Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι ομοιότητες του Πούτιν με τον QAnon και η θεωρία συνωμοσίας για τα βιολογικά όπλα

Ουκρανία: Οι ομοιότητες του Πούτιν με τον QAnon και η θεωρία συνωμοσίας για τα βιολογικά όπλα

Η βασική «προφητεία» του QAnon είναι ότι υπήρχε πάντα ένα σχέδιο και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έσωζε τον πλανήτη από μια σατανική ομάδα που θέλει να ελέγξει τον κόσμο

Για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία το Κρεμλίνο χρησιμοποιεί μια θεωρία συνωμοσίας που είναι δημοφιλής και κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στους κύκλους του QAnon.

Ποια είναι αυτή;

Σύμφωνα με το CNN, ότι οι ΗΠΑ αναπτύσσουν βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, αναγκάζοντας τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επέμβει και να σώσει τον κόσμο, καταστρέφοντάς τα.

Η σύνδεση με τον Τραμπ

Η βασική «προφητεία» του QAnon είναι ότι υπήρχε πάντα ένα σχέδιο και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έσωζε τον πλανήτη από μια σατανική ομάδα που θέλει να ελέγξει τον κόσμο. Τώρα, παρόλο που ο Τραμπ δεν είναι πια ηγέτης των ΗΠΑ, η θεωρία των βιολογική όπλων βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου.

Πράγματι, υπάρχουν βιολογικά εργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία. Δεν αναπτύσσουν, όμως, βιολογικά όπλα. Το αντίθετο για την ακρίβεια: δημιουργήθηκαν για να αποθηκευτούν παλιά σοβιετικά όπλα που βρέθηκαν στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει διαψεύσει τις θεωρίες συνομωσίας. Οι κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ουκρανία επίσης έχουν μιλήσει πολλές φορές για το έργο που γίνεται σε αυτά τα εργαστήρια. Οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για την ύπαρξη βιολογικών εργαστηρίων δεν περιορίζονται στην Ουκρανία. Το ίδιο είχε γίνει και με ένα εργαστήριο στην Τιφλίδα της Γεωργίας.

Πώς λειτουργεί ο μηχανισμός παραπληροφόρησης

Ο μηχανισμός παραπληροφόρησης της Μόσχας λειτουργεί ως εξής: η κυβέρνηση προχωρά σε κάποιους αδιόρατους ισχυρισμούς, οι οποίοι αναπαράγονται από τα κρατικά μέσα και στη συνέχεια από δεκάδες ανώνυμες ιστοσελίδες.

Στη συνέχεια, οι ιδέες αυτές καλλιεργούνται στα social media και αποκτούν μυθικές διαστάσεις. Με τη σειρά τους, οι «τραβηγμένες» αυτές πληροφορίες αναπαράγονται από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και ο κύκλος συνεχίζεται.

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία συστημικά προχωρά σε παραπληροφόρηση για τις ΗΠΑ και τα βιολογικά όπλα, για παράδειγμα ισχυριζόμενη ότι η Αμερική κατασκεύασε τον ιό HIV.

H Mόσχα έχει κοινό πεδίο δραστηριότητας με τους υποστηρικτές του QAnon, οι οποίοι υποδέχονται με ενθουσιασμό τη ρωσική παραπληροφόρηση.

Δημοσιογράφοι, κυβερνήσεις και οι Big Tech έχουν προσπαθήσει να βάλουν ένα τέλος σε όλες αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας, χωρίς ωστόσο υψηλό βαθμό επιτυχίας.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024