Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο: «Όχι στον πόλεμο - Καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες»

Αντιρατσιστικό συλλαλητήριο: «Όχι στον πόλεμο – Καλοδεχούμενοι ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες»

Αντιρατσιστικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε πολλές χώρες του κόσμου το Σάββατο 19 Μάρτη ενόψει της διεθνούς μέρας κατά του ρατσισμού

Στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας κατά του ρατσισμού, αντιρατσιστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 19 Μάρτη σε πολλές χώρες του κόσμου. Από το Εδιμβούργο της Σκωτίας ως το Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική και  από τη Νέα Υόρκη ως το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας θα οργανωθούν διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις και άλλες αντιρατσιστικές δράσεις. Στην Ελλάδα συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σε μεγάλες πόλεις με τους διοργανωτές να καλούν σε μαζική συμμετοχή στην Αθήνα, στην Ομόνοια στις 15:00.

Οι φετινές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο παίρνουν έντονο αντιπολεμικό χρώμα καθώς το κύμα προσφύγων από την Ουκρανία έχει ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια με άγνωστο ακόμα το πόσοι άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη χώρα τους.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή προσφύγων από τα καμπ και μεταναστών που ζητούν νομιμοποίηση στο φόντο της απόφασης του υπουργείου Μετανάστευσης για την εποχική εργασία. Στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλεί και ο πατέρας του Νίκου Σαμπάνη. Συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιρατσιστικές κινήσεις θα δώσουν το παρών με βασικό σύνθημα : «Όχι στον πόλεμο – ΟΛΟΙ οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι».

ΕΚΑ: Όχι στον πόλεμο, ισότητα για όλους, ανοιχτά σύνορα

Σε συνέντευξη Τύπου που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ και μεταναστευτικές κοινότητες και διοργανώθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Ηλίας Γκιουλάκης ανέφερε ότι τα συνδικάτα έχουν δώσει αγώνες ενάντια στον ρατσισμό και τον φασισμό, και κάλεσε τους μετανάστες να οργανωθούν στα σωματεία τους. «Να θυμίσω λίγο ότι σαν λαός έχουμε γνωρίσει τι σημαίνει να είσαι μετανάστης γιατί σχεδόν άλλος ένας πληθυσμός της χώρας είναι μετανάστης σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Είμαστε δίπλα στους δίκαιους αγώνες. Όχι στον πόλεμο, ισότητα για όλους, ανοιχτά σύνορα. Τίποτε περιχαρακωμένο εν έτει 2022».

O Μοχάμαντ από το καμπ Ελαιώνα που έχει φτάσει στη χώρα μας από τη Συρία πριν τρία χρόνια είπε: «Η μητέρα μου, οι συγγενείς μου είναι στη Γερμανία, έχω να τους δω έξι χρόνια αλλά δεν μπορώ. Ερχόμαστε από πόλεμο. Στην πόλη στην οποία ζούσα είναι ο τουρκικός στρατός τώρα. Θέλουμε και εμείς να μας αντιμετωπίσουν όπως ακριβώς τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Δηλαδή τι; Εμείς είμαστε οι “κακοί” πρόσφυγες, οι άλλοι είναι “καλοί”;

«Το Σάββατο θα διαδηλώσουμε κατά χιλιάδες», τόνισε στο κάλεσμά του ο Τζαβέντ Ασλάμ καταγγέλλοντας μια σειρά από περιστατικά αυτοκτονιών και κακομεταχείρισης μελών της κοινότητας από την αστυνομία απαιτώντας νομιμοποίηση για όλους.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, είπε:» Το συλλαλητήριο στις 19 Μάρτη είναι αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό, είναι η απάντηση στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία που ξεριζώνει εκατομμύρια πρόσφυγες. Εμείς λέμε «όχι στο πόλεμο, ανοίξτε τα σύνορα για ΟΛΟΥΣ τους πρόσφυγες, σταματήστε τους εξοπλισμούς, σταματήστε την απάνθρωπη πολιτική πνιγμών των προσφύγων στα σύνορα, τις μαζικές εξώσεις 1200 προσφύγων από τον Ελαιώνα, νομιμοπιήστε τους μετανάστες. Είναι απαράδεκτη η διάκριση Ουκρανών και άλλων προσφύγων από την Συρία, το Αφγανιστάν , την Αφρική. Οι επεμβάσεις του ΝΑΤΟ είχαν θύματα όπως τώρα του Πούτιν στην Ουκρανία.»

Το κάλεσμα του πατέρα του Νίκου Σαμπάνη

“Στις 19 Μάρτη σας προσκαλώ όλους στις 3μμ στην Ομόνοια να διαδηλώσουμε για δικαιοσύνη για τον Νίκο Σαμπάνη. Ο Νίκος ήταν 18 χρονών και έχασε τη ζωή του άδικα από τους αστυνομικούς» λέει στο κάλεσμα που απευθύνει ο Γιάννης Σαμπάνης.

«Θα διαδηλώσουμε για τον Νίκο αλλά και για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, για τον πόλεμο, την φτώχεια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είμαστε σήμερα εδώ για να στηρίξουμε τους πρόσφυγες που διαδηλώνουν (σ.σ. οι πρόσφυγες του καμπ του Ελαιώνα που εκκενώνεται), εγώ βλέπω τον αγώνα τους σαν καλό πράγμα. Θέλουν να τους διώξουν από εδώ. Και πού να πάνε; Να καταλήξουν στην Ομόνοια και να τους κυνηγάνε μετά και να τους λένε “γιατί κατασκηνώσατε εδώ”; Να τους αφήσουν εδώ να ζήσουν και να τους βάλουν κάτι, μια κατοικία. Ολόκληρες καταστροφές έγιναν στις χώρες τους, τα έχασαν όλα – και εμείς στον καταυλισμό με την ακρίβεια και την τιμή της βενζίνης περνάμε ταλαιπωρία μεγάλη. Είναι κρίμα. Βλέπω στην τηλεόραση για τον πόλεμο και ανατριχιάζω».

Κάλεσμα στις 19 Μάρτη απευθύνει και το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών 2022 που πραγματοποιείται στο Θέατρο Εμπρός με τη συμμετοχή πλήθους συμμετεχόντων με «προσυγκέντρωση στις 2μμ στο Εμπρός για την Πορεία ενάντια στον Φασισμό και τον Ρατσισμό» μαζί με την ομάδα κρουστών Quilombo, μαθητές της κατεύθυνσης θεάτρου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθηνών και άλλα συνοδευτικά δρώμενα.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024