Μια εταιρεία χρηματοοικονομικών ερευνών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους πελάτες της λέγοντας ότι υπάρχει πιθανότητα 10% να καταστραφεί ο πολιτισμός από έναν πυρηνικό πόλεμο, αν και την ίδια ώρα τους παροτρύνει να συνεχίσουν να αγοράζουν μετοχές.

Η BCA Research, μια καναδική επιχείρηση, είπε στους πελάτες να «παραμείνουν ανοδικοί» στις μετοχές και «να αγνοήσουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο επιβίωσης», ακόμα κι εάν η κρίση στην Ουκρανία οδηγήσει σε πυρηνικό Αρμαγεδδώνα.

Μάλιστα, θεωρεί ότι η πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου που θα καταστρέψει τον πολιτισμό τους επόμενους 12 μήνες είναι μία στις 10, καθώς οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης κλιμακώνονται.

Ο Πίτερ Μπέρεζιν, επικεφαλής παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της BCA, έγραψε: «Παρά τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, είναι λογικό να παραμείνουμε θετικοί σχετικά με τις μετοχές τους επόμενους 12 μήνες.

Εάν ο Πούτιν αποφασίσει…

«Αν ένας ICBM [διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος] κατευθύνεται προς το μέρος σας, το μέγεθος και η σύνθεση του χαρτοφυλακίου σας δεν θα έχει καμία σημασία. Έτσι, από καθαρά οικονομική άποψη, θα πρέπει να αγνοήσετε σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο επιβίωσης».

Και κατέληξε: «Ο κίνδυνος του Αρμαγεδδώνα έχει αυξηθεί δραματικά. Παραμείνετε ανοδικοί στις μετοχές σε ορίζοντα 12 μηνών.»

Ο Μπερεζίν είπε: «Εάν ο Πούτιν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν έχει μέλλον, υπάρχει ο κίνδυνος να αποφασίσει ότι και κανένας άλλος δεν πρέπει να έχει μέλλον».

Η BCA προειδοποίησε ότι οι αγορές θα μπορούσαν να βιώσουν μια «στιγμή φρίκης» τις επόμενες εβδομάδες, ακόμη και αν αποφευχθεί τελικά ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Πηγή: ΟΤ