Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλίας Παλιουδάκης στο in.gr: «Μέσα από το ριζίτικο τραγούδι ο Κρητικός εκφράζει πολλά συναισθήματα»

Ηλίας Παλιουδάκης στο in.gr: «Μέσα από το ριζίτικο τραγούδι ο Κρητικός εκφράζει πολλά συναισθήματα»

Ο Ηλίας Παλιουδάκης αποκαλύπτεται...

Λίγες ημέρες πριν παρουσιάσει το νέο δισκογραφικό του βήμα, μία σειρά σπουδαίων ριζίτικων τραγουδιών, στον τόπο που γεννήθηκαν την όμορφη Κρήτη, ο ερμηνευτής Ηλίας Παλιουδάκης μιλά στο in.gr για τις κομβικές στιγμές της προσωπικής και επαγγελματικής του διαδρομής!

-Σε λίγες ημέρες παρουσιάζεις δισκογραφικά μία σειρά από ριζίτικα παραδοσιακά τραγούδια… Πώς προέκυψε η ανάγκη να ηχογραφήσεις μία σειρά κομματιών τόσο έντονα καταγεγραμμένη με την ιστορία των Κρητών; 

 

Τραγούδησα για τις ανάγκες της σειράς «Σασμός». Αιτία για την άμεση και  έμμεση συμμετοχή στο σήριαλ μου υπήρξε ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Νίκος Τερζής, ο άνθρωπος που είχε την έμπνευση τόσο για τα μουσικά διαμάντια, που έχει γράψει στο σήριαλ, όσο και για τα ριζίτικα που έχουν τεράστια ιστορία. Αποτελούν ένα κεφάλαιο του τόπου μου και  ένα κομμάτι του εαυτού μου, της ζωής μου.  Μέσα από το ριζίτικο τραγούδι ο Κρητικός εκφράζει πολλά  συναισθήματα…Πόνο, καημό, νοσταλγία, χαρά. Δε θα μπορούσε να αποτυπώσει καλύτερα άλλο είδος τραγουδιού τις στιγμές της σειράς. Αισθάνομαι βαθιά χαρά, που σε λίγες ημέρες θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση των ριζίτικων σε  ένα τόπο που έχει ως βάση και ιστορία το ριζίτικο τραγούδι.

 

– Πόσο επηρέασε η παράδοση το δικό σου βηματισμό;

Αποτέλεσε το μεγάλο μου σχολείο. Συνεργάστηκα με βάρδους του τόπου μου και έμαθα πολλά. Νιώθω τυχερός γιατί έχοντας αυτή τη βάση έλαβα τη δύναμη να ασχοληθώ στην συνέχεια με την βυζαντινή μουσική, που είναι άρρηκτα και  άμεσα συνδεμένη επίσης με τον τόπο μας. Όλα αυτά με έχουν φέρει στο σήμερα. Η μουσική μου διαδρομή είναι φτιαγμένη από αγάπη!

– Δεν είναι τυχαίο άλλωστε φαντάζομαι ότι υπήρξε δάσκαλος σου ο σπουδαίος Κώστας Μουντάκης. Τι θεωρείς πως έλαβες από εκείνον ως παρακαταθήκη; 

 

Ευλογία…Αυτό νιώθω ότι έλαβα απ’ τον μεγάλο δάσκαλο, το μεγαλύτερο δεξιοτέχνη, μουσικοσυνθέτη που έχει γράψει η ιστορία του τόπου μας. Ταξιδεύουν ακόμα μέσα στην ψυχή μου οι ήχοι και τα λόγια από τα τραγούδια του!

 

– Τι σου έμαθε κυρίως; 

Μου έμαθε ότι η μουσική δεν έχει περιορισμούς ούτε όρια. Ένα όργανο παραδοσιακό, μπορεί να παίξει τα πάντα. Επίσης διδάχθηκα πώς το καλό τραγούδι δεν έχει ταμπέλες.  Έτσι όταν με ρωτούν που εντάσσω τον εαυτό μου μουσικά λέω πολύ απλά πώς αγαπώ την σωστή και καλή μουσική από όπου και αν προέρχεται.

 

– Ουσιαστικά υπήρξες από τους πιο μικρούς λυράρηδες. Τι θυμάσαι από το πρώτο πανηγύρι συμμετείχες παίζοντας λύρα;

 

Δούλεψα σκληρά! Μελετούσα θυμάμαι 15 ώρες την ημέρα. Τις ώρες που οι φίλοι μου έπαιζαν στις αλάνες εγώ είχα την λύρα και το τραγούδι για παρέα. Όταν ήμουν 11 χρόνων μου έγινε η πρώτη πρόταση συνεργασίας. Αποτελούσα φαινόμενο, γιατί όντας παιδάκι ακόμη ήμουν έτοιμος επαγγελματίας! Βγήκα και έπαιξα μπροστά σε δύο χιλιάδες κόσμου. Ένιωθα ότι ήμουν στα σύννεφα με το θεό αγκαλιά! Άκουγα την φωνή μου και αισθανόμουν ότι ζω μόνο για εκείνη τη στιγμή  Γεννήθηκα για αυτό και μόνο για αυτό. Στα 14 μου έκανα τον πρώτο μου δίσκο! Έπειτα ήρθαν όλα τα υπόλοιπα. Συνεργασίες, μεγάλες δουλειές. Πήρα την μεγάλη απόφαση ν’ αφήσω τη Κρήτη και ν’ ακολουθήσω ένα ακόμη μεγαλύτερο όνειρο. Έτσι ήρθα στην Αθήνα. Δοξάζω το θεό που μου έδωσε το δικαίωμα να βιώσω τόσες όμορφες στιγμές. Όσες εμπειρίες μάζεψα με έκαναν αυτό που έγινα σήμερα.

– Κινδύνευσε ποτέ η ζωή σου σε πανηγύρια; 

Ναι! Υπήρξαν φορές που είπα «Τέλος! Αυτό ήταν»! Δεν ένιωσα όμως φόβο για κάποιο λόγο.  Αισθανόμουν εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Δεν λύγισα, ούτε έχασα τον στόχο μου! Κάποιες φορές όμως χάθηκε ο έλεγχος και όντως κινδύνεψε η ζωή μου…Είχα στην κυριολεξία φύλακα άγγελο!

– Τα τραγούδια πού παρουσιάζεις έχουν ενεργό ρόλο στις ιστορίες των ηρώων της καθημερινής σειρά «Σασμός». 

 

…Και μάλιστα κάποιες φορές περιγράφουν ακριβώς το συναίσθημα. Ειδικά στην συγκεκριμένη σειρά νομίζω ότι ήταν αναγκαίο να ντυθούν ορισμένες σκηνές με τα ριζίτικα. Συνέτειναν στο να μας καθηλώσουν. Όλοι ξέρουμε άλλωστε πώς οι μεγάλες στιγμές της ιστορίας της Κρήτης είναι άρρηκτα δεμένες με τα ριζίτικα τραγούδια!

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024