Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός για την επέλαση της γρίπης των πτηνών

Συναγερμός για την επέλαση της γρίπης των πτηνών

Εξαπλώνεται παγκοσμίως – 40 χώρες σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αφρική και Ασία έχουν σοβαρά περιστατικά • Ανησυχία για τα εκατοντάδες νεκρά πουλιά – πάνω από 600 αργυροπελεκάνοι στη Δυτική Μακεδονία

Ανησυχία εμπνέουν οι εικόνες των drones πάνω από τους υγρότοπους της Δυτικής Μακεδονίας στις λίμνες Μικρή Πρέσπα, Χειμαδίτιδα και Καστοριάς, με τα εκατοντάδες νεκρά πουλιά – πάνω από 600 αργυροπελεκάνοι – θύματα της γρίπης των πτηνών, που εξαπλώνεται παγκοσμίως με 40 χώρες σε Ευρώπη, Βόρεια Αμερική, Αφρική και Ασία να αντιμετωπίζουν σοβαρά περιστατικά, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Για τα επόμενα βήματα που αφορούν την περισυλλογή των νεκρών πουλιών από τις δυσπρόσιτες λόγω της κακοκαιρίας λίμνες της Βόρειας Ελλάδας και τα αναγκαία μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία, μιλούν στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού και η συντονίστρια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας Μανόλια Βουγιούκαλου.

«Οι αργυροπελεκάνοι έφτασαν στην Πρέσπα για να αναπαραχθούν αρχές Φεβρουαρίου. Στις 17 Φεβρουαρίου είχαμε τα πρώτα 10 νεκρά πουλιά και σε μία εβδομάδα έγιναν 60. Αυτό που μας έκανε να ειδοποιήσουμε τις Αρχές ήταν ότι πολύ σύντομα το 60 έγινε 200 και μετά 574. Αυτή η εκθετική αύξηση σε 15 ημέρες είναι από μόνη της ένα πάρα πολύ περίεργο φαινόμενο. Επίσης, στην Πρέσπα είναι πολύ κρύα τα νερά, τα ψάρια είναι βαθιά στον βυθό, οι πελεκάνοι δεν μπορούν να τραφούν οπότε καθημερινά πηγαίνουν σε γειτονικές λίμνες. Ηδη έχουμε 25 νεκρούς πελεκάνους στην Καστοριά και 30 στη Χειμαδίτιδα.»

» Η πιο πρόσφατη μέτρηση έγινε στις 4 Μαρτίου μέσα από drone σε ύψος που δεν ενοχλούνται οι πελεκάνοι που επέζησαν – περίπου 400 πουλιά. Εκτοτε, λόγω χιονιού και ομίχλης, δεν έχουμε καταφέρει να πετάξουμε το drone. Κοιτάμε τις αποικίες μόνο μέσα από τηλεσκόπιο. Φαίνεται, όμως, ότι έχουμε αύξηση του φαινομένου. Ο πληθυσμός των πουλιών που κυκλοφορούν στην Πρέσπα την εαρινή περίοδο είναι 4.000-5.000. Ηδη έχουμε χάσει τα 600, έναν σαφώς μεγάλο αριθμό», αναφέρει η Μυρσίνη Μαλακού.

Δύσκολη η περισυλλογή

Οσον αφορά τον πιθανό κίνδυνο για τον άνθρωπο, η ίδια σημειώνει: «Το φαινόμενο αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Είναι πρώτη φορά που εντοπίζουμε Η5Ν1. Πέρυσι ήταν Η5Ν8, λιγότερο παθογόνος οργανισμός. Το Η5Ν1 είναι πολύ παθογόνος. Θέλει προσοχή. Είναι πολλά τα νεκρά πουλιά, είναι πολύ σημαντικό να συλλεχθούν τόσο για την προστασία των υπολοίπων όσο και για τη δημόσια υγεία. Κάθε πελεκάνος ζυγίζει περίπου 10 κιλά. Αν τώρα που πέθανε έχει φτάσει τα πέντε, είναι ένα τεράστιο φορτίο. Είναι πολύ μεγάλα πουλιά για να έχεις μια τέτοια μεγάλη μάζα νεκρών πουλιών μέσα σε μια λίμνη και γύρω χωριά. Πρέπει να δράσουμε άμεσα.»

» Γενικώς, οι άγριοι πληθυσμοί διέρχονται τέτοια στάδια. Ελπίζουμε ότι το είδος θα ανοσοποιηθεί και θα επιβιώσει. Ο μεγαλύτερός μου προβληματισμός δεν είναι αυτός. Πρέπει να είμαστε πολύ ασφαλείς και επαρκείς στα θέματα βιοασφάλειας. Είτε αυτό μεταδίδεται στον άνθρωπο είτε όχι – που γενικώς δεν μεταδίδεται – είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά πρέπει με έναν ιό που βρίσκεται σε πολύ μεγάλο ιικό φορτίο δίπλα μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Οσο για την αντιμετώπιση του περιστατικού, συμπληρώνει: «Είμαστε σε συσκέψεις, έχει βρεθεί ένα συνεργείο που θα έρθει να το αναλάβει, ο Στρατός συνδράμει με τις βάρκες, εμείς με το αμφίβιο μηχάνημα. Βέβαια η επιχείρηση οργανώνεται από το κράτος. Η περισυλλογή, για να ακολουθήσει η υγειονομική ταφή, είναι θέμα ημερών. Πρέπει όλοι να δουλέψουμε αποτελεσματικά και γρήγορα».

Μεγάλη καταστροφή

Και από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όμως, η κατάσταση σε Φλώρινα και Καστοριά περιγράφεται ως ανησυχητική.

«Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη. Εχουν ήδη αποβιώσει από τη γρίπη το 60% των πελεκάνων στην Πρέσπα, που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων παγκοσμίως. Δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα κάτι τέτοιο, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό γιατί ακολουθεί και το περιστατικό στο Ισραήλ όπου παρουσιάστηκε το ίδιο στέλεχος του ιού σε χιλιάδες γερανούς που πέθαναν.»

» Είναι πολύ σημαντικό, όποιος βρει ένα υδρόβιο πουλί να μην το αγγίξει σε καμία περίπτωση. Οι μόνοι αρμόδιοι για αυτό είναι οι τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες. Και οι άνθρωποι που έχουν οικόσιτα πουλερικά να ακολουθούν τη νομοθεσία που προβλέπει τα πουλιά αυτά να είναι σε κλειστούς χώρους περιφραγμένους. Ελπίζουμε οι αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν ό,τι μπορούν για να περισυλλεχθούν τα νεκρά πουλιά και να μειωθεί το ιικό φορτίο», καταλήγει η Μανόλια Βουγιούκαλου.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024