Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί «καίγονται» οι Ρώσοι για Μαριούπολη και Οδησσό

Γιατί «καίγονται» οι Ρώσοι για Μαριούπολη και Οδησσό

Η Μόσχα προσπαθεί να αποκόψει πλήρως την Ουκρανία από τις θαλάσσιες οδούς

Οι Ουκρανοί απέρριψαν τη ρωσική απαίτηση να παραδώσουν τα όπλα οι δυνάμεις τους που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία και ενώ μεγάλο μέρος της έχει ισοπεδωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Η Μαριούπολη αποτελεί τον Νο1 στόχο των ρωσικών στρατευμάτων, καθώς είναι στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της Ανατολικής Ουκρανίας και των δύο αποσχισθεισών περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Ουκρανοί αξιωματικοί περιγράφουν πως οι βομβαρδισμοί στην πόλη γίνονται κάθε 10 λεπτά. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες ότι ελλιμένισαν ένα μεγάλο πλοίο γενικής υποστήριξης, το «Orsk», στο κατεχόμενο ουκρανικό λιμάνι Μπερντιάνσκ, 70 χλμ. νοτιοδυτικά της Μαριούπολης στην Αζοφική Θάλασσα. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος των ουκρανικών ακτών στην Αζοφική Θάλασσα και της Μαύρης Θάλασσας, όχι όμως τη Μαριούπολη, η οποία αρνείται να παραδοθεί.

Και στο Κίεβο έγινε χθες επίθεση σε εμπορικό κέντρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άτομα, ενώ ο κυβερνήτης της περιοχής Ζαπορίζιε κατήγγειλε ότι λεωφορεία τα οποία μετέφεραν αμάχους που ήθελαν να απομακρυνθούν από την περιοχή χτυπήθηκαν από οβίδες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα παιδιά. Εντωμεταξύ, ο προεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προανήγγειλε χθες δημοψήφισμα στην Ουκρανία για την όποια συμφωνία με τη Ρωσία. Σε συνέντευξη τόνισε ότι ο οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Ρωσία θα πρέπει να αποφασιστεί με τη μορφή δημοψηφίσματος στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά της Νότιας Ουκρανίας οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από την Οδησσό, καθώς χθες για πρώτη φορά πραγματοποίησαν επιθέσεις σε κτίρια κατοικιών στα προάστια της πόλης. Οι επιθέσεις με πυραύλους έγιναν από ρωσικά στρατιωτικά πλοία που βρίσκονται στα ανοιχτά. Πρόκειται για την πρώτη τέτοια επίθεση στην Οδησσό, το άλλο μεγάλο λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα που θέλουν να ελέγξουν οι Ρώσοι, ώστε να αποκόψουν πλήρως την Ουκρανία από τις θαλάσσιες οδούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου, η Ουκρανία χάνει 6 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της που διακινούνταν από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ετσι σκοπός των Ρώσων είναι και να ελέγξουν τη θαλάσσια περιοχή αλλά και να αποκόψουν οικονομικά την Ουκρανία.

Οι κάτοικοι στην Οδησσό συνεχίζουν να οχυρώνονται, όμως οι πληροφορίες που έρχονται για τις συνθήκες των αμάχων στη Μαριούπολη είναι δραματικές. Πολίτες που διέφυγαν από την πόλη περιέγραψαν στους «Financial Times» πως οι κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με έλλειψη τροφίμων, με αποτέλεσμα να σκοτώνουν ακόμη και αδέσποτους σκύλους πάνω στην απόγνωσή τους προκειμένου να τραφούν εν μέσω βομβαρδισμών.

Κάτοικος που επισκέφτηκε την κεντρική αγορά την περασμένη Κυριακή μετά την ισοπέδωσή της από ρωσική επίθεση περιγράφει: «Τα πάντα καίγονταν, υπήρχαν πτώματα παντού και απλά περνούσα, μάζευα λίγο λάχανο από εδώ, ένα καρότο από εκεί, γνωρίζοντας ότι σήμαινε πως η οικογένειά μου θα ζούσε για άλλες δύο ημέρες». Οι νεκροί θάβονται σε ομαδικούς τάφους ή στις άκρες των δρόμων. Σε αυτή την πόλη όπου κάποτε κατοικούσαν 400.000 άτομα, πλέον δεν υπάρχουν τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ή νερό.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισήλθε στην τέταρτη εβδομάδα και παρότι ο ρωσικός στρατός δεν έχει κατορθώσει να καταλάβει οριστικά κάποια μεγάλη πόλη, φαίνεται τώρα να χτυπά περιοχές κατοικιών, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές και ένα ατελείωτο κύμα προσφύγων. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους προκειμένου να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς.

Οπως γράφει ο Τόμας Φρίντμαν στους «New York Times» έπειτα από έναν περίπου μήνα, παρακολουθούμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν να βάζει σε εφαρμογή το σχέδιο Β». Ποιο είναι αυτό; Με την εμπειρία να έχει παρακολουθήσει πώς λειτούργησε ο Πούτιν στη Μέση Ανατολή επί πολλά χρόνια, ο αμερικανός αρθρογράφος θεωρεί ότι ο ρώσος πρόεδρος συνειδητοποίησε πως το σχέδιο Α, δηλαδή να κάνει παρέλαση ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, έχει αποτύχει.

Ετσι «το σχέδιο Β προβλέπει ότι ο ρωσικός στρατός στοχεύει σκόπιμα αμάχους, πολυκατοικίες, νοσοκομεία, επιχειρήσεις, ακόμη και καταφύγια – όλα αυτά συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες – με σκοπό να προτρέψει τους Ουκρανούς να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, δημιουργώντας μια τεράστια προσφυγική κρίση στο εσωτερικό της Ουκρανίας και, ακόμη πιο σημαντικό, μια μαζική προσφυγική κρίση στις γειτονικές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ».

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024