Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέτρο Ποροσένκο: Οι Ουκρανοί δεν θα δεχθούν αλλαγή των συνόρων τους

Πέτρο Ποροσένκο: Οι Ουκρανοί δεν θα δεχθούν αλλαγή των συνόρων τους

Στο θέμα της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, ο Ποροσένκο ήταν κατηγορηματικός, φέροντας ως παράδειγμα, μάλιστα, την Ελλάδα: «Τι θα κάνατε αν σας έλεγαν να δώσετε ένα-δυο νησιά στη Ρωσία;».

Με αφορμή τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για την κατάπαυση του πυρός, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, σε αποκλειστική συνέντευξη στην ΕΡΤ, αποκαλύπτει τις «κόκκινες γραμμές» της χώρας του και απευθύνει έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος.

«Ο λόγος που μας επιτέθηκε (σ.σ. ο Πούτιν) είναι πολύ απλός: Γιατί θέλει να δει εμάς, τους ουκρανούς πολίτες νεκρούς, και δεν θέλει να δει την Ουκρανία ως ανεξάρτητο κράτος. Όλα θα πρέπει να είναι κομμάτι της μεγάλης Σοβιετικής Ένωσης ή της νέας Ρωσικής Αυτοκρατορίας», τόνισε.

Και προσέθεσε: «Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσους αντιαρματικούς πυραύλους ξοδεύουμε κάθε μέρα – είναι περισσότεροι από όσους το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, μας δίνουν ανά μήνα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αυτό δεν συνιστά πραγματική ενότητα», σημείωσε.

Όπως είπε, «τώρα πληρώνουμε το τίμημα για τους πολιτικούς που έλεγαν ‘όχι, όχι, ας μην κάνουμε τον Πούτιν να θυμώσει’. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των όσων συνέβησαν το 2008. Εάν σήμερα κάποιοι ηγέτες της ΕΕ λένε ότι το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και αέριο θα είναι πολύ ακριβό για κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες, ελάτε παρακαλώ, αυτό δεν είναι ζήτημα χρημάτων!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη Μαριούπολη, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας σημείωσε πως «ήταν το σύμβολο της ευημερίας στο Ντονμπάς και οι άνθρωποι μπορούν απλά να κάνουν μια σύγκριση τι συμβαίνει στο Ντονέτσκ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων και τι συμβαίνει στη Μαριούπολη που ανήκει στην Ουκρανία όταν εμείς ανακτήσαμε τον έλεγχο από τους Ρώσους το 2014».

«Τι θα κάνατε αν σας έλεγαν να δώσετε 2-3 νησιά στη Ρωσία;»

Στο θέμα της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας του, ο Πέτρο Ποροσένκο ήταν κατηγορηματικός, φέροντας ως παράδειγμα, μάλιστα, την Ελλάδα:

«Είναι μη αποδεκτό για την Ουκρανία, με τον ίδιο τρόπο που τώρα μπορεί κάποιος να προτείνει στην Ελλάδα, ‘γιατί δεν δίνεις ένα-δύο νησιά στην Ρωσία;’. Μπορώ μόνο να φανταστώ ποια θα ήταν η αντίδραση των Ελλήνων. Ίδια είναι η αντίδραση των Ουκρανών».

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024