Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευχαριστηθείτε ύπνο, ακολουθώντας 4 βήματα!

Ευχαριστηθείτε ύπνο, ακολουθώντας 4 βήματα!

Συμπεριφορά, Περιβάλλον, Δίαιτα, Άσκηση

Της Εύης Φραγκάκη

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η έλλειψη ύπνου ενδέχεται να προκαλέσει μια σειρά από ανεπιθύμητες ιατρικές καταστάσεις, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, η νεφρική νόσος, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η παχυσαρκία ή και η κατάθλιψη. Αν αγαπάτε τον εαυτό σας και την υγεία σας, αυτό, συγχρόνως, πρέπει να σημαίνει πως χρειάζεται να αγαπάτε το ίδιο και τον ύπνο σας!

Βεβαίως, γίνεται αντιληπτό πως είναι μάλλον πιο εύκολο να το διατυπώνουμε στα λόγια από ό,τι να το κάνουμε πράξη… Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες του Ύπνου μας συμβουλεύουν να ακολουθήσουμε ένα «πρωτόκολλο», ορισμένους απλούς κανόνες, που θα μας καθορίσουν την Υγιεινή του Ύπνου.

Η ιδανική υγιεινή τύπου ύπνου αναλύεται σε τέσσερις βάσεις:

Συμπεριφορά, Περιβάλλον, Δίαιτα, Άσκηση.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ

1: Προσπαθήστε να τηρείτε μια συνήθεια στις ώρες του ύπνου σας, να ξαπλώνετε και να ξυπνάτε τις ίδιες ώρες, ανεξάρτητα από την ημέρα της εβδομάδας.

2: Φτιάξτε μια κατάλληλη για εσάς διαδικασία ρουτίνας πριν τον ύπνο, για να προετοιμαστεί το μυαλό και το σώμα για τον ύπνο. Για παράδειγμα, να ακούτε χαλαρωτική μουσική, να έχετε ήρεμες συζητήσεις, χωρίς εξάρσεις, να μένετε λίγη ώρα ήρεμοι με τον εαυτό σας – εσείς και το μαξιλάρι σας -, χωρίς κάποια δραστηριότητα, να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο στην μπανιέρα με λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου, να εισπνεύσετε το ευχάριστο άρωμα ενός κατάλληλου αιθέριου ελαίου για τον ύπνο ή να κάνετε επάλειψη πάνω στο δέρμα σας (κροτάφους, μέτωπο, καρπούς). Τα αιθέρια έλαια, που συνήθως συνιστώνται για την καταπολέμηση της αϋπνίας και του άγχους, είναι το γιασεμί, το περγαμόντο, η λεβάντα, το έλαιο μαντζουράνας, η βανίλια, το αιθέριο έλαιο από το εξωτικό λουλούδι Ylang Ylang, το σανταλόξυλο, η βαλεριάνα – τα αναμειγνύετε με νερό ή με jojoba και αμυγδαλέλαιο. Επίσης, αν πιείτε μια κούπα χαμομήλι, προτού ξαπλώσετε, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

3: Χρησιμοποιείτε το υπνοδωμάτιό σας μόνο για ύπνο και …αγκαλιές πριν από τον ύπνο. Αποφεύγετε να τρώτε, να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να εργάζεστε στο tablet/laptop, μια με δυο ώρες πριν ξαπλώσετε στο στρώμα σας. Και κάτι σημαντικό: όταν αισθανθείτε ότι σας πιάνει υπνηλία, να πηγαίνετε για ύπνο, χωρίς να το αναβάλλετε.

4: Περιορίστε το χρόνο, που περνάτε ξύπνιοι στο κρεβάτι. Αν είστε ξύπνιοι στο κρεβάτι για 15-20 λεπτά, σηκωθείτε και αφήστε την κρεβατοκάμαρα.

5: Να αποφεύγετε τους «υπνάκους», 6-8 ώρες πριν από τον ύπνο.

.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

1: Δημιουργήστε συνθήκες στον χώρο της κρεβατοκάμαρας, φιλικές προς τον ύπνο. Ένα πολύ φωτεινό δωμάτιο δεν επιτρέπει να κοιμηθείτε εύκολα. Αν οι κουρτίνες σας επιτρέπουν να μπαίνει το φως της ημέρας από την ώρα, που ξημερώνει, επιλέξτε black out υφάσματα για τις κουρτίνες ή τα rollers.

