Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΚΙΝΑΛ: Η Κυβέρνηση μετά το φυσικό αέριο θέλει να δεσμεύσει τη χώρα στην πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία;

ΚΙΝΑΛ: Η Κυβέρνηση μετά το φυσικό αέριο θέλει να δεσμεύσει τη χώρα στην πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία;

Η Χαριλάου Τρικούπη καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς «στο πόδι»

Επίθεση κατά της κυβέρνησης, αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατόπιν δηλώσεων του Βούλγαρου υπουργού Οικονομικών Ασέν Βασίλεβ, ότι Ελλάδα και Βουλγαρία διαπραγματεύονται, προκειμένου η ελληνική πλευρά να προμηθεύεται πυρηνική ενέργεια για 20 χρόνια από νέο πυρηνικό σταθμό της γειτονικής χώρας, εξαπέλυσαν οι αρμόδιοι τομεάρχες Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης και Χάρης Δούκας.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, χωρίς να έχει επικαιροποιήσει τον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), χωρίς να στοχεύει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς να έχει ανακοινώσει κανένα πλαίσιο χάραξης μιας νέας εθνικής ενεργειακής στρατηγικής, μαθαίνουμε από δημοσιεύματα ότι προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να δεσμεύσει τη χώρα για τα επόμενα 20 χρόνια σε εισαγόμενη πυρηνική ενέργεια από την Βουλγαρία. Διαβάζουμε επίσης από την βουλγαρική πλευρά ότι αφού βρέθηκε αγοραστής της ενέργειας μέσω μακροχρόνιου συμβολαίου θα προχωρήσει η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου, που εδώ και τρία χρόνια είχε ‘παγώσει’», αναφέρουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Η Χαριλάου Τρικούπη ζητά από την κυβέρνηση άμεσες διευκρινίσεις για αυτές τις πληροφορίες «και την καλεί επιτέλους να σταματήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς ‘στο πόδι’», τονίζουν οι αρμόδιοι τομέαρχες του κόμματος, σημειώνοντας πως η χώρα έχει ανάγκη από νέες πολιτικές, που θα διασφαλίζουν την ενεργειακή ασφάλεια, ανθεκτικότητα και ανεξαρτησία, αλλά και χαμηλές τιμές ενέργειας από Α.Π.Ε. για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ανδρουλάκης: «Πρωτόγνωρες επιλογές της κυβέρνησης»

Μία ημέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, επέκρινε τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ακολουθεί τις «παραδόσεις» του προκατόχου του – και τούτο γιατί, όπως υποστήριξε, δεν ενημέρωσε κανένα πολιτικό αρχηγό: «Και τώρα διαβάζουμε ότι χωρίς κανένα σχέδιο ετοιμάζεται να δεσμεύσει τη χώρα μας σε πρωτόγνωρες επιλογές, που έχουν να κάνουν με την πυρηνική ενέργεια και τα εργοστάσια παραγωγής της στη Βουλγαρία», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Θέση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση «διάβασε λάθος τις διεθνείς εξελίξεις και ήταν απροετοίμαστη απέναντι στην ενεργειακή κρίση». Εξάλλου, όπως τόνισε, στην Ελλάδα η απολιγνιτοποίηση δεν είναι και απανθρακοποίηση όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αναφερόμενος στην αύξηση χρήσης του φυσικού αερίου.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη, το Ταμείο Ανάκαμψης είναι τεράστια ευκαιρία – «πότε θα έχουμε ξανά τέτοια ευκαιρία;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά – παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση «αδυνατεί να σχεδιάσει».

Ενίσχυση του δικτύου και αλματώδης αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης είναι οι δύο πυλώνες της πρότασης Ανδρουλάκη, ο οποίος έκανε λόγο για δίκαιη και ομαλή μετάβαση των ΑΠΕ και στα νοικοκυριά, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μεταποιητές, προφυλάσσοντάς τους από την ενεργειακή φτώχεια.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024