Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ευνοούν την αγορά ομολόγων

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ευνοούν την αγορά ομολόγων

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Υποχωρούν ελαφρώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, καθώς η γεωπολιτική αστάθεια που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει την ατζέντα της ΕΚΤ.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το παζλ της νομισματικής πολιτικής 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την υποστήριξη στο λαό της Ουκρανίας, ενώ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την εξελισσόμενη κατάσταση και θα διενεργήσει μια συνολική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών, η οποία θα περιλαμβάνει αυτές τις τελευταίες εξελίξεις και η οποία θα αποτελέσει τη βάση της συνεδρίασης πολιτικής της στις 10 Μαρτίου.

Η ΕΚΤ θα πρέπει να υπολογίσει στην εξίσωση της νομισματικής πολιτικής τις επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος στην Ουκρανία στο ΑΕΠ της ευρωζώνης.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές που επικαλείται το Reuters, εκτιμά ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί κατά 0,3-0,4%. Αυτό είναι το μετριοπαθές σενάριο που παρουσίασε ο Λέιν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στο Παρίσι την Πέμπτη, ώρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τα σενάρια έπεσαν στο τραπέζι καθώς η ΕΚΤ μελετάει πώς η κρίση μπορεί να επηρεάσει τα σχέδιά της για την απόσυρση των μέτρων νομισματικής τόνωσης. Ο επικεφαλής οικονομολόγος  παρουσίασε επίσης το χειρότερο σενάριο όπου το ΑΕΠ μειώνεται σχεδόν κατά 1%.

Χθες, ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο Reuters υποστήριξε ότι στη σκιά των εξελίξεων στην Ουκρανία, η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να  βγάλει επίσημα από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ όμως θα πρέπει να συνυπολογίσει και την άνοδο του πληθωρισμού.  H Goldman Sachs αναθέωρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό που αναμένει να φθάσει στην κορυφή το Μάιο και να διαμορφωθεί στο 6,5%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να είναι πιο υπομονετικοί. Με απλά λόγια δεν αναμένουν αύξηση των επιτοκίων.

Η εγχώρια αγορά ομολόγων

Η απομάκρυνση του σεναρίου αύξησης των επιτοκίων ευνοεί τα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε ελαφρά στο 2,53% έναντι 2,61% που έκλεισε στην χθεσινή συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο 0,20% με αποτέλεσμα το spread να διαμορφωθεί στο 2,33%.

Στην ΗΔΑΤ σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 98 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης .

Στην αγορά συναλλάγματος ανακάμπτει ελαφρώς το ευρώ καθώς διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1249 δολάρια από τα 1,1193 δολάρια  που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1216 δολάρια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024