Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Male State: Η διαδικτυακή ομάδα ρατσιστών και μισογύνηδων στηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Male State: Η διαδικτυακή ομάδα ρατσιστών και μισογύνηδων στηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Η συγκεκριμένη ομάδα είχε απαγορευτεί στη Ρωσία, αλλά τώρα ξαναβγαίνει στον αφρό αφού στηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η διαβόητη ρατσιστική και μισογύνικη διαδικτυακή ομάδα Male State βγήκε ξανά στον αφρό αφού στηρίζει τον πόλεμο του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αποκαλύπτει το bellingcat.com και αναμεταδίδει το ertnews.gr τον Οκτώβριο του 2021, η συγκεκριμένη διαδικτυακή ομάδα χαρακτηρίστηκε από ρωσικό δικαστήριο ως εξτρεμιστική οργάνωση και οι δραστηριότητές της στη Ρωσία απαγορεύτηκαν.

Όμως, το Male State, η διαδικτυακή συμμορία ρατσιστών, ομοφοβικών και μισογύνηδων που ερεύνησε πέρσι ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, διατήρησε έναν σημαντικό αριθμό μελών και κατάφερε να γίνει ένας ηχηρός και χυδαίος διαδικτυακός υποστηρικτής της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022.

Αντισημιτικές αναρτήσεις

Ενώ ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι ένας από τους κύριους στόχους της της εισβολής, είναι η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, οι χυδαίες αντισημιτικές αναρτήσεις και οι εκκλήσεις για την εκτέλεση των ηγετών της Ουκρανίας, κατακλύζουν τα κανάλια του Male State στο Telegram.

Παρόλο που το κίνημα δεν αυτοπροσδιορίζεται ως νεοναζιστικό, οι αναρτήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν σε κανάλια του Male State και οι συζητήσεις που εντόπισε το Bellingcat, περιλαμβάνουν αναφορές σε όρους που χρησιμοποιούν οι νεοναζί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο αριθμητικός κώδικας «1488» και ο όρος «Untermensch» («υπάνθρωπος»), μια λέξη που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί για να περιγράψουν όσους θεωρούσαν κατώτερους.

Παρόλο που οι ρωσικές αρχές μπορεί να ενθάρρυναν υπερσυντηρητικά κινήματα για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς, το Male State παραήταν ακραίο, δήλωσε στο Bellingcat ο Ρώσος ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αλεξάντερ Βερκχόβσκι μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Αυτό όμως δεν φαίνεται να αποτέλεσε μεγάλο εμπόδιο για την ομάδα και τις δραστηριότητές της. Παρά το γεγονός ότι ορισμένα από τα συναφή κανάλια της έχουν κατά καιρούς απαγορευτεί στο Telegram, το Male State εξακολουθεί να βασίζεται στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχει κατηγορηθεί εδώ και καιρό ότι παρέχει στέγη στη ρητορική μίσους.

Τώρα, το Male State – ή «Male Legion» (Muzhskoi Legion), όπως ονομάζεται το επίσημο κανάλι της ομάδας στο Telegram μετά την απόφαση του δικαστηρίου – έχει στρέψει την προσοχή του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποτελώντας μερικούς από τους πιο πιστούς διαδικτυακούς υποστηρικτές του Πούτιν. Διαδίδει ψευδείς ειδήσεις σχετικά με τις απώλειες αμάχων από τις ρωσικές επιθέσεις και επαινεί πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Τα μέλη της διαδίδουν ρητορική μίσους κατά των Ουκρανών και χρησιμοποιούν αντισημιτικούς χαρακτηρισμούς κατά του Ζελένσκι. Απαιτούν ακόμη και τη δολοφονία ηγετών, στρατιωτών και άλλων δημόσιων προσώπων της Ουκρανίας.

Τι είναι το Male State

Το Male State ιδρύθηκε το 2016 από τον Βλάντισλαβ Ποζνιάκοφ στη ρωσική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VKontakte (VK). Εκεί, τα μέλη της επικεντρώθηκαν στο να «τρολάρουν», να παρενοχλούν και να απειλούν οποιονδήποτε θεωρούσαν αντίπαλο στην «εθνική πατριαρχία» τους και κυρίως τις γυναίκες. Οι προσπάθειες αυτές οδήγησαν στην καταδίκη του Ποζνιάκοφ για υποκίνηση μίσους κατά των γυναικών το 2018.

Αφού τους απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο VK το 2020, ο Ποζνιάκοφ και το Male State μετέφεραν τις δραστηριότητές τους στο Telegram, όπου, παρά τις κατά καιρούς απαγορεύσεις ορισμένων καναλιών τους, συνεχίζουν να αυξάνουν τους συνδρομητές τους. Ο Ποζνιάκοφ, σύμφωνα με μια ανάρτηση της 14ης Φεβρουαρίου στο κανάλι του στο Telegram, δεν ζει σήμερα στη Ρωσία αλλά στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου.

Σημαντικός αριθμός συνδρομητών

Η απαγόρευση της ομάδας οδήγησε αρχικά σε διαγραφή ορισμένων χρηστών από διάφορα κανάλια του Male State (σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον έξι βασικά κανάλια του στο Telegram). Παρ’ όλα αυτά, το κίνημα διατηρεί σημαντικό αριθμό συνδρομητών. Πριν από λίγες ημέρες, είχε 62.000 συνδρομητές (σημαντική αύξηση μετά την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου), ενώ το προσωπικό κανάλι του Ποζνιάκοφ είχε 83.000 συνδρομητές.

Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και έκτοτε, το Male State έχει γίνει ένας ηχηρός, βλάσφημος και σοβινιστικός υπερασπιστής του πολέμου του Πούτιν. Πολλά από τα μέλη της μάλιστα, κοσμούν τα avatar τους με το πανταχού παρόν «Z» που έχει γίνει σύμβολο υποστήριξης της αιματηρής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το επίκεντρο του Male State, φυσικά, είναι πάντα η ίδια η Ρωσία. Καθώς ο Πούτιν προσπαθεί όλο και περισσότερο να πατάξει την εγχώρια κριτική και τη συζήτηση για την εισβολή στην Ουκρανία, το Male State παροτρύνει τους οπαδούς του να αρχειοθετούν και να μοιράζονται πληροφορίες για τους λεγόμενους «εγχώριους εχθρούς της Ρωσίας». Η ομάδα δημιούργησε το κανάλι Kollaborant («Συνεργάτης») στο Telegram, το οποίο, προς απογοήτευση του Ποζνιάκοφ, έκλεισε μετά από λιγότερο από μία εβδομάδα, αφού είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 30.000 συνδρομητές.

«Δώστε στους εθνικιστές της Ρωσίας πλήρη εξουσιοδότηση και θα βάλουμε γρήγορα τα πράγματα σε τάξη», δήλωσε ο Ποζνιάκοφ, λίγες ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024