Κοροναϊός: Η ανοσία που προσφέρει η Όμικρον BA.1 προστατεύει από την έξαρση του κύματος Όμικρον BA.2
Η επαναλοίμωξη με το Όμικρον BA.2 σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λοίμωξη με το Όμικρον BA.1 είναι σχετικά σπάνιο γεγονός, αλλά μπορεί να συμβεί
Το στέλεχος Όμικρον του SARS-CoV-2 επικράτησε ταχέως ανά την υφήλιο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας και του εξελικτικού πλεονεκτήματος του ιού.
Το στέλεχος Όμικρον φέρει πολυάριθμες μεταλλάξεις που σχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και ανοσολογική διαφυγή.
Το στέλεχος πρόσφατα χωρίστηκε σε τέσσερις υπο-παραλλαγές με βάση γονιδιωματικές διαφορές, ιδίως μεταξύ των στελεχών Όμικρον BA.1 και BA.2.
Με την αύξηση των περιπτώσεων Covid-19 λόγω των υπο-παραλλαγών BA.1 και BA.2 της Όμικρον, έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός επαναμολύνσεων ύστερα από προηγούμενη νόσηση.
Αυτό το γεγονός εγείρει το ερώτημα εάν το Όμικρον BA.2 μπορεί να ξεφύγει από τη φυσική ανοσία που αποκτήθηκε έπειτα από μόλυνση με το Όμικρον BA.1.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική προ-δημοσίευση των M. Stegger και συνεργατών (doi: https://doi.org/10.1101/2022.02.19.22271112).
Οι ερευνητές ανέλυσαν μια υπο-ομάδα ατόμων με διαθέσιμα κλινικά στοιχεία σε βάση δεδομένων από τη Δανία με πάνω από 1,8 εκατομμύρια περιστατικά Covid-19 που διαγνώστηκαν κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 22 Νοεμβρίου 2021 και 11 Φεβρουαρίου 2022.
Συγκεκριμένα, αναλύθηκαν τα άτομα με δύο θετικά δείγματα σε μεσοδιάστημα τουλάχιστον 20 ημερών, αλλά λιγότερο των 60 ημερών.
Συνολικά καταγράφηκαν 1.739 περιπτώσεις επαναλοίμωξης.
Από τις 263 περιπτώσεις επαναλοίμωξης με στοιχεία αλληλούχισης του ιού, καταγράφηκαν 47 περιπτώσεις Covid-19 λόγω του Όμικρον BA.2 ύστερα από προηγούμενη λοίμωξη με το Όμικρον BA.1.
Επιπλέον, καταγράφηκαν 140 περιπτώσεις Covid-19 λόγω του Όμικρον BA.2 έπειτα από προηγούμενη λοίμωξη με το Δέλτα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν νέα, ανεμβολίαστα άτομα με ήπια νόσο που δεν έχρηζε νοσηλείας ούτε οδήγησε στο θάνατο.
Συμπερασματικά, η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι η επαναλοίμωξη με το Όμικρον BA.2 σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη λοίμωξη με το Όμικρον BA.1 είναι σχετικά σπάνιο γεγονός, αλλά μπορεί να συμβεί.
Σύμφωνα με τη Sarah Otto, εξελικτική βιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολούμπια στο Βανκούβερ του Καναδά, εάν το στέλεχος Όμικρον BA.2 επικρατήσει σε μια κοινότητα λίγο μετά το στέλεχος Όμικρον BA.1, η ανοσία που προσφέρει η Όμικρον BA.1 και/ή ο αναμνηστικός εμβολιασμός πιθανότατα θα προστατεύσει από την έξαρση του κύματος Όμικρον BA.2.
(Πηγή πληροφοριών: Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
- Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή
- Για πρώτη φορά, γεωλόγοι είδαν τον γήινο φλοιό να σκίζεται και να απελευθερώνει λάβα
- Ο Οκέκε παραμένει στη Ρεάλ Μαδρίτης!
- Το θέμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία έβαλε ο Δένδιας σε συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου
- Το «αντίο» της ΕΛΑΣ στην Πάολα Ρεβενιώτη – «Αφιέρωσε τη ζωή της στον αγώνα για αξιοπρέπεια, ορατότητα και ελευθερία»
- Ηράκλειο: Φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Ίνι
- Θεσσαλονίκη: Κοντά στην οικία της οικογένειας Νέστορα το σπίτι που χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο οι φερόμενοι ως δράστες
- Ο προπονητής της Ισπανίας πριν το ματς με το Βέλγιο… αποθέωσε τον Μέσι!
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-150x85.webp)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





















![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442