Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι καλλιτέχνες που «πολεμούν»

Ουκρανία: Οι καλλιτέχνες που «πολεμούν»

Οι ξένοι ηθοποιοί ή μουσικοί και τα συγκροτήματα που πήραν πρόσφατα θέση κατά της ρωσικής εισβολής και υπέρ του ουκρανικού κράτους.

Οσο η Ρωσία εντείνει τις πολεμικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Ουκρανίας, το Χόλιγουντ συστρατεύεται στο πλευρό των Ουκρανών. Ετσι, μετά το μποϊκοτάζ στον ρωσικό κινηματογράφο που ανακοίνωσαν τα φεστιβάλ Βενετίας και Καννών αλλά και την απόσυρση των μπλοκμπάστερ από τη ρωσική αγορά οι πρωταγωνιστές τους παίρνουν θέση εναντίον της εισβολής και συγκεντρώνουν πόρους για τη βοήθεια των προσφύγων.

Από την Υεμένη όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες για να συμμετάσχει σε δράσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Αντζελίνα Τζολί, πρέσβειρα καλής θελήσεως του οργανισμού, υπενθύμισε τη σημασία της ανθρωπιστικής βοήθειας για όλους. Αφού κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, σε μήνυμά της στο Instagram έγραψε: «Αυτή την εβδομάδα 1 εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή λόγω του φοβερού πολέμου στην Ουκρανία. Αν μαθαίνουμε κάτι από τη σοκαριστική κατάσταση, αυτό είναι πως δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί για το ποιος αξίζει υποστήριξη και ποιων δικαιώματα υπερασπιζόμαστε. Ολοι αξίζουν την ίδια συμπόνια».

Ως πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών για την ειρήνη, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος μπροστά στη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Ο ηθοποιός έκανε οικονομικές δωρεές στο Ιδρυμα Care, την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στον οργανισμό Save the Children και στη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης ώστε να συμβάλει στην παροχή βοήθειας προς τη χώρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Πιο περήφανη από ποτέ για τις ουκρανικές της ρίζες δήλωσε η Μίλα Κούνις, η οποία μαζί με τον σύζυγό της Αστον Κούτσερ ξεκίνησαν καμπάνια μέσω της πλατφόρμας GoFundMe προκειμένου να συγκεντρώσουν 30 εκατ. δολάρια για να ενισχύσουν το ανθρωπιστικό έργο στη χώρα. Οι ίδιοι συνεισφέρουν 3 εκατομμύρια στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Για τον ίδιο σκοπό δουλεύει και η φίλη του ζευγαριού Ρις Γουίδερσπουν, η οποία σχολίασε στο post τους πως και εκείνη στηρίζει τον λαό της Ουκρανίας μέσω του παρόμοιου εράνου Choose Love’s Ukraine Crisis Fundraiser. Το μοντέλο Τζίτζι Χαντίντ, εξάλλου, ανακοίνωσε πως θα διαθέσει τις αμοιβές της από τη δουλειά της στις εβδομάδες μόδας υπέρ των θυμάτων του πολέμου.

Στο πλάι των Ουκρανών που «ρισκάρουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν για την ελευθερία της έκφρασης, την ανεξαρτησία και την ανθρωπιά» στάθηκε και η Κρίστεν Στιούαρτ από το πόντιουμ των βραβείων Independent Spirit. Μπροστά σε μια οθόνη με την ουκρανική σημαία, τόνισε πως «υποστηρίζουμε τις εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που φεύγουν από αυτόν τον πόλεμο, τόσο τους Ουκρανούς όσο και εκείνους άλλων εθνικοτήτων που στερούνται ασφαλές λιμάνι», ενώ έκανε τη χαρακτηριστική χειρονομία με ανασηκωμένο το μεσαίο δάχτυλο σε μια φωτογραφία που έγινε viral.

Ντ. Γκίλμορ, Deep Purple, Rammstein

Τις συναυλίες του σε Μόσχα και Κίεβο το ερχόμενο καλοκαίρι έχει ακυρώσει εδώ και μέρες ο Νικ Κέιβ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή. «Οι σκέψεις μας και η αγάπη πάει στους γενναίους ανθρώπους της Ουκρανίας, τον ηρωικό τους ηγέτη και όλους αυτούς που υποφέρουν από τον ανούσιο πόλεμο» έγραψε ο τραγουδιστής σε δήλωσή του.

«Ουκρανία, στεκόμαστε δίπλα σου και με όλους εκείνους στη Ρωσία που αντιτίθενται στη βάρβαρη πράξη. Προσευχόμαστε όλη αυτή η τρέλα να τελειώσει σύντομα» συμπλήρωσε. Το παράδειγμά του ακολούθησε και ο frontman των Pink Floyd Ντέιβιντ Γκίλμορ που κάλεσε τους ρώσους στρατιώτες να σταματήσουν να σκοτώνουν αδελφούς τους, συμπληρώνοντας πως «ο Πούτιν πρέπει να φύγει».

Τις εμφανίσεις τους στις δύο χώρες ακύρωσαν και οι Deep Purple αυτό το καλοκαίρι συνοδεύοντας την ανακοίνωση με στίχους από το κομμάτι τους «Child in Time» που εμπνέεται από τον Ψυχρό Πόλεμο. Τα μέλη του συγκροτήματος προχώρησαν και σε δηλώσεις, με τον Ιαν Γκίλαν να σχολιάζει: «Αν το να μιλήσουμε σημαίνει ότι δεν θα δούμε ποτέ ξανά τους ρώσους φίλους μας, αυτή είναι μια μεγάλη θυσία αλλά δεν συγκρίνεται με το να μη δούμε ξανά τους ουκρανούς μας φίλους που τώρα σκοτώνονται για να ικανοποιήσουν τις ψυχοπαθείς φιλοδοξίες του ρώσου ηγέτη».

Κόντρα στον πόλεμο τάχθηκαν και οι Rammstein με δήλωσή τους στα αγγλικά, στα ουκρανικά και στα ρωσικά, όπου τόνισαν τη θλίψη τους για τα τεκταινόμενα και έκαναν έκκληση ανθρωπιάς προς τους ρώσους πολίτες.

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024