Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λέσβος: Συνελήφθη ζευγάρι που τρομοκρατούσε επιχειρηματίες του νησιού – Τι αναφέρει στο in.gr ένας από τους παραλήπτες

Λέσβος: Συνελήφθη ζευγάρι που τρομοκρατούσε επιχειρηματίες του νησιού – Τι αναφέρει στο in.gr ένας από τους παραλήπτες

Ακραία πολιτική ομάδα επιχειρεί να σπείρει τον τρόμο στον κλάδο του τουρισμού, για να αποτρέψει την κατασκευή της κλειστής δομής στη Βάστρια

Τέλος δόθηκε σήμερα με τη σύλληψη ενός ζευγαριού στο θρίλερ που εξελισσόταν εδώ και περίπου μια εβδομάδα στο νησί της Λέσβου με τη σύλληψη ενός ζευγαριού. Από την περασμένη Τρίτη, ο ένας μετά τον άλλο επιχειρηματίες από τον κλάδο του τουρισμού, αλλά και οι πρόεδροι του εμπορικού επιμελητηρίου και του εμπορικού συλλόγου, καθώς επίσης και ένας υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, άρχισαν να λαμβάνουν την ίδια απειλητική επιστολή.

 «Έρχεται η σειρά σου»

«Μετά τη Βάστρια έρχεται η σειρά σου», ανέφερε το ανώνυμο γράμμα, το οποίο συνοδευόταν και από ένα σπίρτο, παραπέμποντας, όπως τόνισε μιλώντας στο in.gr ένας από τους επιχειρηματίες που έγιναν αποδέκτες των απειλών, στον εμπρησμό των τεσσάρων φορτηγών της κατασκευάστριας εταιρείας του Κέντρου Ελεγχόμενης Διαμονής (ΚΕΔ).

«Θορυβηθήκαμε πολύ», τονίζει. «Την επιστολή έτυχε να την ανοίξει η μητέρα μου, που είναι 72 χρονών και η οποία φοβήθηκε ότι κάπου είχα μπλέξει. Όλοι είχαν θορυβηθεί γιατί κανείς μας δεν έχει άμεση εμπλοκή με τη Βάστρια – και γιατί δεν μπορούσαμε να καθησυχάσουμε ο ένας τον άλλο ότι είναι απλώς ένας τρελός που μας στοχοποίησε. Πριν ένα μήνα κάηκαν τέσσερα φορτηγά. Αρκετοί είχαν φοβηθεί πολύ. Μιλούσαμε κάθε μέρα και προσπαθούσαμε να καταλάβουμε ποιοι ήταν».

Οι συλληφθέντες

Η αγωνία τους περιορίστηκε σημαντικά σήμερα, όταν η Αστυνομία του νησιού ανακοίνωσε τη σύλληψη ενός 59χρονου άνδρα και της 62χρονης συζύγου του, ως υπευθύνων «για την αποστολή 11 απειλητικών επιστολών σε ισάριθμα μέλη της αυτοδιοίκησης, στελέχη φορέων και επιχειρηματίες», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, όπου σημειώνεται επίσης ότι στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ταχυδρομικοί φάκελοι, γραμματόσημα και χειρόγραφες σημειώσεις, αλλά και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που τους συνδέουν με την υπόθεση. Επίσης, βρέθηκαν και ξύλινη ράβδος και κροτίδες, υλικά για τα οποία ο 59χρονος συνελήφθη με την κατηγορία του αυτοφώρου».

Η σχέση με την κλειστή δομή

Παρά την αναφορά στο ΚΕΔ της Βάστριας, ο επιχειρηματίας από τον κλάδο του τουρισμού που μίλησε στο in.gr με τον όρο της ανωνυμίας του, τονίζει ότι κανένα από τα πρόσωπα που έλαβε την απειλητική επιστολή δεν εμπλέκεται με κάποιο τρόπο στις κατασκευαστικές εργασίες ή στη μετέπειτα διαχείριση της κλειστής δομής.

«Δεν ασχολείται κανείς μας με το μεταναστευτικό», διευκρινίζει. Το πιθανότερο σενάριο για τη στοχοποίησή τους είναι κατά τη γνώμη του, αλλά και σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ότι είχαν συνυπογράψει κείμενο υπέρ της δημιουργίας του ΚΕΔ, με στόχο όπως λέει, «την επανεκκίνηση του τουρισμού που πλήττεται εδώ και έξι χρόνια, τις καλύτερες συνθήκες ζωής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες και το να είναι τα πράγματα στο νησί πιο τακτοποιημένα».

