Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Dreamachine: Η έκθεση τέχνης που παρακολουθεί κανείς με κλειστά μάτια

Dreamachine: Η έκθεση τέχνης που παρακολουθεί κανείς με κλειστά μάτια

Και όμως είναι αλήθεια!

Οι καθηλωτικές καλλιτεχνικές εμπειρίες ξεπερνούν και προσελκύουν το βλέμμα – αλλά σε μια νέα εγκατάσταση που εγκαινιάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάιο, τα μάτια θα είναι ερμητικά κλειστά.

Το έργο Dreamachine έχει σχεδιαστεί για να φαίνεται με κλειστά μάτια. Βασίζεται σε μια εφεύρεση του 1959 με το ίδιο όνομα από τον καλλιτέχνη Brion Gysin και τον επιστήμονα του Cambridge Ian Sommerville που περιστρέφεται και τρεμοπαίζει, προβάλλοντας καλειδοσκοπικές εικόνες μπροστά από τα κλειστά βλέφαρα των παρατηρητών. Η εμβάπτιση λέγεται ότι μπορεί να μεταφέρει τους συμμετέχοντες σε κατάσταση έκστασης.

Στη σύγχρονη εγκατάσταση, οι επισκέπτες θα εξερευνήσουν βαθύτερα την ψυχή με την προσθήκη ενός soundtrack από τον υποψήφιο για Grammy και Mercury συνθέτη Jon Hopkins, καθώς και έννοιες που προέρχονται από την αρχιτεκτονική, την τεχνολογία, τη μουσική, τις νευροεπιστήμες και τη φιλοσοφία. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά από το μάτι του νου, κάθε θέαση είναι «ευδιάκριτα προσωπική».

Το νέο Dreamachine θα ζωντανέψει μέσω της Συλλογικής Τέχνης, ενός συνεργατικού δικτύου πολυεπιστημονικών εμπειρογνωμόνων, συμπεριλαμβανομένων των Hopkins, επιστημόνων, τεχνολόγων και φιλοσόφων. Η εκδήλωση στην οποία συμμετέχει το Dreamachine, Unboxed: Creativity in UK, είναι η αντικατάσταση ενός εορτασμού για το Brexit 120 εκατομμυρίων λιρών (163 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) που είχε αρχικά προγραμματιστεί από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι.

Το έργο τέχνης θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, το Κάρντιφ, το Μπέλφαστ και το Εδιμβούργο από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο του 2022.

Δείτε το βίντεο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024