάλλος πρόεδρος είχε προαναγγείλει κοινές επιχειρήσεις Ελλάδας – Τουρκίας – Γαλλίας για εκκένωση αμάχων που θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει πως το σχέδιό του για την οργάνωση της εκκένωσης της Μαριούπολης συζητήθηκε με τον δήμαρχο της πόλης και έγινε σε συνεργασία με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η δική μας ομάδα συντονίζει» δήλωσε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι αναζητά «περισσότερα μέρη για να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρηση» η οποία θα πραγματοποιηθεί «τις επόμενες ημέρες». Μέχρι στιγμής, όπως είχε πει, σε αυτή θα συμμετάσχουν η Ελλάδα και η Τουρκία.

Σημειώνεται πως η πόλη έχει δεχθεί το σφοδρό σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Μαριούπολη βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων, λέει ο δήμαρχος της

Παράλληλα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε χθες ότι η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών» μετά από εβδομάδες πολιορκίας από τις ρωσικές δυνάμεις που ισοπέδωσαν την πόλη, άφησαν άγνωστο αριθμό αμάχων νεκρών και ανάγκασαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

«Δεν είναι όλα στη δύναμή μας» είπε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. «Δυστυχώς σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 προτού η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αμερικανικού δικτύου, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσουν επειδή δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρισμός, θερμότητα, σύνδεση» είπε και πρόσθεσε:

«Και είναι πραγματικά τρομακτικό».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024