Τι είπε ο Αμερικανός πρέσβης για το αν θα χρησιμοποιηθεί η Αλεξανδρούπολη ή άλλη βάση των ΗΠΑ για να σταλούν ενισχύσεις στην Ουκρανία

Επιθετικά ελικόπτερα των ΗΠΑ που σήμερα σταθμεύουν στη βάση του Στεφανοβίκειου στο Βόλο θα πετάξουν μέσα στο επόμενο διήμερο για την Πολωνία στο πλαίσιο της συγκέντρωσης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη με φόντο την κρίση στην Ουκρανία και της σύγκρουσης της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα.

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να μετακινηθούν από περιοχή σε περιοχή

Μάλιστα το γεγονός αποκάλυψε ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Σε ερώτηση αν θα χρησιμοποιηθεί η Αλεξανδρούπολη ή άλλη βάση των ΗΠΑ για να σταλούν ενισχύσεις στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι «οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να μετακινηθούν από περιοχή από περιοχή όπως πχ φεύγουν στρατεύματα από τη Γερμανία και πηγαίνουν στη Βαλκάνια. Τις επόμενες ημέρες δώδεκα αμερικανικά απάτσι θα φύγουν από το Βόλο και θα πάνε στην Πολωνία».

Παράλληλα ο αμερικανός πρέσβης ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν υποβάλει στην Ελλάδα αίτημα ενίσχυσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης.

Πιο σκληρές κυρώσεις αν χρειαστεί

Σε ότι αφορά στην απάντηση της Δύσης στη Ρωσία, ο Τζέφρι Πάιτ ανέφερε ότι «η Αμερική και η Ευρώπη απάντησαν στις ρωσικές προκλήσεις με τις κυρώσεις που θα προχωρήσουν» και πρόσθεσε πως «ήταν ισχυρά τα μηνύματα που έδωσαν οι ΗΠΑ μέσω Μπάιντεν και Μπλίνκεν».

Διαβάστε επίσης: Πώς μπορεί να «παρασυρθεί» η Ελλάδα σε τυχόν πολεμική εμπλοκή στην Ουκρανία – Τι μπορεί να της στοιχίσει

Τόνισε πως αν χρειαστεί θα επιβληθούν και άλλες, ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Πούτιν με το διάγγελμα που έκανε αγνοεί την ιστορία, θεωρεί ότι η Ουκρανία απειλεί τη μοναρχία του».

Πρόσθεσε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας στο διάγγελμά του έκανε ξεκάθαρο πως δεν επικεντρώνεται μόνο στην εισβολή σε Λουχάνσκ και Ντόνετσκ, αλλά ουσιαστικά αμφισβητεί την ακεραιότητα ολόκληρης της Ουκρανίας» και εκτίμησε ο κ. Πάιατ εκτίμησε ότι στόχος του Πούτιν δεν ήταν απλά η αναγνώριση των δύο αυτο-ανακηρυχθέντων αυτόνομων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, αλλά βασικός του στόχος είναι να ελέγξει όλη την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr