Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι γυρεύουν οι Αμερικανοί στην Ταϊβάν;

Τι γυρεύουν οι Αμερικανοί στην Ταϊβάν;

Προκαλώντας την οργή του Πεκίνου, ο Μπάιντεν έστειλε αντιπροσωπεία «σθεναρής υποστήριξης» στην Ταϊπέι που φοβάται κινεζική επίθεση μεσούσης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Αντιπροσωπεία πρώην ανώτερων αξιωματούχων από τους τομείς Αμυνας και Ασφάλειας των ΗΠΑ έστειλε στην Ταϊβάν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η αντιπροσωπεία έφθασε χθες στην Ταϊπέι, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πραγματοποιώντας μια επίσκεψη την οποία κατήγγειλε η Κίνα.

Η επίσκεψη της αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Μάικ Μιούλεν, γίνεται σε μια στιγμή που η Ταϊβάν έχει αυξήσει το επίπεδο συναγερμού της, ανησυχώντας ότι υπάρχει η πιθανότητα το Πεκίνο να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι η προσοχή της Δύσης έχει αποσπασθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία και έτσι να αποφασίσει να κινηθεί εναντίον του νησιού. Η Κίνα ισχυρίζεται ότι το νησί είναι δικό της και έχει δεσμευτεί να το θέσει υπό κινεζικό έλεγχο, ακόμα με τη βία εάν χρειαστεί.

Ο Μιούλεν, απόστρατος ναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, που υπηρέτησε ως ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ υπό τους πρώην προέδρους Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα, συνοδεύεται από τη Μέγκαν Ο’ Σάλιβαν, πρώην αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον Μπους, και τη Μισέλ Φλουρνόι, πρώην υφυπουργό Αμυνας επί Ομπάμα.

Στην αποστολή βρίσκονται ακόμα δύο πρώην στελέχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με ειδίκευση στην Ασία, ο Μάικ Γκριν και ο Εβαν Μεντέιρος. Το ταξίδι, σύμφωνα με δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου, έχει σκοπό να «δείξει τη συνεχιζόμενη σθεναρή υποστήριξή μας στην Ταϊβάν». Η ομάδα έφτασε με ιδιωτικό τζετ στο αεροδρόμιο Σονγκσάν στο κέντρο της Ταϊπέι και τους υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου.

Σήμερα πρόκειται να συναντήσουν την πρόεδρο της χώρας Τσάι Ινγκ-βεν. Η Κίνα περιγράφει την Ταϊβάν ως το πιο ευαίσθητο και σημαντικό ζήτημα όσον αφορά τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι όποιες αλληλεπιδράσεις υψηλού επιπέδου φαίνεται να αναστατώνουν ιδιαίτερα το Πεκίνο.

«Η βούληση του κινεζικού λαού να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας είναι αδιασάλευτη. Οποιον στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξουν την Ταϊβάν είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουένμπιν για την επίσκεψη. Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ-τσανγκ είπε στους δημοσιογράφους χθες ότι το ταξίδι δείχνει «τη σημασία τόσο της σχέσης Ταϊβάν – ΗΠΑ και της θέσης της Ταϊβάν», καθώς και τη σταθερή υποστήριξη των ΗΠΑ στο νησί. «Είναι πολύ θετική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Ιδιαίτερη ήταν η πτήση της αντιπροσωπείας από την Ουάσιγκτον, μέσω Αλάσκας. Κατόπιν πέταξε πάνω από τα νησιά Ριούκου της Ιαπωνίας πριν στρίψει για να πλησιάσει την Ταϊπέι από τη βορειοανατολική ακτή της Ταϊβάν και πολύ μακριά από την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο παρακολούθησης πτήσεων FlightRadar24. Η συνηθέστερη διαδρομή προσέγγισης στο νησί είναι πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας.

Το Σάββατο, ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο διέσχισε τα ευαίσθητα στενά της Ταϊβάν, μέρος αυτού που ο αμερικανικός στρατός αποκαλεί δραστηριότητα ρουτίνας, αλλά την οποία η Κίνα περιέγραψε ως «προκλητική». Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προχώρησε παραπέρα χθες, χρησιμοποιώντας ακόμη πιο έντονους όρους. «Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να απειλήσουν και να πιέσουν την Κίνα με αυτό, τότε πρέπει να τους πούμε ότι μπροστά στο Σινικό Τείχος από ατσάλι που σφυρηλατείται από 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους, οποιαδήποτε στρατιωτική αποτροπή δεν είναι παρά παλιοσίδερα». Και κατέληξε: «Το τέχνασμα της διέλευσης ενός πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ μέσω του στενού της Ταϊβάν πρέπει να αφεθεί σε αυτούς που πιστεύουν ανόητα στην ηγεμονία».

Ο Μάικ Πομπέο

Σήμερα όμως αναμένεται στο νησί και ο πρώην  υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα φτάσει ξεχωριστά ως ιδιώτης. Ο Πομπέο, ο οποίος εξόργισε την Κίνα ενώ ήταν στην εξουσία επικρίνοντας το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα και προωθώντας την ενίσχυση της δέσμευσης των ΗΠΑ με την Ταϊβάν, ήταν ο κορυφαίος διπλωμάτης υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ από το 2018 έως τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Ο Πομπέο θα συναντηθεί με την πρόεδρο της χώρας και τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ θα δώσει και ομιλία σε εκδήλωση think tank. «Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πομπέο είναι σταθερός φίλος της Ταϊβάν και συνέβαλε σημαντικά στην προώθηση των σχέσεων Ταϊβάν – ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση Τραμπ υποστήριξε σθεναρά την Ταϊβάν, παρά την έλλειψη επίσημων διπλωματικών δεσμών, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων όπλων και των επισκέψεων ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Ταϊπέι. Οι θερμοί δεσμοί ήρθαν σε έντονη αντίθεση με μια πιο επιθετική στάση προς την Κίνα, με τις δύο χώρες να βρίσκονται σε διαμάχη όχι μόνο για την Ταϊβάν αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δυτική κινεζική περιοχή του Σιντζιάνγκ και τη βίαιη καταστολή στο Χονγκ Κονγκ.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024