Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Νεκρός στρατιώτης μετά από βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές

Ουκρανία: Νεκρός στρατιώτης μετά από βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές

Νέος συναγερμός έχει σημάνει το πρωί του Σαββάτου στην Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί στην ανατολική Ουκρανία, όπου η κλιμάκωση της βίας αυτή την εβδομάδα προκαλεί ανησυχίες ότι μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης από την πλευρά της Ρωσίας.

«Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε στην ιστοσελίδα του στο Facebook ότι έχει καταγράψει 19 παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός από τους αυτονομιστές σήμερα το πρωί συγκριτικά με 66 περιπτώσεις το προηγούμενο 24ωρο.

Γενική επιστράτευση κηρύχθηκε σε Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ

Ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ Λεονίντ Πάσετσνικ υπέγραψε σήμερα διάταγμα που προβλέπει γενική κινητοποίηση.

Ο Πάσετσνικ απαγόρευσε ταυτόχρονα σε άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών (σ.σ. δηλαδή σε ηλικία που μπορούν να φέρουν όπλα) να φύγουν από την περιοχή, ενώ επέτρεψε στις αρχές να προχωρήσουν σε επίταξη οχημάτων και περιουσιακών στοιχείων επιχειρήσεων και ιδιωτών για αμυντικούς σκοπούς.

Νωρίτερα, ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέσκ Ντένις Πουσίλιν υπέγραψε επίσης αντίστοιχο διάταγμα.

«Θεαματική αύξηση» των παραβιάσεων της εκεχειρίας

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσαν σήμερα πως διαπιστώνουν «θεαματική αύξηση» των παραβιάσεων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία, όπου αναμετρώνται φιλορώσοι αυτονομιστές και κυβερνητικά στρατεύματα από το 2014.

Κατέγραψαν «θεαματική αύξηση» των εχθροπραξιών κατά μήκος της γραμμής του μετώπου, τόνισε σε ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΕ, εκτιμώντας πως το επίπεδο της βίας πλέον έχει επανέλθει εκεί όπου βρισκόταν πριν από τη συμφωνία του Ιουλίου του 2020 για την εδραίωση της εκεχειρίας.

Έκανε λόγο για 222 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός στη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια Ντονέτσκ, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές, συμπεριλαμβανομένων 135 «εκρήξεων», έναντι 189 την Τετάρτη και 24 την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: «Το 40 ως 50% των δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα έχει λάβει θέση επίθεσης» λέει το Πεντάγωνο
Στην περιφέρεια Λουγκάνσκ, που επίσης ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ο Οργανισμός έκανε λόγο για 648 παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένων 519 «εκρήξεων», έναντι 402 την Τετάρτη και 129 την Τρίτη.

Ο ΟΑΣΕ «καλεί τα μέλη να τηρούν αυστηρά όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μειωθούν οι εντάσεις», καθώς και «να εργαστούν για την άμεση αποκλιμάκωση για χάρη των αθώων αμάχων και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου που συνεχίζουν να υποφέρουν εξαιτίας αυτής της σύρραξης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός, στον οποίο είναι μέλη τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ, ανέπτυξε αποστολή παρατηρητών στην Ουκρανία το 2014, μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα και το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία, περιοχή γνωστή επίσης με την ονομασία Ντονμπάς. Ο πόλεμος αυτός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 14.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο.

Νέα έκρηξη

Δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην πόλη του Λουγκάνσκ, στην ομώνυμη αυτοανακηρυχθείσα «δημοκρατία» της ανατολικής Ουκρανίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο τις τοπικές αρχές.

Η έκρηξη σημειώθηκε περίπου 40 λεπτά αφότου αναφέρθηκε μια πρώτη, σε αγωγό φυσικού αερίου, κοντά στην πόλη.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Η εκτίμηση Μπάιντεν

«Πεπεισμένος» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποφασίσει να επιτεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Μολονότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για τη διπλωματία, ο Μπάιντεν αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει εντός των επόμενων ημερών.

«Έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν και σκοπεύουν να επιτεθούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, τις επόμενες ημέρες», είπε, εξηγώντας ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η Ρωσία θα στοχοθετήσει και το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον Μπάιντεν πάντως, ο Πούτιν ούτε κατά διάνοια δεν σκέφτεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Για τις στρατιωτικές ασκήσεις που θα παρακολουθήσει το Σαββατοκύριακο ο Ρώσος πρόεδρος, ο Αμερικανός ομόλογός του είπε ότι μέσω αυτών προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αλλάξει τη «δυναμική» στην Ευρώπη.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024