Επιθέσεις σε ΜΚΟ

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει λεπτομέρειες καθώς η υπόθεση παραμένει ανοιχτή, ο επιχειρηματίας σημειώνει ότι το ζευγάρι θα μπορούσε να συνδέεται και με προηγούμενα περιστατικά στην περιοχή του Μολύβου, αλλά και ότι κατά τη γνώμη του οι δυο τους ήταν «υποκινούμενοι» από συγκεκριμένο, ακραίο πολιτικό χώρο. Στον τελευταίο, πέραν εκείνων που διέπραξαν τα επεισόδια στη Βάστρια, ανήκουν και εκείνοι που προχώρησαν πέρυσι στην καταστροφή πολλών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούνταν από υπαλλήλους ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο νησί «γιατί θεωρούν ότι οι ΜΚΟ είναι η αρχή του κακού στο μεταναστευτικό».

Αγωνία για τον τουρισμό

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι οι απειλές, όπως επίσης και η επίθεση στο εργοτάξιο, είναι απαράδεκτες εκτός των άλλων και επειδή έρχονται σε μια περίοδο που η Μυτιλήνη και η Λέσβος εν γένει επιδιώκουν να ανακάμψουν τουριστικά, καθησυχάζοντας εκ νέου τους επισκέπτες για την ασφάλεια του νησιού ως προορισμού και αφήνοντας στο παρελθόν τις αρνητικές συνυποδηλώσεις.

«Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιο φόβο»

Αν και υπογραμμίζει ότι η Αστυνομία έκανε εξαιρετική δουλειά στη συγκεκριμένη περίπτωση, καταφέρνοντας να συλλάβει τους υπόπτους σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, με αποτέλεσμα «να μην διαιωνίζεται ένα καθεστώς φόβου μέσα στη σεζόν», η υπόθεση δεν είναι βέβαιο ότι έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της.

«Υπάρχει μια μερίδα, από έναν ακραίο πολιτικό χώρο που προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα, έμμεσα ή άμεσα», εξηγεί και καταλήγει: «Δεν είμαστε συνηθισμένοι στην επαρχία να ζούμε με αυτό τον φόβο».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

Εξιχνιάστηκαν, μετά από συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, έντεκα (11) περιπτώσεις αποστολής ανώνυμων (ως προς τον αποστολέα τους) επιστολών με μήνυμα απειλητικού -εκνόμων ενεργειών- περιεχομένου, σε πολίτες της Λέσβου.

Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στις συγκεκριμένες υποθέσεις, 59χρονος ημεδαπός και 62χρονη αλλοδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία –κατά περίπτωση- για το αδίκημα της απειλής (κατά συναυτουργία και κατά συρροή), καθώς και για παράνομη κατοχή όπλου και κροτίδων.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων προέκυψε ότι, οι δύο προαναφερόμενοι δράστες, ενεργώντας από κοινού και λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης, απέστειλαν κατά το τελευταίο δεκαήμερο ταχυδρομικώς, φακέλους σε έντεκα (11) πολίτες (επιχειρηματίες, εκπρόσωποι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α.) της Λέσβου, που περιείχαν επιστολές με μήνυμα απειλητικού -εκνόμων ενεργειών- περιεχομένου σε βάρος τους, το οποίο συνδέεται ευθέως με την κατασκευή του Κέντρου Ελεγχόμενης Διαμονής (Κ.Ε.Δ.) στην περιοχή Βάστρια της Λέσβου.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σήμερα (10-03-2022) παρουσία δικαστικού λειτουργού στην οικία του 59χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • ρούχα, που φόραγαν οι δράστες κατά το χρόνο αποστολής των φακέλων,
  • ταχυδρομικοί φάκελοι,
  • γραμματόσημα,
  • χειρόγραφες σημειώσεις,
  • κυτία με σπιρτόξυλα,
  • ξύλινη ράβδος και
  • 6- κροτίδες.
  • Για την παράνομη κατοχή της ξύλινης ράβδου και των κροτίδων, ο 59χρονος συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024