2: Η υπερβολική ζέστη δεν αποτελούν σύμμαχο του καλού ύπνου. Να διατηρείτε μια ιδανική θερμοκρασία για εσάς στο δωμάτιο. Τους καλοκαιρινούς μήνες, ένα οικοσύστημα Sle3p Perfect με κάλυμμα και μαξιλάρι που έχουν θερμορυθμιστικές ιδιότητες, θα ήταν ιδανική παρέα!

3: Να αποφεύγετε ή να ελαχιστοποιείτε τους δυνατούς θορύβους. Αν, επίσης, ενοχλείστε κα ξυπνάτε με τον παραμικρό θόρυβο ή μένετε σε πολυσύχναστη περιοχή, χρησιμοποιήστε ωτοασπίδες (προσοχή: να αποφεύγετε τις ωτοασπίδες, αν έχετε παιδιά μέσα στο σπίτι. Αν σας χρειαστούν μέσα στη νύχτα, πρέπει να τα ακούσετε.)

4: Να περιορίσετε την υπερβολική διακόσμηση μέσα στο υπνοδωμάτιο, διότι δεν καθαρίζεται τόσο εύκολα η σκόνη, ή την ύπαρξη άλλων πιθανών αλλεργιογόνων. Ο ύπνος σας μπορεί να διαταραχθεί λόγω φτερνίσματος, δύσπνοιας ή βήχα. Ένα καλό ντυμένο κρεβάτι μερικές φορές είναι αρκετό!

.

ΔΙΑΙΤΑ

1: Να αποφεύγετε την καφεΐνη 6-8 ώρες πριν από τον ύπνο. Η σοκολάτα, το τσάι και ο καφές περιέχουν καφεΐνη. Ιδανικά, περιορίστε την ημερήσια ποσότητα σε 1-2 φλιτζάνια καφέ.

2: Να αποφεύγετε το αλκοόλ 3-5 ώρες, πριν κοιμηθείτε. Το αλκοόλ μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία, αλλά ο ύπνος θα είναι κακής ποιότητας.

3: Αποφεύγετε το βαρύ φαγητό το βράδυ, λίγη ώρα πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι σας, αλλά και να μη μένετε εντελώς νηστικοί. Φάτε ένα ελαφρύ σνακ με υδατάνθρακες, καθώς η πείνα μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, αλλά μην συνηθίζετε τα μεγάλα γεύματα και τα γλυκά, πριν από τον ύπνο.

.

.

.

ΑΣΚΗΣΗ

1: Να ασκείστε τακτικά. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε στο γυμναστήριο, τόσο περισσότερο ύπνο χρειάζεται το σώμα. Δημιουργήστε μια ρουτίνα άσκησης και θα δείτε πως, με μέτρια προς έντονη άσκηση για 20-30 λεπτά μερικές μέρες την εβδομάδα, θα βελτιωθεί σημαντικά ο ύπνος σας.

Μάλιστα, έρευνα έδειξε πως, μετά από προπόνηση 4 μηνών, άνθρωποι με αϋπνία κατάφεραν να κοιμηθούν 85 περισσότερα λεπτά κάθε νύχτα – γεγονός που άλλαξε ουσιαστικά τη ζωή τους – ενώ η άσκηση ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από φάρμακα.

2: Αποφεύγετε, ωστόσο, την έντονη άσκηση 3-5 ώρες πριν από τον ύπνο. Ακολουθήστε ορισμένες ασκήσεις, αν θέλετε προτού ξαπλώσετε, για διατάσεις των μυών και αγαπήστε τη γιόγκα, έστω και σε συγκεκριμένες στάσεις της, που είναι απλές για τον καθένα.

.

Ανακαλύψτε την ποικιλία των καλυμμάτων Media Strom και θωρακίστε την υγιεινή του στρώματός σας αλλά και την ευεξία σας!

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου έρχεται στην Media Strom, τον δικό σου Sleep Coach.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024