Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος - Είναι ο Πούτιν άρρωστος - Μπορεί να γίνει πυρηνικό ατύχημα; Τρία κρίσιμα ερωτήματα

Ουκρανία: Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος – Είναι ο Πούτιν άρρωστος – Μπορεί να γίνει πυρηνικό ατύχημα; Τρία κρίσιμα ερωτήματα

Οι ανταποκριτές του Sky News σε Πολωνία, Ουκρανία και Ουάσινγκτον κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 15η μέρα αφού η συνάντηση Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα δεν έφερε αποτελέσματα, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα πότε θα γίνει ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο, το Χάρκοβο και η Μαριούπολη είναι υπό στενή πολιορκία, με τις ρωσικές δυνάμεις να ενισχύουν την παρουσία τους και από τη βορειοανατολική πλευρά της ουκρανικής πρωτεύουσας παρά την αντίσταση που υπάρχει.

Τρία κρίσιμα ερωτήματα

Στη σκιά αυτών των εξελίξεων, οι ανταποκριτές του Sky News σε Πολωνία, Ουκρανία και Ουάσινγκτον κλήθηκαν να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήματα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανάμεσα σε αυτά είναι τα εξής τρία:

  • Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος;
  • Είναι ο Πούτιν άρρωστος;
  • Μπορεί να γίνει πυρηνικό ατύχημα;

Για την έκβαση του πολέμου

Στο πρώτο ερώτημα, ο Άλιστερ Μπάνκαλ, ανταποκριτής του Sky στην Πολωνία απάντησε: «Μακάρι να ήξερα… Νομίζω ότι υπάρχουν μια σειρά από πιθανά σενάρια.

Μια ειρήνη που θα επέλθει μέσα από διαπραγματεύσεις και θα υπάρχουν παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, όπως η παραχώρηση γης και μια συμφωνία για ουδετερότητα, κάτι που η Δύση μπορεί να βρει δύσκολο να το «καταπιεί».

Μια παρατεταμένη σύγκρουση που τελικά θα οδηγήσει στην καταστροφή των ουκρανικών πόλεων και σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, αλλά δεν θα καταλήξει σε μια ξεκάθαρη νίκη για καμία πλευρά.

Ή, πιθανώς, μια εσωτερική εξέγερση στο Κρεμλίνο ενάντια στον Πούτιν αφού οι κυρώσεις ξεκινούν να «δαγκώνουν», η ρωσική οικονομία βυθίζεται, ο απολογισμός των νεκρών στρατιωτών ανεβαίνει και οι άνθρωποι ξεσηκωθούν σε τόσο μεγάλους αριθμούς που η προεδρία του θα είναι μη βιώσιμη».

Για την υγεία του Πούτιν

Υπάρχουν φήμες ότι ο Πούτιν πάσχει από μια ανίατη αρρώστια. Ο Μπάκναλ κλήθηκε να απαντήσει αν αυτό έχει κάποια βάση και, αν κάτι τέτοιο είναι αλήθεια, τότε ο Ρώσος πρόεδρος μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνος και αδιάφορος για τις όποιες συνέπειες των αποφάσεών του, ακόμα και της επιλογής να χρησιμοποιήσει πυρηνικά.

«Αυτές οι φήμες φαίνεται να προέρχονται από το πρησμένο πρόσωπο του Πούτιν και της αναζήτησης ενός λόγου πίσω από τις ενέργειές του για την Ουκρανία. Πέρα από αυτό, δεν υπάρχει τίποτα πραγματικό που να υποδηλώνει ότι είναι άρρωστος. Νομίζω ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν τις απειλές του Πούτιν ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ανεξάρτητα από την υγεία του», είπε ο Μπάκναλ.

Για τον κίνδυνο πυρηνικού ατυχήματος

Ένα από τα ερωτήματα που όλοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους είναι αν μπορεί να υπάρξει ένα πυρηνικό ατύχημα όπως το Τσερνόμπιλ το 1986, ειδικά μετά από όσα έγιναν στη Ζαπορίζια, στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.

Ο Νικ Μάρτιν, ανταποκριτής του Sky News στην Ουκρανία, ανάμεσα σε άλλα, είπε: «Αυτή είναι μια καλή ερώτηση επειδή οι ειδικοί στα πυρηνικά είναι αρκετά ανήσυχοι για την ασφάλεια των πυρηνικών εργοστασίων στην Ουκρανία. Η Ουκρανία είναι ιδιαίτερα εξαρτημένη από την πυρηνική ενέργεια, έχει 15 αντιδραστήρες που παράγουν περίπου τη μισή ηλεκτρική ενέργειά της.

Στην πραγματικότητα, αυτή η σύγκρουση έχει το δυσοίωνο σημάδι ότι είναι η πρώτη φορά που πολεμικές επιχειρήσεις έχουν ξεσπάσει σε μια περιοχή τόσο βαριά εξαρτώμενη από την πυρηνική ενέργεια. Και αυτό κάνει την κατάσταση δυνητικά πολύ επικίνδυνη».

Στη συνέχεια ο Μάρτιν πρόσθεσε ότι ένας από τους πρώτους ρωσικούς στόχους ήταν το Τσερνόμπιλ, όπου υπήρξε αρχικά φωτιά, η οποία ευτυχώς σβήστηκε. Ο δημοσιογράφος επισήμανε αυτό που είναι σε όλους μας γνωστό, ότι παρόλο που το εργοστάσιο δεν λειτουργεί πια χρειάζεται συνεχώς διαχείριση της κατάστασης.

Έπειτα, αναφέρθηκε και σε όσα η ΙΑΕΑ σημειώνει στην ανακοίνωσή της για την ανάγκη συνεχούς ηλεκτροδότησης των πυρηνικών εργοστασίων. Βέβαια, υπογράμμισε ότι δεν είναι σίγουρο ότι και χωρίς ρεύμα, το υπάρχον πυρηνικό καύσιμο θα υπερθερμανθεί για να προκαλέσει ατύχημα στο Τσερνόμπιλ.

«Αλλά, οι 15 αντιδραστήρες που λειτουργούν ΟΝΤΩΣ είναι ένα τρομακτικό φάντασμα. Αν χτυπηθούν, οι εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να γίνουν ραδιολογικές βόμβες. Και η Ρωσία η ίδια θα μπορούσε να είναι θύμα των επόμενων πυρηνικών συντριμμιών. Έτσι, δεν αφορά μόνο ενός το ενδιαφέρον, αν θα αρχίσουν να βομβαρδίζονται οι πυρηνικοί σταθμοί.

Αλλά η πιθανότητα για ένα ακόμα Τσερνόμπιλ, συγνώμη που θα το πω, είναι μια πιθανότητα και αυτή τη φορά δεν θα είναι απλώς ένα ατύχημα», κατέληξε ο Μάρτιν…

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024